mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η ιστορία είναι πάντα ενδιαφέρουσα, ειδικά για το Alter

Ο μίτος στο κουβάρι του Alter αρχίζει σιγά- σιγά να ξετυλίγεται. Και σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ιστορία του. Στο blog http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2011/04/alter_29.html,
από όπου κάνουμε και την αναδημοσίευση, το τηλεοπτικό "παραμύθι" αρχίζει με τη δημιουργία του καναλιού. Κάπως έτσι αποσαφηνίζεται και το τηλεοπτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτούργησαν και γιγαντώθηκαν τα τηλεοπτικά κανάλια. Τώρα, θυμόμαστε το παρελθόν του Alter.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΡΗ ΣΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΝΝΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ALTER

Μια πολύ καλή αναδρομή στην ιστορία του Alter αλιεύσαμε στο mediablog.gr όπου μέσα απο σειρά δημοσιευμάτων εφημερίδων καταγράφεται η "αμαρτωλή" ιστορία του καναλιού. Καταγράφεται πως ο Κουρής έπιασε κοροϊδο τον Αθανασούλη και του μοσχοπούλησε το κανάλι για ένα εξωφρενικό ποσό. Επίσης καταγράφεται πως ο Αθανασούλης όντας προμηθευτής του Δημοσίου τότε μέσω της Altec, κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο του καναλιού γράφοντας τις μετοχές στο όνομα της γυναίκας του, χωρίς να χάσει τις κρατικές εργολαβίες που αναλάμβανε. Βέβαια ο Αθανασούλης δεν πρόλαβε να χαρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το απόκτημα του γιατί ο πονηρός Κεφαλλονίτης εβαλε σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου του και του πήρε πίσω το κανάλι κυριολεκτικά μέσα σε ένα βράδυ. Το μόνο που δεν υπολόγισε όμως όταν έβαζε συνέταιρο το Γιαννίκο ήταν οτι θα του έριχνε το κανάλι στον Καιάδα. Διαβάστε τα σχετικά δημοσιεύματα και στη συνέχεια απολαύστε όσα μας έγραψε ένας απλήρωτος εργαζόμενος του καναλιού που βρέθηκε εκεί απο το 2001.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ/21.4.2003

ΔΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, οι Θανάσης Αθανασούλης και Γιώργος Βαλσαμίδης, κύριοι μέτοχοι της εταιρείας Altec, η οποία συναλλάσσεται με το Ελληνικό Δημόσιο -έργα και προμήθειες- διαπραγματεύτηκαν με τον εκδότη και καναλάρχη Γιώργο Κουρή την αγορά του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alter. Το αγόρασαν στο όνομα των συζύγων τους και έτσι με τη διάταξη περί «οικονομικής αυτοτέλειας» δεν εμποδίζεται η Altec να παίρνει έργα του Δημοσίου, ενώ ουσιαστικά οι κύριοι μέτοχοί της ελέγχουν και το κανάλι. Πολύ απλά, αντέγραψαν το μοντέλο της Ιντρακόμ με τον ραδιοσταθμό Φλας και το κανάλι TV Magic κ.τ.λ. Ακολούθησαν δηλαδή δοκιμασμένη συνταγή Κόκκαλη.

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ των έτσι διαπλεκομένων, κ. Γιώργο Κουρή, η εταιρεία του καναλιού με τους νέους μετόχους έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,8 δισ. δραχμές και από τα 200 εκατ. το κεφάλαιό της έφτασε τα 5 δισ. Αναφέρει ο κ. Κουρής στην αγωγή του κατά των συνεταίρων του, ότι ο κ. Αθανασούλης τον διαβεβαίωνε, πως «έχει τη δυνατότητα, την εμπειρία και τους αναγκαίους μηχανισμούς για την ταχύτατη εισαγωγή της μετοχής του καναλιού στο Χρηματιστήριο».

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, η εταιρεία των 5 δισ. μπήκε ταχύτατα στο Χρηματιστήριο, με αποτίμηση 64 δισ. δραχμές! Οι ιδιοκτήτες της πούλησαν στο επενδυτικό κοινό το 25% και εισέπραξαν 16 δισ. Με την εισαγωγή δηλαδή στο Χρηματιστήριο, οι μετοχές των παλαιών μετόχων εκτοξεύτηκαν στα 48 δισ.!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 20/3/2003
Για εκβιασμό κατηγορεί τον Κουρή ο Αθανασούλης

Μήνυση για εκβιασμό κατέθεσαν εναντίον του Γ. Κουρή οι συνεταίροι του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΤΕΡ», Αθ. Αθανασούλης και Γ. Βαλσαμίδης.

Η μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και την υπόθεση ανέλαβε ο εισαγγελέας Δ. Ασπρογέρακας.

Η διαμάχη ανάμεσα στους μετόχους του «ΑΛΤΕΡ» για τον έλεγχο του σταθμού έχει αρχίσει εδώ και καιρό και σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το έγγραφο του ιδιοκτήτη της «Αυριανής» Γ. Κουρή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με το οποίο κατηγορεί τους συνεταίρους του ως προμηθευτές του Δημοσίου. Πάντως, για τις 4 Μάρτη, έχει οριστεί έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων του σταθμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23/4/2003
Πλήθος εικονικών τιμολογίων, αλλά και πλαστών, ανακάλυψε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κατά τον εξονυχιστικό έλεγχο που έκανε από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου στις επιχειρήσεις των Θανάση Αθανασούλη και Γιώργου Κουρή.

Οι πρώτες καταγγελίες μέσω της «Αυριανής» τον περασμένο Φεβρουάριο για εικονικά και πλαστά τιμολόγια μεγάλης αξίας στην Altec και τις θυγατρικές του επιχειρηματία κ. Αθανασούλη ήταν η «πρόσκληση» για ενδελεχή έλεγχο των επιχειρήσεών του από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Κατόπιν το ΣΔΟΕ πέρασε και από τις επιχειρήσεις του Γιώργου Κουρή για να ξεσκονίσει τα λογιστικά του βιβλία

Euro2Day 30/6/2003
Η αποχώρηση των συζύγων – βασικών μετόχων του Alter, κ.κ. Αθανασούλη και Βαλσαμάκη, και η μεταβίβαση του ποσοστού τους στους κ.κ. Κουρή και Γιαννίκο, ανακοινώθηκε στη γενική συνέλευση της εταιρίας Alter. Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 50% του μετοχικού κεφαλαίου θα λάβει ο κ. Κουρής, ενώ το υπόλοιπο 25% θα περιέλθει στην κατοχή του διευθυντικού στελέχους του σταθμού κ. Γιαννίκου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28/11/2008
Ιδιότυπη φορολογική ασυλία έχει ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, Γιώργος Κουρής, καθώς τιμολόγια που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει εικονικά, το υπουργείο Οικονομικών τα θεωρεί γνήσια.

Κοντολογίς, το Alter παραμένει αμαρτωλή ιστορία από παλιά, σχεδόν από την ίδρυση του, αλλά αυτό δεν απασχόλησε ούτε τους εργαζόμενους του, αλλά κυρίως όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και αρμόδιους φορείς, βλ. ΣΔΟΕ, Χρηματιστήριο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΣΡ….

Τη περίοδο εκείνη λοιπόν, των παχιών αγελάδων του Αθανασούλη (2001) στο Alter, ένας γνωστός πολιτικός συντάκτης που είχε συνδέσει το όνομά του με τον ΑΝΤ1, ο Στρατής Λιαρέλης, παραιτείται απο το καναλι του Αμαρουσίου και αναλαμβάνει -εν λευκώ- απο το σύντροφο και κουμπάρο Θανάση τη διεύθυνση του καναλιού. Ταυτοχρόνως αναλαμβάνει και τον εξοπλισμό του καναλίου με υλικό τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας. Τώρα με ποιές τεχνικές γνώσεις ένας δημοσιογράφος θα χειριζόταν τον εξοπλισμό 20 δισεκατομμυρίων δραχμών ενός καναλίου, είναι ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε ΠΟΤΕ μαζί με πολλά άλλα που το συνόδευαν. Λέγεται μάλιστα οτι οι ισραηλινοί που ανέλαβαν να στήσουν το 3D στούντιο του καναλιού αμοίβονταν με 35 οοο δραχμές την ώρα. Μαζί με τον Λιαρέλλη παραιτούνται και οι δύο δημοσιογράφοι παραγωγοί του ANT1, Τσιακανίκας και Θωμάκος, για να αναλάβουν διευθυντικά πόστα στο Alter.Ο ένας διευθυντής ενημερωτικών εκπομπών και ο άλλος διευθυντής παραγωγής.

Την ίδια περίοδο ο Λιαρέλλης προσφέρει μισθούς που ξεπερνούν το ενάμιση εκατομμύριο δραχμές σε έμπειρους ρεπόρτερ άλλων καναλιών που πληρώνονταν με 400 000 δραχμές για να τους εντάξει στο δυναμικό του Alter. Ταυτοχρόνως αναζητείται και το πρόσωπο που θα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Το μικρό χρονικό διάστημα που παρουσιαστής των ειδήσεων υπήρξε ο Λιαρέλλης αποτελεί την πρώτη θλιβερή παρένθεση στην πορεία του καναλιού...! Τα αποτελέσματα ήταν άκρως απογοητευτικά καθώς η προφορά του θύμιζε περισσότερο ...σαρακατσάνο βοσκό παρά παρουσιαστή ειδήσεων.

Επωφελούμενοι απο την ασυνεννοησία που επικρατούσε στο κανάλι, καθώς άλλα κανόνιζε ο ένας και άλλα εφήρμοζε ο άλλος, πολλοί δημοσιογράφοι που τους είχε ο Κουρής και δούλευαν με ψίχουλα στο πρώην κανάλι 5, βρήκαν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν καλύτερο μισθό, ασφάλιση και εργασιακές συνθήκες με τη νέα διοίκηση του καναλιού (Λιαρέλλη, Τσιακανίκα Θωμάκο) και να γλιτώσουν με αυτό τον τρόπο απο τον δυνάστη Κεφαλλονίτη εργοδότη που τους πλήρωνε όποτε το θυμόταν. Άπειροι οι περισσότεροι απο αυτούς στην τηλεοπτική κάλυψη μεγάλων ρεπορτάζ (επειδή ο Κουρής θεωρούσε πολυτέλεια να πληρώνει συνεργεία και προτιμούσε να "κλέβει" το υλικό άλλων καναλιών) άρχισαν να παρακολουθούν τα "σεμινάρια" που ανέλαβε να τους κάνει ο βασικός σκηνόθετης των ειδήσεων του MEGA Άκης Σταματιάδης, ο οποίος επίσης πήρε μεταγραφή στο Μπουρνάζι. Μεταγραφή που συνοδευόταν και απο ένα Subaru Impreza WRX sti ως δώρο. Είπαμε λεφτά τότε υπήρχαν...

Στο μεταξύ ο Λιαρέλλης ανακάλυψε το Νίκο Αλιάγα στο Παρίσι και τον έπεισε να αναλάβει την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων του σταθμού έναντι αρκετά μεγάλης αμοιβής μια και ο Αλιάγας μεσουρανούσε στο Παρίσι και στη Γαλλική τηλεόραση εκείνη την εποχή. Μέσα στη συμφωνία μεταξύ άλλων ήταν η μίσθωση ενός πολυτελούς ρετιρέ δίπλα στη θάλασσα στο Φλοίσβο, αλλά και τα αεροπορικά εισιτήρια κάθε Σαββατοκύριακο για να πηγαινοέρχεται Αθήνα Παρίσι ο Αλιάγας προκειμένου να παρουσιάζει στην Ελλάδα τις ειδήσεις του Alter και στη Γαλλία την ψυχαγωγική εκπομπή του!!!
(αναδημοσίευση) 

Τα Σαββατοκύριακα λοιπόν που ο Αλιάγας επέστρεφε στο Παρίσι, ο Λιαρέλλης έμπαινε στο ελικόπτερο του κουμπάρου του, Αθανασούλη και προσγειωνόταν σαν γνήσιος γιάπης στην Επίδαυρο στην έπαυλη του Mr Altec. Είναι χαρακτηριστικό της σπατάλης που επικρατούσε απο τότε οτι για μια τριήμερη δημοσιογραφική αποστολή στην Καβάλα (δημοσιογράφος και 4 τεχνικοί) το λογιστήριο πλήρωσε σε κάθε έναν 100 000 δραχμές ημερήσια αποζημίωση με ξενοδοχείο φαγητό και μετακινήσεις πληρωμένες!!!

Όπως ήταν αναμενόμενο για όλη αυτή τη χλιδή του κουμπάρου Θανάση Αθανασούλη δεν επαρκούσε η τρώγλη του Κουρή στον Ταύρο. Έτσι το κανάλι μετακόμισε στο Μπουρνάζι σε ένα διώροφο κτήριο (με δύο υπόγεια) ιδιοκτησίας ΔΟΛ για το οποίο πλήρωνε και εξακολουθεί να πληρώνει αστρονομικό ενοίκιο. Είπαμε λεφτά υπήρχαν να φαν και οι κότες, αρκεί να ήταν "πράσινες" με τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Και ο καιρός περνούσε πλησιάζοντας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Η στήριξη του καναλιού στην κυβέρνηση Σημίτη ήταν κάτι παραπάνω απο αυτονόητη. Ειδικά μάλιστα σε ένα μέλος της κυβέρνησης στον οποίο ο σύντροφος Θανάσης είχε παραχωρήσει μέχρι και το σπίτι του για να μένει, ήταν εντελώς απαγορευμένη η οποιαδήποτε αναφορά εναντίον του στα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές του σταθμού, παρά το γεγονός οτι απο τότε ακουγόταν το "σκάνδαλο" που ερχόταν για μια προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για την διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων.

Όλο αυτό το διάστημα φυσικά ο Κουρής είχε αφήσει τους "ρουφιάνους" του να εργάζονται στο Alter με σκοπό να τον ενημερώνουν για τις όποιες εξελίξεις και τα σχέδια του "πελάτη" Αθανασούλη. Σε κάποιες συσκέψεις μάλιστα που έγιναν παρουσία Κουρή και Αθανασούλη και λοιπών στελεχών για να αναλύσουν τη χαμηλή τηλεθέαση του καναλιού (που παρά το χρήμα που έρεε άφθονο δεν έλεγε να ανέβει) ο Κεφαλλονίτης έλεγε στον Αθαβνασούλη: "...μην ανησυχείς Θανάση μου, μην ανησυχείς, τα έχω όλα κανονισμένα, απο τον άλλο μήνα θα είμαστε μέσα στους τρείς πρώτους..." και ακολούθως του ανέλυε γιατί έπρεπε να συνεχίσει να χώνει ζεστό χρήμα στο κανάλι. Είχε το σχέδιο του ο Κεφαλλονίτης. Το είχε ξανακάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν το ίδιο παιχνίδι (κανάλι 29--Star).



Το 2003 λοιπόν ο Κουρής βάζει σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου του για να πάρει πίσω το 50% των μετοχών του καναλιού που είχε πουλήσει στον Αθανασούλη. Η εταιρία στο μεταξύ είχε εισαχθεί και στο Χρηματιστήριο αποφέροντας τρελά κέρδη στους μετόχους. Οπότε είχε ένα λόγο παραπάνω ο Κουρής να προσπαθήσει να πάρει πίσω το πακέτο μετοχών του Αθανασούλη χωρίς να του δώσει δραχμή απ όσα είχε τσεπώσει. Χρησιμοποιώντας την Αυριανή όπως κάνει ακόμα και σήμερα άρχισε να κατηγορεί τον Αθανασούλη οτι είναι διαπλεκόμενος και υπήρχε ασυμβίβαστο ως προμηθευτής του Δημοσίου με την ιδιοκτησία του Alter ενώ έκανε αναφορές και για πλαστά και εικονικά τιμολόγια τα οποία παραδόξως μέχρι σήμερα κανέναν δεν έχουν απασχολήσει στο υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτό τον τρόπο το καλοκαίρι του 2003 ο Κουρής πήρε νταηλίκι πίσω το πακέτο των μετοχών του Αθανασούλη. Τότε μπήκε στο παιχνίδι και ο Γιαννίκος με την παρέα του που μέχρι εκείνη την περίοδο μεσουρτανούσαν σε ένα άλλο κανάλι που είχε στήσει ο Κουρής και στη συνέχεια πούλησε στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, το Star πρώην κανάλι 29. Ο βλοσυρός αμίλητος και αχώνευτος χοντρός διαφημιστής πήρε το 25 % των μετοχών , και με την ομάδα του (Κοσμόπουλος, Σφαέλος, Χαλάτσης, Κουτσοκώστας, Μπακουλόπουλος) ανηφόρισαν απο τον Ταύρο στο Μπουρνάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: