mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ο Μπενέκος εξαφανίστηκε λόγω αποτίμησης της αξίας του "Επενδυτή";

<<Πώς φτάσαμε στην απεργία>>, εξηγούν οι εργαζόμενοι του "Επενδυτή" που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, τη στιγμή που ο εκδότης Δ.Μπενέκος "εξαφανίστηκε" από την εφημερίδα! Εξηγούν και είναι αποκαλυπτικές οι εξηγήσεις τους, το πως έφθασε το συγκρότημα των Αλ. Σκαναβή, Δ. Μπενέκου εδώ που έφθασε και προαναγγέλουν στο ψήφισμα τους (το οποίο δημοσιεύεται μετά την καταγγελία τους), νομικές ενέργειες...

Καταγγελία
Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Επενδυτής», δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε στη ζώνη του λυκόφωτος και από τη Δευτέρα 2/12 σε απεργιακή κινητοποίηση.
Οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας Δημήτρης Μπενέκος και Αλέξης Σκαναβής , στους οποίους ανήκουν και οι εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Τύπος της Κυριακής» και «Εργασία Τώρα», ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο τη συστηματική και διαρκώς αυξανόμενη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων αμοιβών μας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί γενναίο «κούρεμα» των μισθών μας και 19 εθελούσιες αποχωρήσεις- απολύσεις που μείωσαν το μισθολογικό κόστος τουλάχιστον κατά 20%. 
Στην αρχή οι ιδιοκτήτες επικαλέστηκαν προβλήματα ρευστότητας και υποσχέθηκαν την εξομάλυνση της κατάστασης μέχρι το φθινόπωρο. Αργότερα, ανακοίνωσαν νέο χρονοδιάγραμμα εξομάλυνσης, κι αφού το παραβίασαν κι αυτό, έπειτα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, μας «αποκάλυψαν» ότι δίπλα στο «πρόβλημα ρευστότητας» έχει προστεθεί ένα νέο: η απόφασή τους να διαχωριστούν εταιρικά, διαμοιράζοντας και τα ιμάτια των εφημερίδων. Ο Α. Σκαναβής θα έπαιρνε τον «Ελ. Τύπο», ο Δ. Μπενέκος τον «Επενδυτή» και την «Εργασία τώρα». 

Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά την επίσημη προαναγγελία του «διαζυγίου», η ολοκλήρωση του οποίου προσκρούει σε διαφωνίες των εταίρων για την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των εφημερίδων, οι εργαζόμενοι του «Επενδυτή» παραμένουμε απλήρωτοι, Μας οφείλονται αμοιβές τριών έως επτά μηνών, και το επίδομα αδείας. Ανάλογη είναι η κατάσταση συναδέλφων που αμείβονται με μπλοκάκι ή με απόδειξη επιχειρηματικής δαπάνης. Συμβαίνει δε το πρωτοφανές στα χρονικά της κρίσης των ΜΜΕ οι δύο «εν διαστάσει» ιδιοκτήτες να επικαλούνται τις μεταξύ τους διαφωνίες, που εξελίσσονται σε «ανοικτό πόλεμο», ως επιπλέον αιτία για την μη καταβολή των αμοιβών μας. Στις επανειλημμένες οχλήσεις μας ο ένας παραπέμπει στον άλλο ως υπεύθυνο για το πρόβλημα και για τη μη εξόφλησή μας. 
Μετά την προκήρυξη της απεργίας μας, ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών (Δ. Μπενέκος), αφού ανακοίνωσε ότι το μόνο για το οποίο δεσμεύεται είναι η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων («για να μην πάμε φυλακή», όπως είπε) στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ακολούθως, ο δεύτερος ιδιοκτήτης (Α. Σκαναβής) ανέλαβε να παρέμβει «πυροσβεστικά», όπως μας είπε, υποσχόμενος όμως την καταβολή μόνο δύο δεκαπενθημέρων εντός του Δεκεμβρίου. Η όλη συμπεριφορά της ιδιοκτησίας συνιστά εμπαιγμό και μια κυνική ομολογία ότι είμαστε όμηροι του ενδοεταιρικού πολέμου τους.

Δυστυχώς, ως εργαζόμενοι του «Επενδυτή» δεν βρισκόμαστε πρώτη φορά μπροστά στο φαινόμενο ιδιοκτήτη που παρατάει ακυβέρνητο το σκάφος, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Πριν δύο χρόνια ξεκινήσαμε μια ανάλογη πολύμηνη κινητοποίηση επειδή ο τότε ιδιοκτήτης της εφημερίδας Κ. Γιαννίκος, υπεύθυνος και για άλλα «κανόνια» (Alter), αρνούνταν να καταβάλει δεδουλευμένα. Είτε γιατί αντιδράσαμε, είτε γιατί ήμασταν «τυχεροί», είτε γιατί βρέθηκε «από μηχανής θεός» που είχε τους λόγους του να παρέμβει, είχαμε την ευκαιρία να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας υπό τη νέα ιδιοκτησία (DBAS, Μπενέκος, Σκαναβής).
Σήμερα, οι νέοι ιδιοκτήτες απαιτούν ούτε λίγο ούτε πολύ να συνεχίσουμε να δουλεύουμε απλήρωτοι, χρηματοδοτώντας τους κι από πάνω, πληρώνοντας βενζίνες και εισιτήρια με λεφτά που δεν έχουμε. Κι επιπλέον μας φέρνουν ενώπιον του πρωτοφανούς διλήμματος «να πάρουμε θέση» στον μεταξύ τους πόλεμο. Να «εκλέξουμε» τον εργοδότη που προτιμούμε!

Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε. Εφόσον το επιχειρηματικό «διαζύγιο» δεν έχει ολοκληρωθεί, οι ιδιοκτήτες είναι υπόλογοι και συνυπεύθυνοι «εξ αδιαιρέτου» απέναντι σε μας και απέναντι στον νόμο για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας. Αντιδρούμε για το αυτονόητο με τα ελάχιστα αυτονόητα μέσα που διαθέτουμε (απεργία, νομικές ενέργειες), με τη στήριξη των ενώσεών μας και έχοντας υπερβεί τα όρια διαλλακτικότητας με το αίτημα εξόφλησης των δεδουλευμένων μέχρι και τον Σεπτέμβριο, συν το επίδομα αδείας. Οι ιδιοκτήτες αναλαμβάνουν την ευθύνη της μη έκδοσης, της απαξίωσης και το ρίσκο κλεισίματος της εφημερίδας σε μια περίοδο που κυκλοφοριακά αποδεικνύεται βιώσιμη.

Αρνούμαστε την κατάσταση ομηρείας και καλούμε όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους να πάρουν θέση. Και αν πράγματι ισχύει ότι το διακύβευμα της αντιπαράθεσης των δύο εταίρων είναι η αποτίμηση του βασικού περιουσιακού στοιχείου της εφημερίδας, του τίτλου «Επενδυτής», ας πάρει θέση ο πραγματικός κάτοχός του: η τράπεζα στην οποία είναι ενεχυριασμένος έναντι του δανείου με το οποίο μεταβιβάστηκε η εφημερίδα από τον Κ. Γιαννίκο στην DBAS των Μπενέκου- Σκαναβή. Η συνέχιση της ομηρείας των εργαζομένων είναι μια κατάσταση που εκθέτει όλους τους εμπλεκόμενους.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»

Το ψήφισμα
Από: ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»

Προς: ΔΣ ΕΣΗΕΑ, ΔΣ ΕΣΠΗΤ, ΔΣ ΕΤΗΠΤΑ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΕΠΕΝΔΥΤΗ»

ΑΘΗΝΑ, 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Συνάδελφοι,

Η συνέλευση των εργαζομένων της εφημερίδας «Επενδυτής» που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 4/12/2013) στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών μας. Έκρινε ότι δεν είναι επαρκής λόγος για αναστολή της κινητοποίησης η υπόσχεση του ενός εκ των δύο ιδιοκτητών και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας DBAS, Αλέξη Σκαναβή ότι θα καταβληθεί ένα δεκαπενθήμερο μέχρι την Παρασκευή και άλλο ένα εντός του μηνός και μόνο για τους συναδέλφους του μισθολογίου. Κι αυτό τη στιγμή που μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου συσσωρεύονται δεδουλευμένα τουλάχιστον 4 μηνών, του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος θερινής αδείας που δεν έχει ακόμη καταβληθεί, ενώ υπάρχουν συνάδελφοι στους οποίους οφείλονται αποδοχές μέχρι και οκτώ μηνών.

Η συνέλευση των εργαζομένων του «Επενδυτή» επαναλαμβάνει το ελάχιστο αίτημα με το οποίο ξεκίνησε η απεργία: εξόφληση δεδουλευμένων για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (μισθωτούς, μπλοκάκια, αποδείξεις επιχειρηματικής δαπάνης) τουλάχιστον μέχρι και του Σεπτεμβρίου και του επιδόματος θερινής αδείας. Το δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί στο πλαίσιο και στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος και κάθε προσπάθεια να συμψηφιστεί λογιστικά με προηγούμενες καταβολές αποδοχών θα είναι παράτυπη και θα αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Η συνέλευση των εργαζομένων του «Επενδυτή» καλεί τις συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου, σε συνεργασία με την επιτροπή των εργαζομένων να συνεχίσουν τις προσπάθειες συνεννόησης με τους δύο ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, αποφάσισε να συνεχιστεί η προετοιμασία των νομικών ενεργειών για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας έναντι της εταιρείας.

Νέα συνέλευση των εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της εφημερίδας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: