mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Εκδότες και Επιχειρηματίες : Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Την ετοιμόρροπη ενημέρωση στηρίζουν με θυσίες οι δημοσιογράφοι

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

 (από την Αυγή της Κυριακής)

 Την επιβίωση των επιχειρήσεων τους στην "επόμενη μέρα" της Ελλάδας της φτώχειας, φροντίζουν να διασφαλίσουν οι επιχειρηματίες των μεγάλων ΜΜΕ, σε ένα πολιτικό σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο. Την ίδια ώρα που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις μαζί του, οι περισσότεροι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στη γραμμή Σαμαρά, αφ ενός μεν ζητώντας εκλογές, αφ ετέρου υπερασπιζόμενοι τις "ισχυρές κυβερνήσεις" όσο μετατοπίζονται από την περιβόητη "ανάγκη για συναίνεση". Οι επιχειρήσεις ΜΜΕ του αύριο δεν θα θυμίζουν σε τίποτε το χθες: οι εφημερίδες θα έχουν λιγότερη ύλη, τα τηλεοπτικά κανάλια φτωχότερο πρόγραμμα, τα ραδιόφωνα ακόμα πιο φτωχό, τα περιοδικά θα λιγοστέψουν, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για ψίχουλα.
Οι πολιτικές των Μνημονίων πλήττουν την ενημέρωση - δηλαδή τη δημοκρατία - όχι μόνο λόγω ιδεολογικής καταστολής από όργανα όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ή η ΕΡΤ με τη λογοκρισία στη Biennale πρόσφατα, αλλά και λόγω της ύφεσης. Ήδη η χώρα μας έχει πέσει από την 31η θέση της κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου στην 70ή, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
 Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους- τουλάχιστον όσο χρειάζεται: οι μέτοχοι στο MEGA αρνούνται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Βαρδινογιάννη. Οι Κυριακού προτιμούν να επενδύουν στα social media και σε κανάλια των Βαλκανίων παρά στον ΑΝΤ-1, που έχει αποψιλωθεί.


Ο ΔΟΛ παλεύει να τα βγάλει πέρα με δραματική μείωση του τζίρου του και χρέη άνω των 200 εκ. ευρώ, το ίδιο και ο "Πήγασος", η "Ελευθεροτυπία" βρίσκεται σε ουσιαστική στάση πληρωμών εδώ και τέσσερις μήνες και το ALTER βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση. Όλοι μαζί περιμένουν το νόμο Μόσιαλου για τις συγχωνεύσεις τηλεοπτικών σταθμών και ορισμένες ακόμα διευκολύνσεις και ο καθένας χωριστά κοιτάει την πάρτη του: τι δάνεια μπορεί να πάρει, τι επιδοτήσεις, τι ΕΣΠΑ. Έχουν εδώ και καιρό σταματήσει να λειτουργούν ως corpus. Μόνο η πλευρά Αλαφούζου δείχνει να έχει όραμα για τα ΜΜΕ του μέλλοντος, καθώς δίνει μάχη για να κλείσει το ALTER - αν γίνεται και η ΕΡΤ- και για να καταργηθεί η δημοσίευση των ισολογισμών στον Τύπο, οπότε να κλείσουν και καμία 10αριά εφημερίδες με τη μία. Θύματα της συρρίκνωσης θα είναι οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, που ήδη υφίστανται απολύσεις, ανεργία και ανεξέλεγκτη μείωση αποδοχών, διατηρώντας εν ζωή επιχειρήσεις υπερχρεωμένες που περιμένουν για άλλη μια φορά το "φιλί της ζωής" από το κράτος, τις τράπεζες και τη διαπλοκή. Όμως στα ερείπια της "επόμενης μέρας" δεν θα διασωθούν "οι καλύτεροι", όπως πιστεύουν κάποιοι. Ούτε οι καλύτεροι εκδότες, ούτε οι καλύτεροι δημοσιογράφοι.

Πηγή: http://avgi.gr/StartPageAction.action

Δεν υπάρχουν σχόλια: