mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

"Είδα συναδέλφους δημοσιογράφους να κλαίνε

"Είδα συναδέλφους δημοσιογράφους να κλαίνε όταν μας χειροκρότησε η πλατεία Συντάγματος"

Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από Αυγή της Κυριακής)

 Διαφορετικά χαρακτηριστικά, ποσοτικά και ποιοτικά, είχαν οι κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων την τελευταία εβδομάδα, σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις του κλάδου. Οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιτάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο της εργασιακής εφεδρείας και της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που ξεκινάει από τον δημόσιο και κινδυνεύει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα.
 * Ισχύς μέσα από τη συλλογική δράση
* Nέο απεργιακό μέσο το Internet
* Στροφή της κοινωνίας απέναντι στους δημοσιογράφους Ποσοτικά, οι τελευταίες κινητοποιήσεις ήταν μεγάλες, με πολύ κόσμο και διάρκεια-ρεκόρ 8 ημέρες στα δημόσια ΜΜΕ, τη μεγαλύτερη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Στη συγκέντρωση και την πορεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000. Ποιοτικά, νέα χαρακτηριστικά έκαναν την εμφάνισή τους.
 * Για πρώτη φορά μετά τα μέσα της δεκαετίας του '90, οπότε και λανσαρίστηκε το ισοπεδωτικό μεν, σημασιοδοτικό δε "Αλήτες - ρουφιάνοι δημοσιογράφοι", η κοινωνία φάνηκε να αντιλαμβάνεται ότι το κυρίως σώμα των δημοσιογράφων πλήττεται από τα μέτρα της κυβέρνησης τουλάχιστον τόσο όσο και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι δημοσιογράφοι πλέον δεν στοχοποιούνται αδιακρίτως, έχουν γίνει τμήμα της κοινωνίας, η οποία βλέπει ότι δέχονται τη βαρβαρότητα των μέτρων όσο και ο υπόλοιπος κόσμος. Σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή της κοινής γνώμης, που έχει αρχίσει να διαγράφεται με σαφήνεια, είναι αφ' ενός ο σοβαρός τραυματισμός και η μόνιμη αναπηρία του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου από επίθεση των ΜΑΤ τον Ιούνιο, αφ' ετέρου η συντονισμένη επίθεση που δέχθηκαν οι άνθρωποι του Τύπου και ιδίως οι φωτορεπόρτερ από αστυνομικές δυνάμεις πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ κάλυπταν τις διαδηλώσεις.



Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του Τύπου και των ΜΜΕ, όταν η πορεία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων πέρασε από την κατάληψη του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οδό Σταδίου, μετά από τον χαιρετισμό, ακούστηκε από τα μεγάφωνα των καταληψιών: "Δεν βλέπουμε μεταξύ σας τον Πρετεντέρη, δεν βλέπουμε τους Λυριντζή / Οικονόμου. Ο Καψής πού είναι;"
 Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη περίμενε τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ και του ΑΠΕ το προηγούμενο Σάββατο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης Απεργιακού Δελτίου μέσω Διαδικτύου (Live Streaming), που έδινε βήμα σε όλους τους φορείς να εκφράσουν τα αιτήματά τους και συνέπεσε με την παγκόσμια διαδήλωση κατά των Χρηματαγορών και της Wall Street.
Ενώ βρίσκονταν στον αέρα του Διαδικτύου, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και του ΑΠΕ με έκπληξη άκουσαν τους διοργανωτές να τους καλούν να ανέβουν στην κεντρική εξέδρα της πλατείας Συντάγματος και να μιλήσουν. Όπως λέει η Αννέτα Καββαδία, από το πολιτικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, συμβασιούχος επί 18 χρόνια, "ανεβαίνοντας στην εξέδρα φοβόμουν το γιούχα, τα γιαούρτια και τα νερά. Όμως όταν ανέβηκα να μιλήσω, ο κόσμος σίγησε γιατί ήθελε να μας ακούσει. Είπα ότι είμαστε εργαζόμενοι που πλήττονται από τα μέτρα και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Δεν το πιστεύαμε. Είδα συναδέλφους μας να κλαίνε".

Για τη συνέχεια

http://avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=646875


Δεν υπάρχουν σχόλια: