mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Πάει και το ανταποδοτικό! Προφανώς και βάζουν λουκέτο στην ΕΡΤ

Το «άδοξο» τέλος της κρατικής TV 

Της Μ. Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

 Η δημοσιοποίηση της «ανεξάρτητης» επιτροπής για το ρόλο και το μέλλον της ΕΡΤ ΑΕ, που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, εμφανίζεται ως τραγέλαφος στους τίτλους τέλους της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, όπως αυτή λειτουργεί τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα.
 Δεν πρόκειται μόνο για τη θύελλα που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη στο Ραδιομέγαρο, αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο της εργασιακής εφεδρείας, που εντάσσει και τους δημοσιογράφους στο ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ.
Η πολιτική της κυβέρνησης συμπληρώνεται από την τεράστια «τρύπα», που ανοίγει για τα έσοδα της ΕΡΤ, λόγω της, με νόμο, απαλλαγής των παρόχων ενέργειας από την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους! Η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους 4,24 ευρώ το μήνα, μέσω της ΔΕΗ, που είναι το μόνο ουσιαστικά έσοδο της ΕΡΤ, αποφέροντας 300 εκατ. ευρώ ετησίως, μένει μετέωρη.
 Ο νόμος 3979/2011 εξαιρεί τους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος από την υποχρέωση είσπραξης του τέλους. Αντιθέτως, είναι υποχρεωμένοι να εισπράττουν τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακίνητης περιουσίας. 
Η δημιουργία μιας τέτοιας μαύρης τρύπας, είναι μια ακόμη πράξη στην πολιτική υποβάθμισης της κρατικής τηλεόρασης.

Και ενώ υπονομεύεται σταθερά η λειτουργία της, ο υπουργός Επικρατείας υπέγραψε ανανέωση της θητείας του διοικητικού συμβουλίου της. Το νέο όργανο είναι επταμελές. Σ’ αυτό μετέχουν, πλέον, μόνο οι εκπρόσωποι των δυο αρμόδιων Υπουργείων, Οικονομίας και Επικρατείας, αποτυπώνοντας και τον σφιχτό κρατικό έλεγχο στη λειτουργία και τις αποφάσεις της. Νέο μέλος είναι ο Νίκος Σωτηριάδης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ 3. Το έργο της νέας διοίκησης δεν θα είναι διόλου εύκολο.
 Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη σε παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, για την εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, καταγγέλλονται με σφοδρότητα. Ήδη τις δυο προηγούμενες ημέρες οι συνδικαλιστές κατέβασαν τους πομπούς, σβήνοντας το όποιο πρόγραμμα των κρατικών καναλιών.
 Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει ότι υπάρχει σχέδιο να κλείσει εξ ολοκλήρου η ΕΡΤ. Χαρακτηρίζει «παγκόσμια πατέντα» για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς το σχέδιο της κυβέρνησης. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ως και την ερχόμενη Τρίτη, βάζοντας σε κίνδυνο τη μετάδοση αγώνα του Champions League.
 Τις επόμενες ημέρες, το νέο ΔΣ καλείται να παρουσιάσει στους αρμόδιους υπουργούς το χρονοδιάγραμμα των λουκέτων της ΕΤ 1, της Ραδιοτηλεόρασης, του 9,58 στη Θεσσαλονίκη, και των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών. Και όλα αυτά, ενώ ήδη αποχωρεί μαζικά μόνιμο προσωπικό. Οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση είναι ήδη 135.
Όπως εκτιμούσε παλιό στέλεχος, στο Ραδιομέγαρο σε λίγο δεν θα υπάρχει προσωπικό ούτε για να ρυθμίζει τη ροή της τηλεοπτικής εικόνας.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι πράγματι απορίας άξιο, ποιο ακριβώς θα είναι το έργο και η πρόταση της, διορισμένης από τον υπουργό, «ανεξάρτητης επιτροπής προσωπικοτήτων» για το μέλλον της ΕΡΤ.

Πηγή: http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: