mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Είναι έτοιμοι να υπογράψουν σύμβαση; Γιατί άραγε;

Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες μόλις έγινε γνωστό πως το βράδυ ο Σταύρος Ψυχάρης κάλεσε τους προέδρους ΕΣΗΕΑ-ΕΠΗΕΑ σε συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης Ιδιοκτητών. Μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνει με βάση τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο ή τη μεταξύ τους "μάχη" για την επικράτηση του ισχυρότερου. Η μέρα γενικά ήταν περίεργη και με έντονη κινητικότητα.
Τα πάνω-κάτω άρχισαν από νωρίς. Η προώθηση ψηφίσματος από τα κάτω, στα πρότυπα των "Νέων" επιχειρήθηκε σε ΣΚΑΙ, Alpha και Έθνος με πανομοιότυπο σκεπτικό, σε ορισμένες δε περιπτώσεις πιο προωθημένο ενάντια στα σωματεία και την υποχρέωση τους να διεκδικούν για τον κλάδο. Για αυτό εξάλλου τους ψηφίζουν οι δημοσιογράφοι...
Στο Star κατέβηκε πρόταση της ιδιοκτησίας για "οικειοθελείς"(!) μειώσεις μισθών, 8% ως 1,500 ευρώ μεικτά και 20% από 1.500 και πάνω.Η πρόταση απορρίφθηκε επιτόπου από τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο κανάλι ενώ για αύριο συγκαλείται συνέλευση με την παρουσία της ΕΣΗΕΑ.
Στο "Εθνος" παρόλο που η εκπρόσωπος ήταν απούσα, δημοσιογράφος μη μέλος της ΕΣΗΕΑ(!) μαζί με δυο-τρία στελέχη προσπάθησαν να συγκαλέσουν γενική συνέλευση. Τους παραχωρήθηκε μάλιστα η μεγάλη αίθουσα που δεν δόθηκε από την ιδιοκτησία την περασμένη εβδομάδα για την κανονική συνέλευση των συντακτών. Μάταιος κόπος, όπως αποδείχθηκε αφού με τα βίας μαζεύτηκαν 15 συντάκτες, κυρίως από το πολιτικό και το οικονομικό ρεπορτάζ. Μετά από αυτό διακινήθηκε "ψήφισμα" το οποίο είναι ερώτημα αν θα σταλεί τελικά στο σωματείο αφού μέχρι το απόγευμα είχε υπογραφεί από 15 περίπου συντάκτες. 
Και ενώ σε όλες τις εφημερίδες άναψε η συζήτηση για την επόμενη μέρα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης και το ποιά πρέπει να είναι τα βήματα, οι μορφές κινητοποιήσεων, οι μέθοδοι, τα αιτήματα, το πλαίσιο, κ.λ.π. στη συνέλευση του "Βήματος" την έκπληξη την έκανε ο Σταύρος Ψυχάρης.


Μετέφερε πρόταση -δια μέσου του διευθυντή της εφημερίδας- ότι είναι έτοιμος να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με μηδενικές αυξήσεις και όχι απολύσεις. Στο μεταξύ η συνεδρίαση του Διασωματειακού ορίστηκε για αύριο.
Το ερώτημα βεβαίως παραμένει. Πως είναι δυνατόν μετά από μια "θεσμική νίκη" των εκδοτών, τον χαρακτηρισμό δηλαδή της 6ωρης στάσης εργασίας ως "καταχρηστικής", μετά από την "αυθόρμητη" πρωτοβουλία των διευθυντών και των δημοσιογραφικών στελεχών να αναλάβουν ρόλο συνδικαλιστή και να υπαγορεύσουν προτάσεις για τον κλάδο, να προτείνουν συλλογική σύμβαση εργασίας;
Μια πιθανή, όσο και πρόωρη εκτίμηση μπορεί να είναι ότι κάτι παίζεται στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την άμεση και επιτόπου αλλαγή του νόμου για τα ΜΜΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κίνηση επιτήρησης των μετοχών των εταιρειών τους. Ίσως θα πρέπει να εξασφαλιστεί καταρχήν και σε πρώτο επίπεδο "εργασιακή σταθερότητα" για να περάσουν θεσμικές παρεμβάσεις είτε για την έμμεση επιδότηση των ΜΜΕ, είτε για τις περίφημες συγχωνεύσεις. Ούτως ή άλλως θα μάθουμε σύντομα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, πενθήμερη εργασία, η πρόταση του Ψυχάρη.
Για να δούμε.
Με τον όρο "πενθήμερη" εννοούν κυλιόμενη εργασία ή φύλλα Δευτέρας ...γιοκ;
Οι συνάδελφοι από το Βήμα, πάντως, το αφήνουν να αιωρείται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.