mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Για τους Ευρωπαίους, η Ελλάδα τη σκότωσε τη ...δημοκρατία

Για το Euronews πάλι...

Το «όχι» στον Αλιάγα για το Euronews
Από το Ποντίκι-media

Απαρχαιωμένο είδος η δημοκρατία στην Ελλάδα, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Nouvel Observateur» σε ρεπορτάζ της για την παρέμβαση της κυβέρνησης να σταματήσει την εκπομπή του ελληνόφωνου Euronews Greek λίγο πριν από την πρεμιέρα του. Καθυστερημένη η αντίδραση των γαλλικών εντύπων στην επιχείρηση φίμωσης του ειδησεογραφικού ευρωπαϊκού καναλιού μόλις αυτό άρχισε να μεταφράζεται στην ελληνική γλώσσα. Η καθυστέρηση αποτυπώνει την έκπληξη των Ευρωπαίων για τους χειρισμούς του ελληνικού συστήματος διαπλοκής σε μια πρωτοβουλία ανοίγματος της ευρωπαϊκής ενημέρωσης σε τοπικές τηλεοπτικές αγορές. Ούτε και στο Euronews αρχικά μπορούσαν να πιστέψουν πως η ΕΡΤ, εταιρεία - μέτοχος του γκρουπ, που πληρώνει κανονικά τη συνδρομή της, θα υπάκουε με τόσο μεγάλη ευκολία στην πολιτική εντολή να πέσει εντελώς και το ξενόγλωσσο δορυφορικό σήμα του Euronews. Και μάλιστα χωρίς καμία εξήγηση ή αιτιολογία.

Επιπλέον, η ΕΡΤ αρνείται να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση - σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και να ανεβάσει πάλι το δορυφορικό σήμα στις ελεύθερες επίγειες συχνότητές της. Σε επικοινωνία του με τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης, ο πρόεδρος του οργάνου Ιωάννης Λασκαρίδης έμαθε πως η ΕΡΤ προτίθεται να καταθέσει προσφυγή κατά της σύστασης. Με επιχείρημα ότι το όργανο ελέγχου της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς δεν έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει ότι η ΕΡΤ πρέπει να εκπέμψει ελεύθερα το Euronews Greek.
Δικαίως έπειτα από όλα αυτά η γαλλική εφημερίδα γράφει για υποταγή της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης «στις πιέσεις των ιδιωτικών καναλιών», εξήγηση που δίνουν τα στελέχη του Euronews για όλη αυτήν την κατάσταση. Για την επίλυση του λεπτού ζητήματος περενέβη η γαλλική πρεσβεία, γράφει, συνεπικουρούμενη από τον τηλεοπτικό αστέρα και πρώην εργαζόμενο στο Euronews Νίκο Αλιάγα. Και οι δικές τους προσπάθειες όμως δεν έφεραν αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα το δίκαιο των καναλαρχών ξεπερνά και τις επενδύσεις της Κομισιόν, αυτό αρχίζουν να το κατανοούν πολύ καλά και στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: