mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Μικρά και μεγάλα δώρα στη διαπλοκή

immer-on line
Της Ματίνας Παπαχριστούδη 
στη στήλη mediaλογώντας στο "Δρόμο της Αριστεράς"

Η είδηση πως η κυβέρνηση αναβάλλει για μια ακόμη χρονιά τον Ειδικό Φόρο τηλεόρασης δεν προκαλεί σε κανέναν πια έκπληξη.
Μετά το μέγιστο δώρο παράτασης της προσωρινής νομιμότητας στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και το πράσινο φως που έλαβαν να μπουν στην ψηφιακή τηλεόραση χωρίς άδειες λειτουργίας, η «κανονικότητα» στη λειτουργία του διαπλεκόμενου συστήματος στη χώρα μας έχει πλήρως αποκατασταθεί. Θα ολοκληρωθεί, δε, με δυο ακόμη μεγάλα δώρα και ορισμένα μικρότερης μεν αξίας, σημαντικά ωστόσο για τα εκδοτικά συγκροτήματα. Ας τα απαριθμήσουμε.
Ώς το τέλος του 2013 αναμένεται η δημόσια δημοπρασία των ψηφιακών συχνοτήτων για την ψηφιακή εκπομπή της τηλεόρασης. Μετά και το πράσινο φως από την Κομισιόν, θεωρείται βέβαιο πως η Digea θα κερδίσει τον κατ’ όνομα διαγωνισμό έναντι μόλις 16,9 εκατ. ευρώ. Η κοινή εταιρία των παραδοσιακών ισχυρών διαπλεκόμενων μιντιακών συγκροτημάτων (Mega –δηλαδή ΔΟΛ, Πήγασος, Βαρδινογιάννης–, ΑΝΤ1 –δηλαδή Όμιλος Κυριακού–, Star του Ομίλου Βαρδινογιάννη, Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά και Σκάι του Γιάννη Αλαφούζου), μπορεί να μην έχει λεφτά να αναπτύξει το δίκτυο τηλεοπτικών πομπών, είναι όμως πανέτοιμη να τους εγκαταστήσει. Για να σβήσει το αναλογικό σήμα της τηλεόρασης τον Οκτώβριο του 2014. Με την εγγύηση γερμανικής εταιρίας που ενδιαφέρθηκε γι’ αυτή την προμήθεια ήδη από το 2009 με επιχειρηματικά δείπνα και συναντήσεις και με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι δήμοι είναι αυτοί που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν την Digea για την εγκατάσταση του δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης στην παραμεθόριο της χώρας.
Με τις αρχές του νέου έτους θα έρθουν και τα νεότερα των στρες τεστ στα κόκκινα δάνεια των εκδοτικών εταιριών. Ήδη το συγκρότημα Μπόμπολα εξασφάλισε τη νέα δανειοδότησή του ως βασικός προμηθευτής του Δημοσίου. Απομένει να δούμε την κατάληξη στο story επιβίωσης του ΔΟΛ και του Mega. Αν, δηλαδή, οι τράπεζες θα επιμείνουν στη «συγχώνευση» ΔΟΛ και Πήγασου για να κουρέψουν τα δάνειά τους και να γεννηθεί το νέο εκδοτικό συγκρότημα. Η περίπτωση του Mega θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια ανάμεσα στους ισχυρούς μετόχους για το ποιος και κυρίως πώς θα έχει το πάνω χέρι στη λειτουργία του καναλιού.
Τα παραπάνω μείζονα ζητήματα για την ομαλή λειτουργία της διαπλοκής στη χώρα μας, συμπληρώνονται από μικρότερες χαριστικές διατάξεις, σημαντικές ωστόσο για τα ίδια τα εκδοτικά συμφέροντα. Η συνέχιση, για παράδειγμα, της κρατικής ενίσχυσης για τη μεταφορά του Τύπου εντός και εκτός της χώρας είναι ένα από αυτά. Η αύξηση της κρατικής διαφήμισης η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2012, είναι ένα ακόμη. Η παράδοση της τηλεοπτικής παραγωγής της νέας κρατικής-κυβερνητικής τηλεόρασης της ΝΕΡΙΤ στα ιδιωτικά στούντιο είναι επίσης σε αναμονή.
Το βέβαιο είναι πως το 2014 μπαίνει με τους ευνοϊκότερους όρους για τα εκδοτικά και τηλεοπτικά διαπλεκόμενα. Ό,τι έχουν ζητήσει πραγματοποιείται σε μέγιστο βαθμό. Είναι μετά να μη μετατρέπονται σε δήμιους της κοινωνίας οι τηλεσχολιαστές και οι δημοσιολόγοι των εφημερίδων; Το δικό τους παντεσπάνι εξαρτάται άμεσα από την απώλεια ζωών στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: