mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Νέες ρυθμίσεις για τα δημοτικά ΜΜΕ, στο ...ΙΚΑ το ΕΤΑΠ ΜΜΕ*


media news*
(Η έκδοση της εβδομάδας)

  ● ● ●Η αργά βασανιστική εξαφάνιση του «Ξένιου 94,3» συνεχίζεται. Μπορεί ο δήμαρχος Φυλής να έλαβε διορία από το ΕΣΡ για να παρουσιάσει πρόγραμμα επιβίωσης για το ραδιόφωνο και το σήμα να εκπέμπει από τα στούντιο του Kiss FM, ο «Ξένιος» όμως δεν υπάρχει για το ελληνικό κράτος. Όπως αποκαλύπτεται ο δήμος δεν φρόντισε να στείλει στοιχεία και την παρουσία του σταθμού στο υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών ώστε να ενταχθεί στον κατάλογο της γενικής κυβέρνησης. Όπερ σημαίνει πως δεν δικαιούται οποιασδήποτε επιδότησης!

 ● ● ● Στο υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζονται οι νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δημοτικών και διαδημοτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το ερώτημα είναι αν οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν ενημερωθεί και έστειλαν εκπρόσωπο τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τους όρους λειτουργίας των δημοτικών εταιρειών ως Μέσα ενημέρωσης. Οι δήμαρχοι πάντως, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, θέλουν να εφαρμόσουν ήδη μνημόνιο περικοπών στους μισθούς. Με πρότυπο τις απαιτήσεις της τρόικας.

  ● ● ●Στο ...ΙΚΑ και το ΕΤΑΠ; Σοκ προκάλεσε αρχικά η ενημέρωση πως οι ασφαλισμένοι στον κλάδο υγείας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, δηλαδή εργαζόμενοι σε περιοδικά και τεχνικοί τύπου, θα ενταχθούν στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εξέλιξη που πρακτικά σημαίνει και νέα μείωση των παροχών του κλάδου υγείας του ταμείου. Το οποίο δεν χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό...


● ● ●Εμμένουν στις απολύσεις οι εκδότες. Και στα προγράμματα συρρίκνωσης και αναδιάρθωσης. Η πρώτη συνάντηση ΕΣΗΕΑ - ΕΙΗΕΑ ήταν άκαρπη. Παρότι οι Στ. Ψυχάρης και Φ. Μπόμπολας επαναβεβαίωσαν ότι θέλουν να υπογραφεί κλαδική σύμβαση. Ο κλάδος, πάντως, των ΜΜΕ ετοιμάζεται για την πρώτη 24ωρη απεργία, στις 18 ή 19 Οκτωβρίου.

  ● ● ●Οι χειρότερες εκτιμήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνονται, στον χώρο της τηλεόρασης. Τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έλαβαν ακόμη τη δόση των χρωστούμενων ποσών από τη Leo Burnett, μετά τη συμφωνία για το haircut των ποσών. Και η εκτίμηση για τη διαφημιστική αγορά είναι ότι θα πέσει ακόμη πιο χαμηλά, από τα 320 εκατ. ευρώ του 2011, την επόμενη χρονιά. Οι συγχωνεύσεις προβάλλουν πλέον ως μονόδρομος



 ● ● ● Το ήδη βαρύ κλίμα στην τηλεόραση, επιβαρύνεται από τις φήμες ότι θα αποδεσμευτεί το RTL, από την επένδυση στον Alpha. Τα εκ Γερμανίας στελέχη έχουν δηλώσει ότι νέα εκτίμηση της κατάστασης του καναλιού και της αγοράς, θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου. Αλλά, έγκυρες πληροφορίες επιμένουν ότι αναζητούνται εκτός Ελλάδας μέτοχοι, για τη διάδοχη κατάσταση. 

  ● ● ●Με ελληνοαμερικανικά κεφάλαια, επιχειρεί επανεκκίνηση το Kontra Channel του Γιώργου Κουρή, στον Ταύρο. Τη γενική διεύθυνση ανέλαβε ο Βασίλης Ταλαμάγκας, ενώ θα αναβιώσει η προ εικοσαετίας εκπομπή ≪Επί του πιεστηρίου≫, με τον Μάκη Κουρή.

 ● ● ● Οι εξελίξεις στον έτερο τηλεοπτικό σταθμό του Γιώργου Κουρή, μετόχου και στο πολύπαθο Alter, οδηγούν αρκετούς σε δεύτερες σκέψεις, για το μέλλον του Kontra. Αιτία γι’ αυτό, είναι η συνεργασία στη real group, του Ανδρέα Γιώργου Κουρή με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Το συγκρότημα έχει εφημερίδα και ραδιόφωνο. Όχι, όμως, τηλεοπτικό κανάλι.

 ● ● ● Δυσάρεστη ήταν η έκπληξη που πήραν στο νέο Φάληρο με τα στοιχεία ακροαματικότητας για τον Αύγουστο. Η ακροαματικότητα του κραταιού ΣΚΑΙ μετά από πάρα πολλά χρόνια υποχωρεί σχεδόν σε όλες τις ζώνες ενώ χάνει την πρώτη θέση από το Real του Νίκου Χατζηνικολάου στην πρωινή ζώνη. Η ζωνη υψηλής ακροαματικότητας στο ραδιόφωνο είναι η πρωινή, από τις 7.00 ως και τη 1.00 το μεσημέρι. Μετά τις 9.00 το πρωί λοιπόν και ως τις 2.00 το μεσημέρι που αρχίζουν τα ενημερωτικά μαγκαζίνο, ο ΣΚΑΙ χάνει από τον Νίκο Χατζηνικολάου, τον Γιώργο Τράγκα και την Ελληνοφρένεια. Κατά πληροφορίες το θέμα έχει απασχολήσει ήδη τα στελέχη του νέου Φαλήρου που γνωρίζουν πως πληρώνουν το τίμημα της πολιτικής γραμμής που ακολουθούν υποστηρίζοντας την πολιτικής της τρόικας και του μνημονίου.


  ● ● ●Παρά τις δηλώσεις ότι θα μειωθούν οι προσφορές, στον ΔΟΛ αναζητούν εμπορικές λύσεις από τον χώρο της δισκογραφίας. Το κλίμα παραμένει βαρύ, ενόψει του νέου κύκλου απολύσεων και περικοπών στο κόστος εργασίας.

 ● ● ● Οι απολύσεις στο ΔΟΛ συνεχίζονται και όχι μόνο στις εφημερίδες του ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή συρρικνώσεων και μείωσης κόστους λειτουργίας αφορούν τόσο το τυπογραφείο της Ίριδας όσο και το στούντιο ΑΤΑ. Από την «Ίριδα» απολύθηκαν μαζικά εργαζόμενο ενώ στο στούντιο ΑΤΑ δόθηκε εντολή να κλείσει το τμήμα κατασκευής σκηνικών στο ΑΤΑ και έτσι έμειναν χωρίς αντικείμενο περίπου 14 άτομα.

 ● ● ● Με νέα πρόσωπα (Αυτιάς, Δρούζα, Καραμέρος, Χαριτάτος) και σημαντικές αλλαγές στη δομή του προγράμματός του, εκπέμπει πλέον ο Flash. Το ενημερωτικό μοντέλο εγκαταλείφθηκε, προς όφελος του talk radio, και στην πρωινή ζώνη αναμένεται σύντομα ο Νίκος Ευαγγελάτος.

  ● ● ●Ακόμη  βαθύτερα καλείται να βάλει το μαχαίρι των περικοπών η διοίκηση του Μega, μετά την είδηση ότι οι μέτοχοι του καναλιού δεν προτίθενται να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ήδη το κανάλι προχωρεί, εσπευσμένα, σε περικοπές στο νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Κόβονται ακόμη και ελληνικές σειρές και σόου. Μ’ αυτά τα δεδομένα, η στάση που θα κρατήσουν οι Χρήστος Παναγιωτόπουλος και Πέτρος Μπούτος, το επόμενο διάστημα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όσον αφορά την επόμενη μέρα στο κανάλι της Μεσογείων.

 ● ● ● Πήρε και νέα δόση, για την καταβολή της μισθοδοσίας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με απόφαση του υπουργού Επικρατείας. Από τα κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, αυτή τη φορά, παίρνει επιχορήγηση 2,37 εκατ. ευρώ.

  ● ● ●Εσκεμμένες και στοχευμένες θεωρούν τις επιθέσεις των ανδρών των ΜΑΤ, εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, οι δημοσιογραφικές ενώσεις. Οι φωτογραφίες, με τη νέα επίθεση εναντίον της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη και της ανταποκρίτριας του Γαλλικού Πρακτορείου, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, κατά την ΕΣΗΕΑ, επιβεβαιώνουν την καταγγελία ότι η αστυνομία έλαβε πράσινο φως από την ηγεσία της που θεωρεί τους λειτουργούς του Τύπου ≪εχθρούς≫ της. Μόλις πριν από λίγες μέρες, έγινε έντονο διάβημα από τους δημοσιογράφους, για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας Α. Κοκκαλάκη. Από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλώνεται ότι θα γίνει ένορκη διοικητική εξέταση για την επίθεση.

  ● ● ●Από μέρα σε μέρα ανέμεναν στο ραδιομέγαρο το διορισμό νέου ΔΣ της εταιρείας. Για πρώτη φορά στα χρονιά έμεινε ακέφαλη τη κρατική τηλεόραση και όπως λέγεται στα παρασκήνια από τη διοίκηση είχαν ετοιμάσει και αποστείλει στον αρμόδιο υπουργό το έγγραφο της ανανέωσης της θητείας του ΔΣ πριν τουλάχιστον μια εβδομάδα. Ούτε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ούτε ο υπουργός Επικρατείας Η.Μόσιαλος βρήκαν χρόνο να ανανεώσουν τη θητεία των μελών του ΔΣ ή να τοποθετήσουν καινούργια.

  ● ● ● Και επίσημα ανακοίνωσε ο Κώστας Γιαννίκος τη συνεργασία των ραδιοφωνικών του σταθμών «Fresh 88,6» και «Όασις 98» με τον γαλλικό όμιλο ραδιοφώνων NRJ. Από τον NRJ έφυγε πρόσφατα ο Νίκος Αλιάγας που είχε τη δημοφιλέστερη ραδιοφωνική εκπομπή. Ο Κώστας Γιαννίκος με τη συμφωνία αυτή δημιουργεί τον NRJ/ Energy Greece με στόχο κυρίως να βγει ραδιοφωνικά στο Διαδίκτυο προσφέροντας 11 web radio. Τον Fresh που θα μετονομαστεί σε Paper στο μεταξύ ανέλαβε ο Γιώργος Μουχταρίδης.


 ● ● ●Η επίσημη απάντηση του Ηλία Μόσιαλου, ότι ο Μ. Σπινθουράκης του Mega έσπασε το εμπάργκο, στη μετάδοση της αποκλειστικής συνέντευξης της Α. Μέρκελ στη ΝΕΤ, προκάλεσε την αντίδραση του δημοσιογράφου. Σε επιστολή του στην ΕΣΗΕΑ μιλάει για ≪λάθος≫ του Υπουργείου, να βάλει τη λέξη ≪εμπάργκο≫ στο κείμενο, που διένειμε στα άλλα Μέσα.


 ● ● ● Μετά το ≪Αρχονταρίκι≫, προς κόψιμο οδεύει και η μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από την ΕΤ 1. Μια απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους της Εκκλησίας.
 ● ● ● Ξεπερνάνε πλέον τους οκτώ οι δημοσιογράφοι, που υποβάλλουν παραίτηση από το Τμήμα Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ, λόγω της εργασιακής εφεδρείας
 ● ● ● Στις 2 Νοεμβρίου, θα βρεθούν στα δικαστήρια η Forthnet και ο ΣΚΑi, σχετικά με τη μετάδοση τηλεοπτικών στιγμιοτύπων από το ελληνικό πρωτάθλημα.
 ● ● ● Ξεπέρασαν τους 200 οι εργαζόμενοι στην ≪Ελευθεροτυπία≫, οι οποίοι καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα για τη διασφάλιση των μισθών, που τους οφείλονται.
 ● ● ● 12,3 εκατ. ευρώ έδωσε ο ΕΟΤ, για την προβολή της χώρας εντός και εκτός Ελλάδας. Τα 10,2 εκατ. πήγαν σε ΜΜΕ του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: