mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Κι όμως δεν θα καταργηθούν οι ισολογισμοί;

Θρίλερ με την κατάργηση των ισολογισμών

 Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

 Πρωτοβουλία, ώστε να εξακολουθήσουν να δημοσιεύονται οι ισολογισμοί στον Τύπο, αναλαμβάνουν εκδότες αθηναϊκών εφημερίδων, εισηγούμενοι στο Υπουργείο Ανάπτυξης να οριστούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η απόπειρα να καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, μετά τη λειτουργία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), προκαλεί ήδη αντιδράσεις στο χώρο του Τύπου, οδηγώντας σε ποικίλες συμμαχίες.
 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι», με επιστολή τους στον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι εκδότες της Ημερησίας Φ. Μπόμπολας και της Ναυτεμπορικής Μ. Αθανασιάδου προτείνουν συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει των οποίων θα δικαιούνται οι εφημερίδες να δημοσιεύουν ισολογισμούς.
Τα κριτήρια αυτά είναι: η απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων και η ασφάλισή τους, ο αριθμός κυκλοφορίας και η εμβέλεια κυκλοφορίας των εντύπων, το τιράζ και ο αριθμός των σελίδων. Προτείνουν, ακόμη, να δημοσιεύονται υποχρεωτικά οι ισολογισμοί των ανωνύμων εταιρειών. Όχι, όμως, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης.

 Η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάζει πολλές ομοιότητες, με το τρίτο σενάριο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού (αρμόδιου για τα ΜΜΕ) Τηλέμαχου Χυτήρη. Σύμφωνα μ’ αυτό το σενάριο, το οποίο είχε εκτενώς συζητηθεί και με τους εκδότες, η δημοσίευση των ισολογισμών παραμένει υποχρεωτική υπό όρους, και με αλλαγή των κριτηρίων. Παράλληλα, ανοίγει η ηλεκτρονική δημοσίευση των ισολογισμών στο Διαδίκτυο. Άμεση επίπτωση: η μείωση του αριθμού των εφημερίδων, που θα έχουν δικαίωμα, όσον αφορά την υποχρεωτική δημοσίευση. Το επόμενο βήμα, η πλήρης ή μη κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών, παραμένει μετέωρο.
 Το ζήτημα ανακινήθηκε, για πρώτη φορά, την περασμένη άνοιξη με αίτημα 17 βουλευτών της συμπολίτευσης, οι οποίοι ζητούσαν να καταργηθεί άμεσα η δημοσίευση ισολογισμών. Το θέμα παραπέμφθηκε στις συνομιλίες μεταξύ εκδοτών και πολιτικής ηγεσίας, ενόψει αλλαγής του νόμου για τα ΜΜΕ. Και ενώ οι αλλαγές στη νομοθεσία «πάγωσαν», το ζήτημα άνοιξε εκ νέου, με το επιχείρημα ότι αυτό απαιτεί η τρόικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών είναι επιβεβλημένη και στις χώρες της Ε.Ε.
Η συζήτηση περί κατάργησής της, αναβλήθηκε για μετά το 2015. Απαίτηση του κλιμακίου της τρόικας, ήταν να λειτουργήσει η ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών στοιχείων…
Η πρώτη επίσημη αντίδραση εκδηλώθηκε από την πανελλήνια ομοσπονδία δημοσιογράφων, η οποία γίνεται αποδέκτης της αγωνίας του περιφερειακού Τύπου. Η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει συγκεκριμένα συμφέροντα, πίσω από τη νέα απόπειρα κατάργησης της δημοσίευσης ισολογισμών. Θυμίζει ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων, υπερασπίζει την έντυπη δημοσίευση, ως μέτρο τήρησης της διαφάνειας των επιχειρήσεων.
Κυρίως αναφέρεται στις βαρύτατες επιπτώσεις, που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στον δημοσιογραφικό κλάδο. Η εύθραυστη ισορροπία της αγοράς του Τύπου δυναμιτίζεται, η ανεργία μεγαλώνει.
Η περιγραφή της ΠΟΕΣΥ παραπέμπει ευθέως στα λουκέτα εφημερίδων, των οποίων η έκδοση στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στα έσοδα από τους ισολογισμούς. Σήμερα, 25 πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες και 300 τοπικές, έχουν αυτό το δικαίωμα. Τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται μεταξύ 32 και 40 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: