mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Μέσα στα Μέσα*

Vincent van Gogh
*media news
Η έκδοση της εβδομάδας

** Οι φήμες και τα σενάρια για το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης πάνε και έρχονται. Με επίκεντρο την απαίτηση αναδιάρθρωσης της εταιρείας και το σχέδιο νέου οργανογράμματος στη δομή της ΕΡΤ, φημολογούνται σαρωτικές αλλαγές σε γενικές διευθύνσεις, τμήματα και πρόσωπα. Στα μετόπισθεν έχει εγκατασταθεί στην οικονομική υπηρεσία επιτροπή ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών η οποία ζητά πρόσβαση σε κάθε οικονομικό στοιχείο της εταιρείας. Μεγάλο ρόλο, όπως όλα δείχνουν να παίξει το νέο οργανόγραμμα, πολύ περισσότερο που σύμφωνα με τη διοίκηση, προπορεύεται του επιχειρησιακού σχεδίου.. Στη νέα δομή της ΕΡΤ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δημιουργούνται περισσότερες γενικές διευθύνσεις, ενοποιείται ο τεχνικός κλάδος και σπάει η γενική διεύθυνση διαχείρισης προσωπικού και οικονομικών.
** Εν μέσω αναδιαρθρώσεων σε επιχειρήσεις του Τύπου και της τηλεόρασης, ο δημοσιογραφικός κλάδος μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΕΟΑΠ προγραμματίζονται για τις 25 και 26 Μαΐου.
** Η αναβολή των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας στον Τύπο και στην TV, που έδωσαν τα συνδικαλιστικά σωματεία, δεν έβαλε φρένο στις απαιτήσεις για μείωση μισθών και υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Μετά το Star, όπου ζητήθηκε πάλι μείωση μισθών, στο «Έθνος» το προσωπικό τεχνικών ειδικοτήτων κλήθηκε να υπογράψει ατομικές συμβάσεις με μείον 10% στις αποδοχές. Τα σωματεία βρίσκονται σε... διακοπές.
**Απειλούν με αποχώρηση από την ψηφιακή μετάβαση τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, μέτοχοι στην Digea, αντιδρώντας στην πρωτοβουλία της ΕΡΤ να εκπέμψει σε Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας. Η ΕΙΤΗΣΕΕ κατηγορεί την κρατική τηλεόραση για προκλητική καταστρατήγηση του νομικού πλαισίου της ψηφιακής μετάβασης, για παραβίαση των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού εξαιτίας της εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών στην επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα καθώς και για παράνομη άρνηση να σβήσει τα αναλογικά της προγράμματα από το Δοβρούτσι.
** Η Ένωση Ιδιοκτητών ζητά την άμεση παρέμβαση του κράτους για τις παράνομες ενέργειες της ΕΡΤ και κατηγορεί την κρατική τηλεόραση ότι προωθεί το σύστημα ψηφιακής εκπομπής HD της Nova, εμπλέκοντας στην ψηφιακή διαμάχη και τη Forthnet. Θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν και άλλα αιτήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης έναντι της ΕΡΤ, όπως η συνολική αποχώρησή της από τη διαφημιστική αγορά.
** Με επιστολή της στον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη θέτει τα αιτήματα για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων η ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητά ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική Κάλυψη των μελών της Χορωδίας, ηθοποιών καλλιτεχνών αλλά και της ειδικότητας των συντηρητών κεραιών.
** Η έγκριση επιπλέον επιχορήγησης για το ΑΠΕ στο ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές έχει εγκριθεί από τον υπουργό Εσωτερικών. Όμως η εκταμίευση του ποσού παρά τις εγκρίσεις καθυστερούσε με αποτέλεσμα να υπάρχει πάλι κίνδυνος να μην πληρωθούν οι μισθοί και το δώρο. Έτσι η διοίκηση του ΑΠΕ ζήτησε και πήρε δάνειο από Τράπεζα στο ποσό των 540 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.



**Στον διευθυντή της Data Rc Θεόδωρο Λουλούδη πέρασε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», μετά την εξαγορά ποσοστού 70% της εταιρείας από τους Γ. Πανόπουλο και Θ. Λάλα. Στα μέσα της Αχαΐας φημολογείται ότι πίσω από την εξαγορά βρίσκεται πολιτικό πρόσωπο της περιοχής.
** Ως “δραματική” περιγράφει την κατάσταση στα περιφερειακά τηλεοπτικά Μέσα η Ένωση Τεχνικών Νοτίου Ελλάδος σε επιστολή της στον Τηλέμαχο Χυτήρη. Σημειώνει τις απολύσεις, τις καθυστερήσεις καταβολής μισθών, την παραβίαση ωραρίων και ζητάν σαφείς όρους στη λειτουργία των καναλιών με το νέο νόμο.
** Στα FM άρχισαν να σκάνε οι αποκαλύψεις για τη διαχείριση του Alter τα προηγούμενα χρόνια. Το χορό άνοιξε ο Γ. Τράγκας, που κατήγγειλε on air ότι οι διαφημιστικές εταιρείες αγόραζαν πρόγραμμα από τους Modern Times του Κ. Γιαννίκου και το μεταπουλούσαν (έναντι διαφημιστικού χρόνου;) στο Alter. Στο μεταξύ, αγωγές δηλώνουν ότι θα καταθέσουν οι εδώ και ένα χρόνο απλήρωτοι «προμηθευτές», που έχουν συμβόλαια, όπως οι Γ. Τράγκας, Α. Πάνια, Κ. Χαρδαβέλλας.
** Δύσκολο προβλέπει το μέλλον της αγοράς το RTL group παρά την αύξηση της δύναμης της τηλεόρασης σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το group στο τέλος του 2010 το RTL Group είχε μια καθαρή ταμειακή θέση της πάνω από 1,4 δισ. ευρώ.
** Στη λίστα με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη που δημοσίευσε το περιοδικό Time βρίσκονται διάσημες προσωπικότητες των media, όπως ο Julian Assange, η Arianna Huffington, η Oprah Winfrey, ο Mark Zuckerberg και ο ρεπόρτερ του Al Jazeera, Ayman Mohyeldin.
** Ραδιοφωνικό σταθμό λέγεται πως θέλει να κάνει ο «Ελεύθερος Τύπος» και για το λόγο αυτό αναζητά συχνότητα στα ερτζιανά.
** Σειρά θεματικών ενθέτων ετοιμάζεται να διανέμει Κάθε Σάββατο η εφημερίδα «Δημοκρατία» μετά τη συμφωνία της με τις εκδόσεις τουBBC magazines. Για λογαριασμό της εφημερίδας συμφώνησε και ο Γιώργος Αυτιάς που δίνει σειρά ενθέτων για το ασφαλιστικό.
** Επίδομα βοηθείας με τη μορφή δανείου ύψους 700 ευρώ για τους απλήρωτους εργαζόμενους του Alter αποφάσισε να δώσει η ΕΣΗΕΑ.
**Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ προκάλεσαν οι απολύσεις στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε Ράδιο Εννέα και Alpha τηλεόραση. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Συντακτών η απόλυση των δημοσιογράφων Γιώργου Χατζηδάκη και Χρύσας Μακρή από το Ράδιο 9 είναι κατάφωρα παράνομη ενώ καταγγέλλει τον Alpha για την απόλυση της Μαρίας Ζαχαράκη η οποία αρνήθηκε τον δημοσιογραφικό υποβιβασμό της
** Πολύ πιθανόν είναι πλέον να αλλάξει το εκλογικό σύστημα για τις εκλογές στην Ένωση Συντακτών και να εγκριθεί το πλειοψηφικό. Αν δεν περάσει η πρόταση, το πιθανότερο είναι να ισχύσει το πλειοψηφικό μόνο για τη εκλογή προέδρου ΔΤΑ πρότυπα του δικηγορικού συλλόγου.
**Η μη ανανέωση συμβολαίου για την επόμενη χρονιά του Γιώργου Λιάγκα και της Φαίης Σκορδά για το «Πρωινό mou» στο Mega προκαλεί ήδη γκρίνιες onair στην πρωινή εκπομπή του καναλιού. Ίσως επειδή και ο παρουσιαστής γνωρίζει καλά ότι το μέλλον της πρωινής τηλεοπτικής ζώνης βρίσκεται ακόμη στον... αέρα.
** Το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα και κυρίως οι ελληνικές σειρές για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν δεν πήραν ακόμη το πράσινο φως στον ΑΝΤ1 εξαιτίας της κρίσης. Πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι το κανάλι θέλει πάση θυσία να κρατήσει τη Ζέτα Μακρυπούλια στην «οικογένεια» του ΑΝΤ1 και γι’ αυτό θεωρείται βέβαιο ότι μία τουλάχιστον ελληνική σειρά θα πάρει το πράσινο φως για γυρίσματα.
** Με τα χρώματα της ΕΡΤ ντύθηκε το περίπτερο ανακύκλωσης στο μετρό της Κατεχάκη.
**Η συνεργασία του MADTV με τον όμιλο ειδικών εκδόσεων, Music Box Entertainment φέρνει το μουσικό κανάλι στα καλωδιακά και ψηφιακά πακέτα της Κύπρου.
**Το καλοκαίρι αναμένεται η ψηφιακή ενεργοποίηση της συχνότητας 22 στην Αττική για το αναλογικό επίγειο «μπουκέτο» της Nova.
** Καθημερινά θα μεταδίδεται η εκπομπή «Final… 6» στη ΝΕΤ, που θα μεταφέρει τον μπασκετικό παλμό από τη Βαρκελώνη.
**Παρατάθηκε η σύμβαση ΕΡΤ-ΟΠΑΠ για την προβολή αποτελεσμάτων των τυχερών παιχνιδιών του οργανισμού στο teletext με έσοδα για την κρατική τηλεόραση 450.000 ευρώ.
** Σε ρόλο σχολιαστή στο twitter για την κάλυψη του βασιλικού γάμου η Κ. Ζαρίφη για λογαριασμό του Alpha.

Δεν υπάρχουν σχόλια: