mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Στους πολιτικούς αρχηγούς για την εφεδρεία η ΕΡΤ και το ΑΠΕ

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ άρχισαν τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της απόφασης της συνέλευσης τους, να ενημερώσουν για τους λόγους που πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του Πολυνόμου.
Σήμερά είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκη Τσίπρα ο οποίος δήλωσε στο πλευρό των εργαζομένων και κατήγγειλε απόπειρα ελέγχου της ενημέρωσης η οποία εκπορεύτεται από τα σχέδια της διαπλοκής να ηγεμονεύσουν στο χώρο. (παρακάτω η πλήρης δήλωση του Αλ. Τσίπρα)

Στο υπόμνημα που εστάλη στους πολιτικούς αρχηγούς, όπως φαίνεται στη φωτο, ζητείται η εξαίρεση συνολικά της ΕΡΤ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ με επιχείρημα πως δεν χρηματοδοτείται κατά 50% από το κράτος.

Παρακάτω δίνεται και το υπόμνημα των δημοσιογράφων του ΑΠΕ-ΜΠΕ


Παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, εργασιακή εφεδρεία – προθάλαμος μαζικών απολύσεων, δουλειά κακοπληρωμένη υπό καθεστώς φόβου. Απόπειρα μετατροπής των δημοσιογράφων σε κρατικούς και φυσικά πλήρως ελεγχόμενους υπαλλήλους.

 Σε κακοπληρωμένα και φοβισμένα ανθρωπάκια. Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα ενημέρωσης – στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ,τα δημοτικά ραδιόφωνα, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα, έχουν γίνει στόχος μιας πρωτοφανούς καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.
Το Προεδρικό διάταγμα ίδρυσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ προβλέπει ρητά ότι το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας δεν είναι ΔΕΚΟ, αλλά αυτό δυστυχώς καταργήθηκε.
Η ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό έπρεπε με βάση το Προεδρικό Διάταγμα να είναι 16 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, το 2010 η επιχορήγηση ήταν περίπου 10 εκατομμύρια και το 2011 περίπου 8,5 εκατομμύρια. Για το 2012 προβλέπεται και νέα μείωση.
Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μισθοί έχουν μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια κατά 40% , με πλήρη καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων. Με την ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο βαθμολόγιο θα υπάρξει και νέα μείωση κατά 30% - κατά μέσο όρο δηλαδή η συνολική μείωση των μισθών θα φτάσει στο 70%.
Ταυτόχρονα, μέσω του απαράδεκτου καθεστώτος της εφεδρείας οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν μαζικές απολύσεις. Η ενημέρωση ως προϊόν δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να αποτελέσει εξαίρεση.
Και η δημόσια ενημέρωση ακόμη περισσότερο. Το σλόγκαν της εποχής είναι ιδιωτικοποίηση των πάντων. Και φυσικά και των δημοσίων μέσων ενημέρωσης. Για να μην υπάρχει έστω και ψήγμα δημοσίου ελέγχου από τη Βουλή και την κοινωνία. Οι 300 εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ζητούν τη συμπαράστασή σας ώστε να μην υπονομευτεί ο ρόλος του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων.
Να μην ισχύσει η μετατροπή του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ΔΕΚΟ και των δημοσιογράφων του σε κρατικούς υπαλλήλους. Να μην ισχύσει το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων μέσω του ενιαίου μισθολογίου.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση του με τους δημοσιογράφους από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ

Μπαίνουμε σε μια εποχή σκληρού μνημονιακού ολοκληρωτισμού, όπου η ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση ενοχλεί. Η δημόσια τηλεόραση, παρά τα διαχρονικά της προβλήματα, αποτελεί μια πηγή αντικειμενικής ενημέρωσης και αυτό στην εποχή όπου η δημοκρατία βρίσκεται στο απόσπασμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μετατρέψει την ΕΡΤ σε μια νέου τύπου ΥΕΝΕΔ, όπου οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης θα είναι κρατικοί υπάλληλοι που θα λογοδοτούν και θα δίνουν λογαριασμό στους προϊστάμενούς τους και όχι στους πολίτες, όχι στη δημοσιογραφική δεοντολογία, όχι στον πλουραλισμό της ενημέρωσης.

Ο κ. Βενιζέλος, ο υπουργός των Οικονομικών αποφάσισε να βάλει χέρι στο πλεονασματικό ταμείο της ΕΡΤ, που είναι πλεονασματικό εξαιτίας της εισφοράς όλων των πολιτών από το ανταποδοτικό τέλος. Και παρά το γεγονός ότι η ΕΡΤ είναι πλεονασματική, την έχει εντάξει στις προβληματικές επιχειρήσεις, στις 151 που απειλούνται με συρρίκνωση και κλείσιμο.

Επιπλέον, συνεχίζεται στην ΕΡΤ το φαγοπότι με τις εξωτερικές παραγωγές και τις σπατάλες, την ίδια στιγμή που θέλουν να μειώσουν αυτό το οποίο είναι η καρδιά της δημόσιας τηλεόρασης, δηλαδή η παραγωγή της ενημέρωσης.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η απόπειρα ελέγχου της ενημέρωσης δεν είναι άσχετη και με τα σχέδια της διαπλοκής να ηγεμονεύσουν στο χώρο της ενημέρωσης, όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι πολίτες, ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστεί τη δεοντολογία, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία. Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ να προασπίσουν το δημόσιο χώρο και τη δημόσια τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: