mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Θέλετε στοιχεία για το ρατσισμό; Ορίστε η πρόσβαση σας...

Ένα νέο, χρήσιμο εργαλείο κατά του ρατσισμού από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαβάζουμε και αναδημοσιεύουμε από το site ενάντια στο ρατσισμό www.unhcr

<<Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ανέπτυξε το Γραφείο της (OHCHR – Office of the High Commissioner for Human Rights), η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 1.500 κείμενα με νόμους, προτάσεις και τεχνογνωσία ενάντια στη μισαλλοδοξία. Η βάση, που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της Γερμανίας και της Ρωσίας, είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση adsdatabase.ohchr.org>>

....Ένα νεαρό κορίτσι που το πυροβόλησαν στο κεφάλι, γιατί διεκδίκησε τη μόρφωσή της. Ο γιος απελευθερωμένων σκλάβων που αγωνίζεται για την κατάργηση της δουλείας. Μια γυναίκα με κώφωση που μάχεται για τους ανθρώπους με αναπηρία: Οι τρεις από τους έξι νικητές του φετινού Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν είναι παρά σταγόνες στον ωκεανό όσων παλεύουν παγκοσμίως για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων μας. Αυτοί είναι τα τιμώμενα πρόσωπα κατά την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο σαν σήμερα, στις 10 Δεκεμβρίου.
Αφορμή είναι η επέτειος της υπογραφής το 1948 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η φετινή χρονιά όμως σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο: συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Διακήρυξη της Βιέννης και το σχετικό Πρόγραμμα Δράσης, που υιοθετήθηκε για να ενισχύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η διακήρυξη της Βιέννης ήταν εκείνη που καθιέρωσε τη θέση ενός Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον ΟΗΕ. Και, με αφορμή τα 20 χρόνια της, η σημερινή Ύπατη Αρμοστής, Navi Pillay, πρόσφερε πρόσφατα ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση του ρατσισμού σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ανέπτυξε το Γραφείο της (OHCHR – Office of the High Commissioner for Human Rights), η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 1.500 κείμενα με νόμους, προτάσεις και τεχνογνωσία ενάντια στη μισαλλοδοξία.
Η βάση, που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της Γερμανίας και της Ρωσίας, είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση adsdatabase.ohchr.org. Σε αυτή μπορεί κάποιος να βρει κείμενα διεθνών και περιφερειακών οργάνων, πληροφορίες για υφιστάμενους τρόπους επανόρθωσης, αποκατάστασης και αποζημίωσης, σχετικές αποφάσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών δικαστηρίων, μέτρα που υιοθετούν τα κράτη όπως νόμους για την καταπολέμηση των διακρίσεων, Εθνικά Σχέδια Δράσης, καθώς και πληροφορίες για επιτροπές, ομάδες εργασίας και δίκτυα κατά του ρατσισμού που έχουν αναπτυχθεί ανά τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: