mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ για τους "ενσωματωμένους" της Ελ Ντοράντο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις …δημοσιογραφικές “κρουαζιέρες” της El Dorado

Επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως οι ενσωματωμένοι ανταποκριτές, που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο στις πολεμικές αποστολές, γίνεται απόπειρα να εμφανιστούν πλέον και στον επικοινωνιακό πόλεμο οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων και ανησυχούμε, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί και στην πρόσφατη κάλυψη του θέματος των εξορύξεων από την πλειοψηφία των Μέσων που συνδέονται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η πρώτη παράπλευρη απώλεια είναι η αλήθεια.
Το οργανωμένο πρόγραμμα περιήγησης δημοσιογράφων, με όλα τα χαρακτηριστικά …κρουαζιέρας, που οργανώνει η El Dorado Gold, είναι προφανές ότι αποτελεί εκδήλωση προώθησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την αντικειμενικότητα του όποιου ρεπορτάζ.
Πρόκειται για μια εκδρομή όπου οι δημοσιογράφοι θα αφήνουν τα πολυτελή ξενοδοχεία, για να επισκεφτούν καθ’ υπόδειξιν της εταιρείας συγκεκριμένους χώρους, όπου όλα θα εμφανίζονται να λειτουργούν υποδειγματικά. Με αυτές τις συνθήκες, προβληματιζόμαστε για το πώς οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να σχηματίσουν σφαιρική άποψη, ερχόμενοι σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις κι όσους εκφράζουν διαφορετική θέση. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία θα διαθέσει δική της κάμερα, ελέγχοντας έτσι ακόμα και το οπτικό υλικό που θα παραχθεί.

Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και επειδή οι πρακτικές αυτές προώθησης συμφερόντων γίνονται όλο και πιο τακτικές, κρίνουμε σκόπιμο να απευθυνθούμε στην ΕΣΗΕΑ, η οποία καλείται να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον, προς όφελος της ποιότητας και αντικειμενικότητας του δημοσιογραφικού έργου και της σωστής ενημέρωσης των πολιτών. Και καλούμε τους δημοσιογράφους να συνεχίσουν το ρεπορτάζ για το θέμα των εξορύξεων χρυσού με επισκέψεις στις περιοχές που πλήττονται, με επαφές με την τοπική κοινωνία αλλά και με φορείς και επιστήμονες που αντιστέκονται στις επενδύσεις διαθέτοντας τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τις συνέπειες που θα προκαλέσουν στην ευρύτερη περιοχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε σίγουροι ότι θα είναι στη διάθεσή τους για την ανάδειξη της αλήθειας, ενώ στη διάθεσή των δημοσιογράφων είναι και όλο το υλικό των Οικολόγων Πράσινων για τα μεταλλεία χρυσού σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: