mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Αναδιάρθρωση της ΕΡΤ με ...υψηλή ευκρίνεια


Η δημιουργία ενός νέου τηλεοπτικού καναλιού της κρατικής τηλεόρασης, της ΕΡΤ HD από το οποίο θα μεταδίδονται γεγονότα μείζονος σημασίας σε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV), συνέπεσε με την κυβερνητική ανακοίνωση ότι η κρατική εταιρεία εισέρχεται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, έχει ήδη εκπονηθεί και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά το Πάσχα.

Τα πρώτα δείγματα είναι ήδη σαφή. Πενταμελής επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών έχει εγκατασταθεί στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση όλα τα οικονομικά στοιχεία. Γεγονός που δείχνει πως οι οικονομικός έλεγχος της ΕΡΤ ΑΕ περνά εξ ολοκλήρου πλέον στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η είσοδός της ωστόσο, σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, από στελέχη της ερμηνεύεται και ανάποδα: ότι δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησής της.

Τον τόνο στην επικείμενη αναδιάρθρωση έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος ο οποίος καλεσμένος στην πρωινή ζώνη της ΝΕΤ ανήγγειλε τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους (4,26 ευρώ). Όπως είπε αν η ΕΡΤ έχει πλεόνασμα, μέρος αυτού θα επιστρέψει στους πολίτες.

Τα φώτα της δημοσιότητας πάντως έπεσαν κυρίως στην πρωτοβουλία της -η οποία ελήφθη με πλήρη κάλυψη από την κυβέρνηση- να αρχίσει μεταδόσεις σε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας. Μια ενέργεια που ξεσήκωσε αρχικά κύμα διαμαρτυριών από την πλευρά των ιδιωτικών καναλιών, τα οποία αδυνατούν αυτή την περίοδο να εισέλθουν στην καινοτόμο ψηφιακή τεχνολογία του HDTV.



Ο σχεδιασμός για μεταδόσεις HDTV στην ΕΡΤ ξεκίνησε εδώ και έξι μήνες, ενώ το θέμα, κατά πληροφορίες μας, συζητήθηκε ήδη στην κοινή επιτροπή συντονισμού για την ψηφιακή μετάβαση. Τα ιδιωτικά κανάλια από τη δική τους πλευρά αιφνιδιάστηκαν, καθώς σε πρώτο πλάνο βρίσκονταν οι διαβουλεύσεις για την κοινή ψηφιακή μετάβαση ΕΡΤ και Digea στον θεσσαλικό κάμπο στις 27 Μαΐου. Με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «αυθαίρετη ενέργεια», τα ιδιωτικά κανάλια καταλογίζουν στην κρατική τηλεόραση ότι νοθεύει τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Από τη δική της πλευρά η ΕΡΤ επικαλείται το ρόλο της ως «δημόσιας υπηρεσίας» που οφείλει να παρέχει στους πολίτες δωρεάν ψηφιακά προγράμματα.

Σε πρακτικό επίπεδο η ΕΡΤ δεν παρανομεί, αφού η υπουργική απόφαση για τη ψηφιακή μετάβαση δεν ορίζει τεχνολογία για τη μετάδοση ψηφιακής τηλεόρασης ή σύστημα κωδικοποίησης. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο αριθμό συχνοτήτων που ορίζει η ΚΥΑ, η κρατική τηλεόραση «συγχωνεύει» τα δυο της ψηφιακά κανάλια Σπορ + και Σινέ+ σε ένα και βγάζει το νέο της κανάλι υψηλής ευκρίνειας ΕΡΤ HD, από το οποίο θα μεταδοθούν οι ημιτελικοί και ο τελικός του Champions League, οι διαγωνισμοί της Eurovision, το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ και οι αγώνες τένις του Ρολάν Γκαρός. Για τη λήψη του νέου καναλιού απαιτείται είτε τηλεόραση με δυνατότητα κάλυψης σήματος HD, είτε αποκωδικοποιητής.

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία Σαββάτου)
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=95595

Δεν υπάρχουν σχόλια: