mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Κόβει το κράτος-πληρώνει η ΕΡΤ και το μυστικό σιωπής της Nova

** media news 
(Η έκδοση της εβδομάδας)

Επαφές με τους εκδότες αρχίζει η νέα υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου για το επίμαχο θέμα των ισολογισμών. Οι επίσημες θέσεις των επιμελητηρίων και φορέων βρίσκονται ήδη στο γραφείο της και η νέα υπουργός θα συναντηθεί με τους εκδότες που έχουν συμφωνήσει σε ένα μεταβατικό στάδιο και αλλαγή των κριτηρίων.

Δεν κλείνει η «Αυγή». Τη διαβεβαίωση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στους εργαζόμενους της εφημερίδας την περασμένη Τρίτη. «Δεν θα κάνουμε απολύσεις, ούτε θα τη βάλουμε στο άρθρο 99 όπως κάνει το ΚΚΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Είπε όμως πως υπάρχει κίνδυνος για την εφημερίδα, δήλωσε τη στήριξη του κόμματος, αρκεί να δοθεί η 4η δόση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Έδωσε και την είδηση πως σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, ο Συνασπισμός ήρθε σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα ώστε να μην δοθεί ολόκληρο το ποσό της 4ης δόσης για τα δάνεια του κόμματος. Ο διευθυντής της εφημερίδας Νίκος Φίλης μίλησε και για μειώσεις μισθών.

Κόβει το κράτος-πληρώνει η ΕΡΤ! Η πρόσφατη απόφαση της ΕΡΤ να διαθέσει το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα του ΙΚΑΣ «Βοήθεια στο σπίτι» ανοίγει μείζον ζήτημα στο πως χρησιμοποιεί η κρατική τηλεόραση το ανταποδοτικό τέλος. Τη στιγμή που δεν εγκρίνει τηλεοπτικά προγράμματα μυθοπλασίας, δίνει από τα κέρδη της σε κρατικά προγράμματα, απαλλάσσοντας τους αρμόδιους φορείς από το απαιτούμενο κόστος τους. Ενόψει των εκλογών η επιλογή αυτή προκαλεί επιπλέον προβληματισμούς για το που και με τι κριτήρια διατίθενται τα κέρδη της κρατικής τηλεόρασης.

Ο καυγάς πάντως για τις αναθέσεις στην κρατική τηλεόραση, κυρίως σε εκπομπές, συνεχίστηκε στη Βουλή στη συζήτηση των ερωτήσεων του βουλευτή της Ν.Δ Σίμου Κεδίκογλου. Ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής δήλωσε πως το πόρισμα της επιτροπής Αλεβιζάτου για τη ανεξαρτησία της ΕΡΤ θα παραδοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας.

Και ένα και δυο Μουσεία.Το κτίριο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη αδειάζει όπως είναι γνωστό. Επειδή όμως εκεί υπάρχει το μεγάλο ψηφιακό στούντιο η διοίκηση αποφάσισε να φτιαχτεί το Μουσείο ραδιοτηλεόρασης. Και ένα δεύτερο «μουσείο» θα λειτουργήσει στο ισόγειο του Ραδιομεγάρου ως μόνιμη έκθεση των αντικειμένων του Μουσείου-Αρχείου με χορηγία της Εμπορικής τράπεζας.

Η μετακίνηση των υπηρεσιών της ΕΡΤ πάντως έχει φέρει τα πάνω κάτω. Υπηρεσίες και τμήματα μεταφέρονται από όροφο σε όροφο, διευθύνσεις αλλάζουν γραφεία. Η γενική διεύθυνση τηλεόρασης από την Κατεχάκη κατέλαβε το μισό 4ο όροφο στο ραδιομέγαρο, οπότε έγινε χαμός με τις μεταφορές των άλλων υπηρεσιών προς ισόγειο και 1ο όροφο…

Με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη θα συναντηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι του Alter. Η υπόθεση του καναλιού, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις εκλογές.

Την Κυριακή ανακοίνωσε η Nova τα σημεία όπου στήθηκαν οι ειδικές τηλεοπτικές συσκευές για την 3D μετάδοση του ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Και ενώ η συνδρομητική πλατφόρμα ετοιμάζεται για το καυτό ντέρμπι εντύπωση προκαλεί η απόσυρση των οιονδήποτε σχολίων σε αμφισβητούμενες φάσεις από τους σχολιαστές του καναλιού. Ο λόγος είναι απλός. Η Nova έχει εκδώσει εσωτερική Οδηγία να αποφεύγονται τα σχόλια στις περιγραφές των αγώνων του πρωταθλήματος.

Με πρόταση κατέρχεται η Forthnet στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 26 Μαρτίου με θέμα την αποκλειστική σύμβαση μετάδοσης των ιδιωτικών καναλιών στη δορυφορική πλατφόρμα της Nova. Κατά πληροφορίες προτείνει να δώσει τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια στον ΟΤΕ TV με αντάλλαγμα να μην της επιβληθεί πρόστιμα για παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Με προσφυγές προτίθενται να απαντήσουν στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδας το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ στο υποχρεωτικό «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων ύψους 2,4 δισεκ. Ευρώ. Και ενώ παραμένει ανοιχτό αν θα κηρυχθεί 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ που προτείνει το Διασωματειακό, τα ταμεία ενημερώνουν πως οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές. Τα δυο ταμεία των ΜΜΕ έχουν ορίζοντα ζωής 5 χρόνια.

Το ποσοστό 20% στο κόστος λειτουργίας προβλέπει για το 2012 η «Τηλέτυπος» για το Mega και αυτό ακριβώς το ποσοστό κλείδωσε για την τρίτη κατά σειρά μείωση μισθών σε όλους τους εργαζόμενους. Παράλληλα συνεχίζονται οι απολύσεις εν αναμονή της εισροής των 10 εκατ. από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μαθαίνουμε πως ήδη δυο μικρότεροι μέτοχοι της «Τηλέτυπος», οι Δ. Κοπελούζος και Β.Ρέστης δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να βάλουν χρήματα στο μετοχικό κεφάλαιο του καναλιού.

Ο ετήσιος ισολογισμός του «Τηλέτυπου» καταδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κανάλι. Οι ζημιές είναι της τάξης των 21, 8 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ το 2010 και θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν άλλαζαν οι χρόνοι αποσβέσεων. Το Mega περιμένει τον Απρίλιο την είσοδο των 10 εκατ. ευρώ από τους μετόχους αλλά και την έγκριση του ομολογιακού δανείου. Και στην ουρά περιμένουν οι εταιρείες παραγωγής «ΑΤΑ» και «Άνωση» να πληρωθούν τα χρέη τους. Τα οποία σύμφωνα με τον ισολογισμό για τα παρελθόντα έτη ανέρχονται, για την μεν «Άνωση» του Μπόμπολα σε 10,1 εκατ. ευρώ για το δε στούντιο «ΑΤΑ» του ΔΟΛ σε 6,7 εκατ. ευρώ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τη Δεύτερα το πρωί η συνέχιση εκδίκασης στην προσφυγή ένταξης στο άρθρο 99 της Χ.Κ.Τεγόπουλος. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους ως την εκδίκαση της υπόθεσης ενώ οι συντάκτες που εργάζονταν με δελτία παροχής υπηρεσιών κέρδισαν τη μάχη των ασφαλιστικών μέτρων. Το δικαστήριο αποφάσισε πως η σχέση εργασίας τους είναι εξαρτημένη αορίστου χρόνου. Έτσι και αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπολογίζονται στο ποσό των τυχόν αποζημιώσεων.

Μεγαλώνει το «δελτίο» του Νίκου Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΙ και μετακινείται στις 7.00 το απόγευμα, απόπειρα να αποκτήσει περισσότερο χαρακτήρα εκπομπής. Κατά πληροφορίες μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει ζήτημα αντικατάστασης του κεντρικού δελτίου στις 9.00 της Σίας Κοσιώνη. 

Δεν κράτησε πολύ το θρίλερ για το «Dancing with stars» του ΑΝΤ1 μετά την άρνηση της ωραίας Ζέτας Μακρυπούλια να αποδεχθεί νέα μείωση στην αμοιβή της ως παρουσιάστρια. Ενώ αρχικά το κανάλι της έδωσε dateline ως σήμερα για να απαντήσει, το βράδυ της Παρασκευής ελήφθη απόφαση πως το σόου αναβάλλεται για το 2013! Ως λόγο της αναβολής ο ΑΝΤ1 αναφέρει τη ραγδαία μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, αν και πιο κοντά στην αλήθεια είναι ότι το σόου ήταν αδύνατον να έχει καλό αποτέλεσμα με την απόφαση μείωσης του μπάτζετ της παραγωγής κατά 50%.

Τα δυο χρόνια παρουσίας του στη Σερβία γιόρτασε ο όμιλος ΑΝΤ1 στο Βελιγράδι. Ο Θοδωρής Κυριακού που μίλησε για τις επενδύσεις του ομίλου στη Σερβία υποδέχθηκε στην εκδήλωση τον πρωθυπουργό της Σερβίας Mirko Cvetkovic ο οποίος δήλωσε πως θα συνεχίσει να στηρίζει την παρουσία του ελληνικού ομίλου στη χώρα του. Ο ΑΝΤ1 κατάφερε να φέρει το κανάλι PRVA στην πρώτη θέση τηλεθέασης και όπως ανήγγειλε ο αντιπρόεδρος του ομίλου οι επενδύσεις στη Σερβία θα έχουν και συνέχεια. Ρόλο στην επιτυχία όπως είπε, έπαιξε το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας καθώς και η συνεχής στήριξη της κυβέρνησης.

Από τους δήμους και τα Μέσα τους άρχισε η εφαρμογή του νέου νόμου για μειωμένους μισθούς. Η διοίκηση του TV 100 ζήτησε μείωση των αποδοχών κατά 34% και κατάργηση όλων των επιδομάτων, εκτός αυτού των παιδιών. Υπήρξε και εναλλακτική πρόταση. Να γίνουν τουλάχιστον 23 απολύσεις και μείωση αποδοχών κατά 17% και για να καλύπτεται η επιχείρηση θα πρέπει οι εσωτερικοί συντάκτες να εργάζονται πλέον 8 ώρες.

Σημαντική καταγράφεται η αύξηση της διαφήμισης στο Internet για τιο 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IAB Hellas η ονομαστική δαπάνη καταγράφηκε στα 76 εκατ. ευρώ ενώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους η αύξηση είναι της τάξης του 25%.

H Formula 1από σήμερα επανέρχεται στον Alpha ενώ τα δικαιώματα για τα επόμενα τρία χρόνια εξασφάλισε και η δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ TV.

14 χρόνια συνεχούς παρουσίας για τη δορυφορική ενημέρωση συμπλήρωσε η ιστοσελίδα www.sateleo.gr. 

 Στο ποσό των 159.100 ευρώ ανέρχεται το κόστος της «Αθλητικής Κυριακής».

Σε ώρες υψηλής τηλεθέασης πρέπει να μεταδίδονται τα κοινωνικά μηνύματα, δηλώνει το ΕΣΡ σε σύσταση του προς τα τηλεοπτικά κανάλια.

Απολύθηκε από τον Best η Αφροδίτη Σημίτη επειδή ενημέρωσε με e mail τον Αντ. Λυμπέρη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μετά τις μεγάλες περικοπές,

Σε αναμονή βρίσκονται οι συνδικαλιστικές ενώσεις για συνάντηση του με τον υφυπουργό Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλο για τις αλλαγές στα δημοτικά ΜΜΕ.

Την άρση της απαγόρευσης δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων ένα 15νθήμερο πριν τις εκλογές ζητά ο ΣΕΔΕΑ.

Η κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ. Με αυτό το θέμα πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη 21 Μαρτίου ημερίδα από τα τμήματα Μέσων Επικοινωνίας του Παντείου και του τμήματος ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: