mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Στο «κόκκινο» οι μεγάλοι εκδοτικοί όμιλοι, σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

 Η εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, στους μεγάλους παραδοσιακούς εκδοτικούς ομίλους, άμεσα συνδεδεμένων με την αναχρηματοδότηση ή τη χορήγηση νέων δανείων, προκαλεί αναταραχή και ανατροπές στον κλάδο των media.
Τα business plan επιβάλλουν σαρωτικές περικοπές στο κόστος λειτουργίας, εκατοντάδες απολύσεις, συρρίκνωση των εκδοτικών δραστηριοτήτων. Όλα αυτά, στην αρχική φάση αναδιοργάνωσης των Μέσων, κι ενώ την ερχόμενη Τρίτη ορίστηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Ένωσης Συντακτών και της Ένωσης Ιδιοκτητών (ΕΙΗΕΑ), με θέμα την κλαδική σύμβαση. Στα περισσότερα παραδοσιακά Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, έχει ήδη καταργηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας.
Υπογράφονται ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών από 10% έως και 30%. Η χορήγηση νέου δανείου στην «Ελευθεροτυπία» επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση. Βαρύ, όμως, είναι το τίμημα για την ιστορική εφημερίδα. Από τα 8 εκατ. ευρώ, τα 5 εκατ. θα διατεθούν για την απομάκρυνση 300 τουλάχιστον εργαζομένων. Τα υπόλοιπα 3 εκατ. θα δοθούν για την, έναντι πληρωμών, μισθοδοσία τους επόμενους τρεις μήνες. Όπως έγινε γνωστό, τους δύο προηγούμενους μήνες αποχώρησαν από την «Ελευθεροτυπία» περίπου 30 άτομα. Στους δημοσιογράφους τίθεται κυνικά το δίλημμα: για να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας, πρέπει να συναινέσουν μαζικά στις απολύσεις τους.
 Ένταση επικρατεί αυτές τις μέρες και στο συγκρότημα του «Έθνους».

Κοινοποιήθηκε η απόλυση πέντε δημοσιογράφων, εκ των οποίων οι δύο αρχισυντάκτες. Ο διευθύνων σύμβουλος του «Πήγασου» Φώτης Μπόμπολας ενημέρωσε τη διεύθυνση του «Έθνους», ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν 120 απολύσεις στην εφημερίδα.
Η ενοποίηση των δύο φύλλων, καθημερινού και κυριακάτικου, καθώς και η αλλαγή των συμβάσεων, με στόχο να παρέχεται εργασία για όλα τα μέσα του ομίλου, περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του εκδοτικού συγκροτήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η περικοπή αμοιβών, όσο και η αλλαγή των συμβάσεων, είχαν προταθεί από την ΕΙΗΕΑ, την πρώτη περίοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΣΗΕΑ, στο τέλος του 2010, στο περίφημο non paper, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ένωσης Σταύρος Ψυχάρης.
 Ένα χρόνο μετά, η κατάσταση στα ΜΜΕ είναι πολύ χειρότερη. Εκτός από τις δύο αυτές εκδοτικές επιχειρήσεις, και στον ΔΟΛ ξεκίνησε χθες η επιχείρηση μαζικών απολύσεων. Στην οδό Μιχαλακοπούλου, εκτός από τις μετοχικές αλλαγές που αναμένονται, με τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη να αυξάνει το μερίδιό του, περιμένουν απάντηση από τις τράπεζες για ένα νέο δάνειο.
Στους όρους τους, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται περικοπές στο κόστος λειτουργίας κατά τουλάχιστον 30%. Με αυτά τα δεδομένα, η πρώτη συνάντηση ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ, την ερχόμενη Τρίτη, εκτιμάται ότι θα γίνει σε βαρύ κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: