mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Τα κριτήρια της εφεδρείας και το Δεν πληρώνω της ΕΙΤΗΣΕΕ*

**media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

● ● ●Επιστολή προς τη διοίκηση της ΕΡΤ απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΙΤΗΣΕΕ, στην οποία αναφέρει ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί αδυνατούν σταθμοί να πληρώσουν για τη διανομή του pool.
 ● ● ●Ο τιμοκατάλογος δεν είναι ακόμη έτοιμος. Αλλά η απόφαση να πληρώνουν για κάθε εικόνα, που λαμβάνουν τα ιδιωτικά κανάλια από την κρατική τηλεόραση, έχει ήδη ληφθεί. Η ένωση ιδιοκτητών της TV επικαλείται την κακή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα κανάλια.
 ● ● ●Εν μέσω τρικυμίας στο πολιτικό σκηνικό, τα ιδιωτικά κανάλια κινούνται σε δυο επίπεδα. Αφενός, στις μεταξύ τους επαφές επιχειρείται να συμφωνήσουν, ώστε να σταματήσουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Αφετέρου, περιμένουν την κατάργηση του ειδικού φόρου τηλεόρασης, και την επαναβεβαίωση ότι δεν θα πληρώνουν το τέλος κατοχής συχνοτήτων, μέχρι την οριστική μετάβαση στην ψηφιακή.
 ● ● ●Δεν υπάρχουν ακόμη κριτήρια για την κατάταξη των δημοσιογράφων στο ενιαίο μισθολόγιο, ανέφερε ο υφυπουργός Επικρατείας, Άγγελος Τόλκας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των δημοσιογραφικών ενώσεων από όλη την Ελλάδα. Ως προς την εφεδρεία, επαναβεβαιώθηκε το κριτήριο για όσους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.
 ● ● ●Καμία επίσημη και αιτιολογημένη απάντηση δεν έχουν ακόμη οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης των οποίων οι εκπομπές έχουν ήδη εγκριθεί προς προβολή από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ενώ δόθηκε έγκριση και το κοστολόγιο για τις εκπομπές «Εξάντας» που έχει ήδη σχεδόν έτοιμα δυο ντοκιμαντέρ, «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Κουτί της Πανδώρας», οι δημοσιογράφοι Γιώργος Αυγερόπουλος, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Βαξεβάνης δεν έχουν καμία ενημέρωση πότε ακριβώς θα προγραμματιστούν οι εκπομπές τους.


 ● ● ●Κερδίζει έδαφος και στην κρατική τηλεόραση η πρόταση, να δοθεί η μετάδοση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού της Eurovision, τον Μάιο του 2012, από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, σε ιδιωτικό κανάλι.
 ● ● ●Μετά τις απολύσεις, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εκφράζεται ανησυχία ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος μειώσεων, στους μισθούς. Η συμφωνία να συναφθούν ατομικές συμβάσεις, που έγινε στο συγκρότημα του Νέου Φαλήρου, και άνοιξε το δρόμο για τις μειώσεις μισθών στα ΜΜΕ, λήγει σύντομα. Και αναμένεται να παραταθεί.
 ● ● ●Οι επενδύσεις, που ανακοίνωσε ο όμιλος ΑΝΤ1, στις βαλκανικές χώρες, συνοδεύονται από νέο κύμα απολύσεων τεχνικών στο κανάλι. Έξι απολύσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ΕΤΙΤΑ.
 ● ● ●Δεσμεύτηκε ο Κ. Γιαννίκος για τις πληρωμές στους εργαζόμενους του «Κόσμου του Επενδυτή» και η κρίση που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή έσβησε χωρίς άλλες παρενέργειες. Οι εργαζόμενοι μετά από συνέλευση ζήτησαν να μην γίνει η 48ωρη απεργία στην εφημερίδα.
 ● ● ●Δυο χρόνια μετά την εξαγορά ποσοστού 10% του ΣΚΑΙ από τον Πέτρο Κυριακίδη, και την κατάθεση της επιχειρηματικής πράξης, προς έγκριση, στο ΕΣΡ, η ανεξάρτητη αρχή ανέσυρε το φάκελο. Και έκρινε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί! Εντός 3 μηνών το μερίδιο του 10% πρέπει να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο.
 ● ● ●Ο διαγωνισμός της ΕΡΤ, για την προμήθεια 15 τηλεοπτικών καμερών υψηλής ευκρίνειας, με κόστος 1,2 εκατ. ευρώ, προκαλεί αντιδράσεις εντός και εκτός Ραδιομεγάρου. Η προμήθεια εντάσσεται στο εγκριθέν πρόγραμμα επενδύσεων.
 ● ● ●Από προμήθειες και διαγωνισμούς πηγαίνουν καλά στην κρατική τηλεόραση. Εκτός από το διαγωνισμό για τη μεταφορά του δορυφορικού σήματος, δημοσιεύθηκε και ο διαγωνισμός για την προμήθεια 15 τηλεοπτικών καμερών υψηλής ευκρίνειας. Το κόστος για την αγορά τους φθάνει το 1,2 εκατ. ευρώ. Οι νέου τύπου κάμερες που αναβαθμίζουν τεχνολογικά την ΕΡΤ θα τοποθετηθούν στα στούντιο.
 ● ● ● Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ≪Μακεδονίας≫. Έχουν 100 μέρες να πληρωθούν.
 ● ● ● Φυλλάδια μεταφοράς τους, σε υπηρεσίες του δήμου, λαμβάνουν οι δημοσιογράφοι του «Ξένιου», στον δήμο Φυλής.
● ● ● Ξεπερνούν τις δεκάδες οι εγκλήσεις συντακτών εναντίον συναδέλφων τους, στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
● ● ● Ο Γ. Σταματόπουλος ανέλαβε διευθυντής γραφείου Τύπου του δήμου Αθηναίων.
 ● ● ● Προς 48ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα στην ≪Ελευθεροτυπία≫, αν δεν ξεκαθαρίσει η ιδιοκτησία το τοπίο για την πληρωμή των μισθών
.● ● ● Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ Δ. Καπράνος, για το δομημένο ομόλογο του ταμείου, και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες.
● ● ● Εξηγήσεις στον εισαγγελέα έδωσαν τα στελέχη της ΕΡΤ για τη συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Champions League για την επόμενη τριετία.● ● ●Μετά τη συμφωνία με τα στούντιο Καραγιάννης η ΕΡΤ 3 ενέκρινε την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων για δέκα ελληνικές ταινίες από την “Παπανδρέου Α.Ε” με κόστος 3.000 ευρώ για την κάθε ταινία. Ανάμεσα τους βρίσκουμε τίτλους όπως “Παπατρέχας” με τον Θ.Βέγγο, “Οι γαμπροί της ευτυχίας”, “Στουρνάρα 288”, “Συνοικία το όνειρο”.
 ● ● ●Προβλήματα πληρωμών εμφανίστηκαν και στο “Κέρδος” μετά την “Εξπρές”. Η εφημερίδα φαίνεται να έχει προβλήματα με τα δάνεια της.
 ● ● ●Επτά εκπομπές, ανάμεσά τους οι ≪Στην υγειά μας≫, του Σπύρου Παπαδόπουλου, και ≪Προσωπικά≫, της Έλενας Κατρίτση, ενέκρινε το νέο δ.σ. της ΕΡΤ. Το συνολικό κόστος, χωρίς ΦΠΑ, γι’ αυτές τις εκπομπές ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ. Ακριβότερη παραγωγή παραμένει το μουσικό ≪Στην υγειά μας≫, με κόστος 37.141 ευρώ για κάθε ένα από τα 38 επεισόδια.
 ● ● ●Η τρίτη ή τέταρτη αναστολή ζωντανού προγράμματος, στο Alter, ήταν η απάντηση του Κ. Γιαννίκου στην επίσχεση εργασίας, που αποφάσισαν οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Ο Ν. Χατζηνικολάου έχει μεταφέρει, ήδη, το δελτίο του Alter στο ραδιοφωνικό στούντιο. Κοινή είναι η αίσθηση ότι το κανάλι μπήκε στην τελική ευθεία προς το κλείσιμο. Η σύσκεψη που έγινε, κεκλεισμένων των θυρών, την περασμένη εβδομάδα, με όλους τους απλήρωτους παρουσιαστές, ήταν προπομπός για τη διάλυση.
 ● ● ●Με την πρεμιέρα του κυριακάτικου σόου Dancing on ice, με χορευτές επί πάγου τα πρόσωπα της εγχώριας tv show biz, ο Alpha απέσυρε από τη ροή του βραδινού προγράμματος το Charts show της Ναταλίας Γερμανού. Η κίνηση αυτή αποκτά άλλη σημασία, στο πλαίσιο των συζητήσεων των καναλιών, για συνεργασία και διακοπή του μεταξύ τους σκληρού ανταγωνισμού.
 ● ● ●Μεγαλώνει η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση, αλλά μειώνεται ο αριθμός των καναλιών που έχουν μερίδιο σ’ αυτήν. Η πρόσφατη μέτρηση διαφημιστικής δαπάνης στα ΜΜΕ, από τη Media Services, φωτογραφίζει τις τάσεις στην αγορά. Στο ραδιόφωνο, τις εφημερίδες και τα περιοδικά η συρρίκνωση της διαφημιστικής αγοράς συνεχίζεται. Αντιθέτως, στην τηλεόραση καταγράφεται αύξηση 24,5%. Τα κανάλια απορρόφησαν 60,8 εκατ. ευρώ, έναντι 48,9 εκατ. τον Οκτώβριο του 2010. Σημαντικό είναι ότι τα κρατικά κανάλια μηδένισαν σχεδόν τα διαφημιστικά τους έσοδα. Άνω του 40% η μείωση για το Alter. Την αυξημένη διαφημιστική πίτα μοιράστηκαν Mega (33,9%), ΑΝΤ1 (27,1%), Alpha (17,8%) και Star 12,5%. Το Alter περιορίστηκε στο 7,6%.

 ● ● ●Παρά τη μεγάλη διείσδυση και αποτελεσματικότητα του, το Internet και τα social media παραμένουν ένας άγνωστος για τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ. Αυτό αναφέρει έρευνα του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η έρευνα μελέτησε τη διαδικτυακή παρουσία του 60% των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών καταλήγοντας πως οι εταιρίες αποτυγχάνουν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο ως ένα επιπλέον κανάλι πωλήσεων, προώθησης και επικοινωνίας για το κοινό και τους πελάτες τους. Μια στις δεκα εταιρείες διαθέτει λογαριασμό στο Facebook και μία στις είκοσι στο Twitter.
 ● ● ●Στάση εργασίας πραγματοποίησε η ΕΤΙΤΑ στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 την περασμένη εβδομάδα, απόφαση που ελήφθη από το νέο πλέον ΔΣ της ένωσης. Στο νέο Δ.Σ εκλέχθηκαν οι Ν.Σπυρέας πρόεδρος, Μ.Δαλετζάκης αντιπρόεδρος, Γ. Σκεπετζάκης γενικός γραμματέας, Α.Κυρίκου ταμίας, Φ. Μανιάτης έφορος και μέλη οι Κ.Αντωνίου, Γ. Αλιφέρης, Γ. Βλάχος και Α. Μουτάφης.
 ● ● ●Υπηρεσίες παροχής video-audio streaming που να δίνουν τη δυνατότητα και για υπηρεσία με συνδρομή και 24ωρης ροής, ζητά το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον πρόσφατο διαγωνισμό που έκανε. Το Πρακτορείο που έβαλε λουκέτο στο τηλεοπτικό κανάλι του θα επεκταθεί στις υπηρεσίες βίντεο on line.
 ● ● ●Την Παρασκευή αναμενόταν να ξεκινήσει η λειτουργία του αραβόφωνου καναλιού στη «γειτονιά μας». Το Al Jazeera Balkans με έδρα το Κατάρ, αρχίζει τι μεταδόσεις στις Βαλκανικές χώρες και θα εκπέμπει σε γλώσσες της πρώην Γιουγκοσλαβίας . Η έδρα του νέου καναλιού είναι στο Σεράγεβο, διαθέτει γραφεία σε Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι και στα Σκόπια και αρχικά θα εκπέμπει δορυφορικά για 6 ώρες την ημέρα.
 ● ● ● Ο Marco Struecker, παράλληλα με τα καθήκοντα γενικού διευθυντή του ΑΝΤΕΝΝΑ Internet, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος - γενικός διευθυντής της ΒrandsGalaxy.

● ● ●Η παραδοσιακή τηλεόραση απέτυχε να προσελκύσει το νεανικό κοινό. Το καταφέρνει, εντούτοις, η web tv. Τα στοιχεία έρευνας του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνουν ότι ποσοστό 35%, των ηλικιών 21 ως 27 ετών, παρακολουθεί διαδικτυακή τηλεόραση αρκετά έως πάρα πολύ. Έτσι εξηγείται και η δραστηριοποίηση των τηλεοπτικών σταθμών στην ιντερνετική τηλεόραση, και στη διασύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: