mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Απολύσεις, μειώσεις, εκ περιτροπής, αυτά κάνουν στου Λυμπέρη

Στο συγκρότημα Λυμπέρη οι απολύσεις έγιναν και γίνονται συνέχεια (άσχετα αν στο μεταξύ προσελήφθησαν νέα στελέχη). Το ίδιο και οι περικοπές αμοιβών. Άρχισαν από τους υψηλόμισθους και συνεχίστηκαν οριζόντια σε όλους. Και φοβούμενοι όλοι πήγαν και υπέγραψαν και το 10% στα όρια της σύμβασης. Αφού λοιπόν δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ο δρόμος είναι ανοιχτός για νέα μέτρα. Τώρα ετοιμάζεται η εκ περιτροπής εργασία! Ίσως για τους πολύ χαμηλά αμειβόμενους που εργάζονται με μισθούς κάτω της σύμβασης.
Γίνονται όμως με αυτό τον τρόπο οικονομίες; Όπως προκύπτει από την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση των οικονομικών μεγεθών του συγκροτήματος Λυμπέρη (παρακάτω όλη η ανάλυση) η οποία δημοσιεύεται στο blog του "Παρατύπως" ( http://paratypos.blogspot.com/), από τις μειώσεις μισθών, απολύσεις, κ.λ.π. το συγκρότημα κερδίζει το 2%, αφού η μισθοδοσία είναι το 20% του κόστους μιας επιχείρησης.
Το ερώτημα για τα συγκροτήματα περιοδικού Τύπου, αν ισχύει ότι θέλουν να διατηρηθούν με όλους τους τίτλους τους στην αγορά, να κρατήσουν την λαιφιστάδική εξουσία τους και να μεταπηδήσουν με το ίδιο στύλ στη νέα εποχή του Διαδικτύου, είναι: Πως στο καλό θα έχουν περιεχόμενο να πουλάνε χωρίς συντάκτες; Όσο "χαζή" κι αν είναι η αγορά, χωρίς "περιεχόμενο" και ανθρώπους που ξέρουν να γράφουν, διαφημίσεις δεν πρόκειται να έρθουν. Είναι ο άτιμος ανταγωνισμός που μπορεί να ξεπηδήσει με καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους και καλύτερο "προϊόν"...

Η οικονομική ανάλυση του "Παρατύπως"

Ο Όμιλος Λυμπέρη χάνει στα Βαλκάνια και απολύει στην… Ελλάδα

Ο κ. Αντώνης Λυμπέρης κόβει τους μισθούς για να χρηματοδοτήσει «νέα επενδυτικά σχέδια» και παραπονιέται πως «οι αποζημιώσεις επιβάρυναν τα αποτελέσματα»



Πριν από λίγο καιρό ο εκδοτικός Όμιλος Λυμπέρη ανακοίνωσε οριζόντια μείωση μισθών 10%, πιέζοντας τους εργαζόμενούς του να τις δεχτούν όπως οι συνάδελφοί τους στις Αττικές Εκδόσεις, στην ΙΜΑΚΟ, αλλά και σε άλλες όχι τόσο γνωστές περιπτώσεις.
Το επιχείρημα το ίδιο: «να περάσουμε την κρίση». Πώς πραγματικά βιώνει την κρίση ο ιλουστρασιόν κόσμος των περιοδικών εκδόσεων;
Μόλις πρόσφατα ο Όμιλος ανακοίνωσε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το 2010 και είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Ο Όμιλος Λυμπέρη αποτελείται από σειρά εταιρειών που εκδίδουν περιοδικά (STATUS, VOGUE, FOCUS, MEN’S HEALTH, LIFE & STYLE, 7 ΜΕΡΕΣ TV, ΕΓΩ, PC WORLD κ.ά), κατέχουν ραδιοφωνικούς σταθμούς (Best 92.6 FM, Εν Λευκώ 87.7 FM, V FM 88.3), δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Κύπρο, ενώ θυγατρικές ή συγγενείς της εταιρείες εκδίδουν γνωστά περιοδικά όπως Αθηνόραμα, 4 Τροχοί, AUTO BILD κ.ά., διοργανώνουν εκθέσεις και παρέχουν μέχρι και υπηρεσίες… ταχυμεταφορών (Mass Courier). Μια πολυσχιδής δραστηριότητα που απασχολεί 596 άτομα, τα 303 στην μητρική εταιρεία και ξεπερνά τα 75 εκατομμύρια τζίρο

Σταθερές πωλήσεις, απώλειες διαφημιστικών εσόδων

Ο τζίρος της μητρικής εταιρείας σε σχέση με το 2009 είναι αυξημένος κατά 0,13% και του ομίλου μειωμένος κατά 5,62%. Σε ποσά μιλάμε για σχεδόν 76 εκατ. ευρώ στον όμιλο και 56 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Ποσά που προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από πωλήσεις περιοδικών, που μάλιστα εμφανίζονται σταθερές, παρά την «συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας», με αύξηση των πωλήσεων «εμπορευμάτων» (προσφορές). Συνολικά η κυκλοφορία παρουσιάζει αύξηση 5,14% για τον όμιλο και 8,04% για την εταιρεία. Μείωση παρουσιάζουν τα έσοδα από διαφήμιση: -18% για τον όμιλο και -12% για την εταιρεία. Βέβαια η πτώση των διαφημιστικών εσόδων δεν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους, αφού αυτά τα έσοδα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών.



Πού εντοπίζουν οι επικεφαλής του ομίλου τα «κακά» οικονομικά αποτελέσματα;
Στη ζημιογόνα δραστηριότητα των θυγατρικών εταιρειών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου οι εκδόσεις παρουσίασαν ζημιές ύψους 1.127 χιλιάδων ευρώ. Όπως ακριβώς και στην περίπτωση των Αττικών Εκδόσεων, φαίνεται πως η επέκταση στα Βαλκάνια όχι μόνο δεν αποφέρει κέρδη, αλλά αποτελεί και μόνιμη «τρύπα» διαφυγής κεφαλαίων.

Οι «θυγατέρες» και οι λοιποί «συγγενείς» χρωστάνε στη «μαμά»

Οι δραστηριότητες των ομίλων μέσω του μεγάλου δικτύου των επιχειρήσεων που διαθέτουν και των ενδο-ομιλικών συναλλαγών τους είναι ένα κουβάρι που δύσκολα αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποιούνται. Παρόλα αυτά μερικές συναλλαγές που καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις είναι αρκετά εύγλωττες και αποκαλύπτουν τις πραγματικές τρύπες των εκδοτικών ομίλων.
• Στον κωδικό «απαιτήσεις μητρικής από συγγενείς εταιρείες» εμφανίζεται ποσό ύψους 2,827 εκατομμυρίων ευρώ (!), τα περισσότερα από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια (το ίδιο κονδύλι την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν μειωμένο κατά 265 χιλιάδες ευρώ περίπου). Δηλαδή, η «μαμά» εταιρεία περιμένει, μάταια όπως φαίνεται, να εισπράξει χρήματα από τις διάφορες θυγατρικές, τα οποία προφανώς και επηρεάζουν τη ρευστότητά της.
• Στον κωδικό «συναλλαγές και αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης» τoυ ομίλου εμφανίζονται 1,06 εκατ. ευρώ.
Κι ενώ τέτοια ποσά θεωρούνται μάλλον λογικά για τους μετόχους (που πλέον είναι μόνο ένας – ο κ. Αντώνης Λυμπέρης) και δεν αξιολογούνται ως ανησυχητικά, στις οικονομικές καταστάσεις καταγράφεται ως επιβαρυντικό στοιχείο το «πρόγραμμα περικοπής των δαπανών που εφάρμοσε η διοίκηση» - κοινώς οι απολύσεις. Θαυμάστε κυνισμό: «Χαρακτηριστικά το κόστος των αποζημιώσεων που επιβάρυνε τα αποτελέσματα χρήσης για την Μητρική Εταιρεία ανήλθε στα 500 χιλ. ευρώ, και για τον όμιλο 870 χιλ. ευρώ». Δηλαδή, οι… άθλιοι εργαζόμενοι που απολύθηκαν με τις αποζημιώσεις τους ευθύνονται για τα κακά αποτελέσματα της εταιρείας! (Μήπως γι αυτό η κυβέρνηση έχει σπεύσει να μειώσει το «κόστος» της απόλυσης, μειώνοντας τις αποζημιώσεις με το κόλπο της προειδοποίησης;).

Υπέρογκος δανεισμός για έωλες επεκτάσεις

Δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν το κακό οικονομικό κλίμα επηρεάζει ή όχι τις πωλήσεις αυτού του ομίλου. Για παράδειγμα, κάποιες εκδόσεις εμφανίζονται να έχουν αύξηση πωλήσεων και η ίδια η εταιρεία μιλά για «αποδυνάμωση του άμεσου ανταγωνισμού». Εκείνο που πραγματικά επηρεάζει όμως την πορεία του ομίλου, όπως και όλων των αντίστοιχων εταιρειών του κλάδου, είναι το αλόγιστο κυνήγι των εξαγορών και των επεκτάσεων που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταχρέωσε με δάνεια τις επιχειρήσεις και εμφάνιζε ένα πλασματικό «οικονομικό θαύμα», το οποίο προσπαθούσαν να πουλήσουν στο Χρηματιστήριο για να συγκεντρώσουν κι άλλα κεφάλαια.
Από το 2006 έως το 2010 ο όμιλος επένδυσε 16,7 εκατ. ευρώ σε εξαγορές των τριών ραδιοφωνικών σταθμών, ενός ποσοστού της εταιρείας Τεχνικές Εκδόσεις (που εκδίδει περιοδικά αυτοκινήτου) και της IT Publications (περιοδικά τεχνολογίας). Τα ποσά αυτά φούσκωσαν το δανεισμό της εταιρείας, για να φθάσει σε 42,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009. Το 2010 ο όμιλος αναφέρει μείωση του δανεισμού, αλλά παρόλα αυτά παραμένει υψηλός σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια. Αυτή η καταστροφική πορεία, μάλιστα, συνεχίζεται ενώ τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας μειώνονται χρόνο με το χρόνο: το 2008 ήταν 14,63 εκατ. ευρώ, το 2009 11,65 εκατ. ευρώ και το 2010 μόλις 8,97 εκατ. ευρώ (εδώ θα μπορούσαμε να θέσουμε και το ερώτημα προς τις τράπεζες π.χ. με τι κριτήρια δάνειζαν μια εταιρεία που μειώνει συνεχώς τα κεφάλαιά της;).
Ακριβώς αυτές οι δραστηριότητες, στις οποίες επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία, σήμερα παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη πτώση εσόδων και συμβάλλουν κατά κύριο λόγο στα ζημιογόνα αποτελέσματα του ομίλου: ο κύκλος εργασιών της Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε. μειώθηκε 18,30%, της IT Publications ΕΠΕ 24,52%, ενώ η διαφήμιση στο ραδιόφωνο μειώθηκε 16,70%.

Οι μισθοί πέφτουν, αλλά το κόστος λειτουργίας παραμένει υψηλό

Μήπως όμως φταίνε και οι αμοιβές; Μια ματιά στα στοιχεία της κύριας εκδοτικής εταιρείας του Ομίλου – της μητρικής εταιρείας, είναι αποκαλυπτική. Παρά τις αυξημένες αποζημιώσεις, λόγω των απολύσεων, το συνολικό κονδύλι «παροχές προσωπικού» που περιλαμβάνει μισθούς, εργοδοτικές εισφορές και αποζημιώσεις είναι μειωμένο κατά 1,23 εκατ. ευρώ το 2010 σε σχέση με το 2009. Κι όμως τα συνολικά έξοδα της εταιρείας μειώθηκαν μόλις 324 χιλιάδες ευρώ. Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν είναι οι μισθοί που ευθύνονται για το κόστος αυτών των επιχειρήσεων. Αντίθετα οι μισθοί μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές συμμετέχουν όλο και λιγότερο στο συνολικό κόστος: ενώ το 2009 οι δαπάνες μισθοδοσίας αντιπροσώπευαν το 22,3% των εξόδων της εταιρείας, το 2010 αυτό το ποσοστό κατέβηκε στο 20,1%.
Και αυτή η πορεία μείωσης του προσωπικού και των αμοιβών του συνεχίζεται σταθερά: από το 2007 μέχρι σήμερα στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας έχουν καταγραφεί 100 θέσεις εργασίας λιγότερες (το 25%!) και το κόστος μισθοδοσίας έχει μειωθεί κατά 2,18 εκατ. ευρώ. Χωρίς αυτό όμως να έχει επηρεάσει την όποια κερδοφορία της (το 2007 παρουσιάζει οριακά κέρδη 22.140 ευρώ και το 2010 οριακές ζημίες 41.572 ευρώ).
Το ερώτημα είναι: πού πηγαίνουν όλα αυτά τα ποσά που εξοικονομούνται από τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών;
Η απάντηση βρίσκεται στη συνεχιζόμενη στήριξη των διαφόρων επενδυτικών σχεδίων του ομίλου, τα οποία το ένα μετά το άλλο αποδεικνύονται ζημιογόνα. Το νέο εγχείρημα του κ. Λυμπέρη είναι τα λεγόμενα new media (δέκα και πλέον χρόνια μετά την έλευση των ιντερνετικών μέσων, κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτός ο τομέας μπορεί να αποδειχθεί «χρυσοτόκος όρνιθα»): «Η εταιρεία εξετάζει επενδύσεις σε νεοϊδρυθείσες εταιρείες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη διαδικτυακών τόπων» - αυτός είναι ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος για το 2011. Δηλαδή, η εταιρεία κόβει μισθούς και απολύει εργαζόμενους από τις εκδοτικές δραστηριότητες, που αποδεδειγμένα φέρνουν πωλήσεις, και τα χρήματα που εξοικονομεί θα «επενδυθούν» στο ίντερνετ!
Και φυσικά ως βασικός στόχος συνεχίζει να τίθεται και για το 2011 η «μείωση αμοιβών εξωτερικών συνεργατών (δημοσιογράφων και φωτογράφων)» και η «μείωση του κόστους μισθοδοσίας».
Ας γνωρίζουν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι ότι μόνο οι αμοιβές τους δεν ευθύνονται για την όποια οικονομική πορεία της επιχείρησης. Η επιλογή του κ. Λυμπέρη να εξαγοράσει όλες τις μετοχές και να βγάλει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης της έχει σχέδια για το μέλλον της, τα οποία προφανώς και δεν πρόκειται να εξηγήσει στο προσωπικό του. Απλά εκμεταλλεύεται το «ευνοϊκό» κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση και η τρόικα με το Μνημόνιο για να περικόψει δικαιώματα, να μειώσει προσωπικό και να αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Κι ενώ οι επιχειρηματικές του αποφάσεις οδηγούν στη μια αποτυχία μετά την άλλη, καλλιεργεί κλίμα συνευθύνης, κάτι σαν το «μαζί τα φάγαμε» του κ. Πάγκαλου.
Μόνο που πρέπει να εξηγήσει στους εργαζόμενούς του πώς, για παράδειγμα, με ζημιές 1,83 εκατ. ευρώ το 2009, τα στελέχη και η διοίκηση της εταιρείας εμφανίζονται να αμείβονται με 1,39 εκατ. ευρώ; Μήπως κάποιοι «τρώνε» υπερβολικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: