mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Από αύριο και πάλι Γολγοθάς για το Alter

Το τηλεοπτικό δράμα στο Μπουρνάζι θα έχει συνέχεια μετά την Ανάσταση. Ο πολύπαθος τηλεοπτικός σταθμός του ALTER παραμένει μετέωρος και η συνέχεια στον «Γολγοθά» του θα δοθεί μετά το Πάσχα. Με κίνδυνο πλέον η κατάρρευσή του να συμπαρασύρει φίλους και αντιπάλους σε έναν ανελέητο αγώνα επιβίωσης.
Η απάντηση στο ερώτημα «λουκέτο ή σωτηρία» αποδείχθηκε πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τους μετόχους του ALTER, παρά την αρνητική απάντηση που έδωσαν οι πιστώτριες τράπεζες στο σχέδιο αναδιοργάνωσης του σταθμού των Γιώργου Κουρή και Κώστα Γιαννίκου.



Το ALTER από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης μπήκε πάλι σε καθεστώς «νεκρού αέρα», χωρίς καμία live τηλεοπτική εκπομπή στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι, τεχνικοί, δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπέγραψαν μαζικά την επίσχεση εργασίας, θεωρώντας ότι η καταβολή μόνο του δώρου και ενός μικρού ποσού (από 300 έως 600 ευρώ) έναντι των οφειλομένων τεσσάρων μισθών είναι κοροϊδία. Η νέα «υπόσχεση» του Κώστα Γιαννίκου, που δόθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ότι η εξόφληση των δεδουλευμένων θα δοθεί μέχρι τις 4 Μαΐου δεν έπεισε αυτήν τη φορά τους δημοσιογράφους να κρατήσουν «ζωντανό» το κανάλι τις ημέρες του Πάσχα και μία εβδομάδα μετά. Παράλληλα, εξετάζεται κάθε άλλος νομικός τρόπος προκειμένου να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους σε περίπτωση που το κανάλι κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κηρύσσοντας πτώχευση.

Είχε προηγηθεί ένα δραματικό διήμερο με επαφές και διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, τους μετόχους του ALTER, τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και τις εμπλεκόμενες διαφημιστικές εταιρείες. Στο επίκεντρο, όπως είναι λογικό, βρίσκονται οι άμεσες επιπτώσεις από την ορατή πλέον κατάρρευση του καναλιού σε ολόκληρη την τηλεοπτική αγορά. Τα χρέη του καναλιού σε διαφημιστικές εταιρείες από προπληρωμένα διαφημιστικά πακέτα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι επιταγές διαφημιστικών εταιρειών με χρέη σε άλλα κανάλια ή εκδοτικές εταιρείες δημιουργούν ένα εκρηκτικό κουβάρι που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ήδη εύθραυστη αγορά των media.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που είχε καταθέσει το Argo fund προϋπόθετε να αποδεχθούν οι πιστώτριες τράπεζες -κυρίως η Πειραιώς και η Marfin- τη μετοχοποίηση των χρεών του σταθμού και τον εκ νέου δανεισμό του. Οπως είναι γνωστό πλέον, η Τράπεζα Πειραιώς δεν αποδέχθηκε τη συμφωνία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εξίσου αρνητική ήταν και η Αγροτική Τράπεζα.

Η πτώχευση του τηλεοπτικού σταθμού εμφανίζεται πια ως μονόδρομος, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη τις προηγούμενες μέρες. Οι δύο μέτοχοι του ALTER συνέχισαν τις προσπάθειες να κρατήσουν on air το κανάλι και επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθούν χρήματα για την πληρωμή των μισθών και του δώρου Πάσχα, με στόχο να παραμείνει ανοιχτό για μερικές μέρες ακόμη.

Και ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ALTER δήλωσε στο Χρηματιστήριο ότι δεν είναι σε θέση να παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία για το 2010, σε μια κίνηση «ανθρωπισμού» εν όψει του Πάσχα -έτσι εξηγήθηκε-, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης να αποδεσμεύσει μέρος από τους δεσμευμένους λογαριασμούς των μετόχων του καναλιού με έναν και μοναδικό σκοπό. Να καταστεί δυνατή η καταβολή της μισθοδοσίας. Αντί για τη μισθοδοσία τους όμως οι εργαζόμενοι έλαβαν μόνο το δώρο του Πάσχα και 300 ευρώ έναντι των μισθών τους.



Το «τέλος του πάρτι» φέρνει πόλεμο

Το μήνυμα στην οθόνη του Alter «Παρακαλούνται οι διαφημιστικές εταιρείες να επιστρέψουν αμέσως τα δεκάδες εκατομμύρια που παράνομα έχουν αρπάξει από το ALTER για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι φόροι και να συνεχίσει το κανάλι τη λειτουργία του. Το πάρτι τέλειωσε. Θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα» προκάλεσε σεισμό στην τηλεοπτική αγορά. Το μήνυμα με τη μορφή κρόουλ άνοιξε τον πόλεμο των μετόχων με τη διαφημιστική αγορά.

Την περασμένη Πέμπτη δόθηκε με κάθε επισημότητα η απάντηση μέσω της Ενωσης Διαφημιστικών Εταιρειών. Η ΕΔΕΕ, θυμίζοντας πως εκπροσωπεί περισσότερες από εκατό εταιρείες της αγοράς, καταλογίζει στο ALTER κρίση πανικού εξαιτίας της κατάρρευσης, καθώς επίσης και ότι έχει χάσει το μέτρο στις αντιδράσεις του. Ο θεσμικός φορέας της διαφήμισης μιλά για «απειλές» που συνιστούν «συκοφαντική δυσφήμηση για έναν ολόκληρο κλάδο». Δηλώνει πως την κατάσταση κρίσης στην αγορά τη δημιουργεί το ίδιο το ALTER λέγοντας πως «ο σταθμός αδυνατεί να ανταποκριθεί, από τον Μάιο 2010, σε οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς συναλλασσόμενες διαφημιστικές εταιρείες και έχει φέρει πολλές από αυτές σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση» Αφήνει δε έμμεσα αιχμές για δικαστικές προσφυγές αν υπάρχουν, όπως λέει, οικονομικές διαφορές.

Η αναφορά της ΕΔΕΕ για ποσά εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει το ALTER αποτελεί επίσημη παραδοχή στο φαινόμενο των προ-πληρωμένων διαφημίσεων που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει καθεστώς στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα σήμερα να απειλεί άμεσα τη συνέχιση λειτουργίας διαφημιστικών εταιρειών αλλά και τηλεοπτικών καναλιών.

(αναδημοσίευση από Espresso Κυριακής) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: