mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Τα "διαπλεκόμενα" έγιναν "αλληλοσπαρασσόμενα"

                         Kristine Virsis



Δεσμοί κοινής δράσης και αλληλεγγύης ανάμεσα στους δημοσιογράφους και την πανεπιστημιακή κοινότητα 


Της Αγγέλας Νταρζάνου (από την Αυγή)

 Ένας δίαυλος επικοινωνίας, αλληλεγγύης και κοινής δράσης ανάμεσα στους δημοσιογράφους που πλήττονται σοβαρά από την οικονομική κρίση και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, άνοιξε χθές, με την Ημερίδα με τίτλο "Η Επικοινωνία στο απόσπασμα: κρίση, παραπληροφόρηση και απολύσεις στον Τύπο", που διοργάνωσε στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ.
 Όπως είπαν οι διοργανωτές, καθηγητές Π.Ρηγοπούλου, Γ.Μανιάτης, Μ.Μεϊμάρης και Μ.Κομνηνού, αλλά και ο πρόεδρος του Τμήματος Γ.Πλειός, στη γενικευμένη κρίση και την αποσύνθεση του επικοινωνιακού τοπίου, όλοι όσοι εμπλέκονται, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, δάσκαλοι και φοιτητές πρέπει να διατηρήσουν τη διάθεση για επικοινωνία και κοινή δράση, ώστε να αναδυθούν νέες επικοινωνιακές ιδέες, θεσμοί και πρακτικές. "Το ενδιαφέρον του τμήματος δεν είναι μόνο ερευνητικό αλλά και κοινωνικό" είπε ο Γ. Πλειός. Ενωρίτερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θ. Πελεγρίνης σημείωσε ότι από τη θέση που βρίσκεται σήμερα, κατάλαβε πώς λειτουργούν τα Μέσα.



 Η Πέπη Ρηγοπούλου είπε ότι κατά το "πράσινη ανάπτυξη" πρέπει να αναζητήσουμε την "πράσινη πληροφορία", σε αντιδιαστολή με την παραπληροφόρηση, ενώ η Μαρία Κομνηνού διαπίστωσε ότι στην εποχή της κρίσης τα "διαπλεκόμενα" έχουν γίνει "αλληλοσπαρασσόμενα". Ο Γ. Μανιάτης σημείωσε ότι το Τμήμα πρέπει να ξαναδεί με ποιους δημοσιογράφους συνεργάζεται. Η Ημερίδα είχε τρεις ενότητες. Στην πρώτη οι Λ.Βατικιώτης, Χρ. Κοψίνη, Στ. Λυγερός και Σ.Χριστακόπουλος προσέγγισαν το πώς πλήττει η κρίση τα ΜΜΕ, τα αίτια και τα αποτελέσματά της.
Η λειτουργία των ΜΜΕ ως ιδεολογικοί μηχανισμοί χειραγώγισης, ο εναγκαλισμός τους με το κράτος και την τελευταία δεκαετία με τις τράπεζες βρίσκονται πίσω από τη σημερινή οικονομική κρίση των ΜΜΕ, όπως φαίνεται όμως και της παραπληροφόρησης, όπως προέκυψε από το δεύτερο πάνελ των ομιλητών: Δ. Κωνσταντακόπουλος, Σ. Χαϊμαντά, Α.Χατζηστεφάνου, Δ.Ψαρράς.
Η παραπληροφόρηση σε εποχές κρίσης έχει κοινά χαρακτηριστικά, με χώρες όπως η Αργεντινή, αλλά και η Σοβιετική Ένωση στις αρχές των '90. Η αυτολογοκρισία είναι ένας μηχανισμός, όμως πλέον μπαίνουν μπροστά συστηματικές παρεμβάσεις. Το τοπίο των λουκέτων, των απολύσεων, της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος, αλλά και τη στάση των δημοσιογραφικών συνδικάτων, αποτύπωσε το τρίτο πάνελ ομιλητών: Δ.Τρίμης, Γ.Κατερίνης, Π. Ρυλμόν, Α. Πολίτης και Α. Νταρζάνου.
Η κρίση που εμφανίζεται σήμερα στον Τύπο έχει βαθύτερες ρίζες, αλλά χρησιμοποιείται και ως πρόσχημα για σάρωση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: