mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Θέλεις ΜΜΕ; Απόδειξη!

Στο αβέβαιο μέλλον των «συστημικών ΜΜΕ» αφιέρωσε το κύριο άρθρο του αυτή την εβδομάδα το περιοδικό της αγοράς Μarketing week. Άλλη μια ένδειξη πως ο χώρο των media βρίσκεται σε δίνη σημαντικών ανακατατάξεων και αναταράξεων χωρίς να διαφαίνεται φως στο μαύρο τούνελ της απαξίωσης και της κακής οικονομικής κατάστασης των συγκροτημάτων. Οι πρωτοφανείς ζημιές των εταιρειών ΜΜΕ όπως αποτυπώνονται στα οικονομικά στοιχεία για το 2012, αποδεικνύουν αυτό που λένε και οι ορκωτοί λογιστές στους ισολογισμούς. Τα περισσότερα ΜΜΕ είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένα. Στο χώρο των media ωστόσο τον πρώτο λόγο τον έχει το παραγόμενο προϊόν, δηλαδή η ενημέρωση που διαμεσολαβείται στην κοινωνία. Και με αυτή την ισχύ σχεδιάζουν το πέρασμα τους στην επόμενη φάση της οικονομίας της χώρας. Τα κυρίαρχα εκδοτικά συγκροτήματα βαδίζουν στο τεντωμένο σχοινί της επιβίωσης και η παρέμβαση των ιδιοκτητών τους είναι οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αλλά και πληροφορίες, στο Mega οι τρεις βασικοί μέτοχοι συμφώνησαν να ενισχύσουν το κανάλι με ρευστότητα ύψους 15 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας τα ποσοστά μεριδίων που έχουν στο κανάλι. Δεν κατάφεραν ωστόσο να συμφωνήσουν για το πως θα προχωρήσει το κανάλι το επόμενο διάστημα ή για τις συγχωνεύσεις που τυχόν θα κάνει. Οι μέτοχοι του κυρίαρχου Mega αντιμετωπίζουν προβλήματα και στα εκδοτικά τους συγκροτήματα. 

Απολύσεις στον Πήγασο


Μόλις την περασμένη εβδομάδα στο συγκρότημα του Μπόμπολα στη Μεταμόρφωση έγιναν άλλες πέντε απολύσεις εργαζομένων. Ο Φώτης Μπόμπολας κατά πληροφορίες μας στη συνάντηση που είχε με συνδικαλιστές, εμφανίστηκε ανένδοτος. Θα κάνω κι άλλες απολύσεις φέρεται να είπε. Ο εκδότης πρέπει να καλύψει τη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Mega ενώ έχει δηλώσει στα στελέχη του στο Έθνος πως θα βάλει ρευστό και στο εκδοτικό συγκρότημα. Για το 2013 ανέφερε το ποσό των περίπου 10 εκατ. ευρώ για τις συμμετοχές του στα media. Παράλληλα θα συνεχίσει τις μειώσεις προσωπικού. Είναι ενδεικτικό πως στον Πήγασο το προσωπικό έχει μειωθεί τα δυο τελευταία χρόνια κατά περίπου 550 άτομα!

Σε αναμονή στο ΔΟΛ

Στη Μιχαλακοπούλου επικρατεί προβληματισμός. Οι απαιτήσεις για άμεση ενίσχυση των media του ομίλου από τον Σταύρο Ψυχάρη, ανέρχονται περί τα 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα λέγονται στην αγορά, ως σενάριο εξετάζεται η πώληση της συμμετοχής του ΔΟΛ στο πρακτορείο Άργος. Κι αυτό τη στιγμή που συνεχίζονται οι συνέχεις επαφές και συναντήσεις ανάμεσα σε Μπόμπολα και Ψυχάρη για το μέλλον των Πρακτορείων διανομής Άργος και Ευρώπη αλλά και την κοινή συμμετοχή τους στο τυπογραφείο της Ίριδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: