mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Τα μυστήρια του ΔΟΛ και η μετακίνηση του στρατού στα UHF**

media news**
( H έκδοση της εβδομάδας)

Ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων πάντως θα πρέπει να παρουσιασθεί στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών στο τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει πρόβλεψη για τη μετακίνηση των στρατιωτικών επικοινωνιών αφού οι σημερινοί δίαυλοι (66 ως 69 στα UHF) δίνονται για το ψηφιακό μέρισμα. Για τις επικοινωνίες του στρατού θα δοθούν οι δίαυλοι 58-59 και 60.

Την Τρίτη κληρώνει ο διαγωνισμός για την EΡΤ για τη διανομή και εκμετάλλευση των τριών δορυφορικών σημάτων της παγκοσμίως, εκτός Ευρώπης, για τα επόμενα 4 χρόνια ύψους 2.800.000 ευρώ.

Αποχωρεί ο όμιλος της WAZ από την αγορά ΜΜΕ της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μετά την πώληση των εφημερίδων σε Σερβία και Βουλγαρία, πούλησε και τις εφημερίδες που κατείχε στα Σκόπια.

H νέα παγκόσμια τηλεοπτική επιτυχία του HBO, η ιστορία φαντασίας «Game of Thrones» κλείδωσε και για τις επόμενες σεζόν στο Nova Cinema 1. Η δορυφορική πλατφόρμα της Forthnet που μεταδίδει το 2ο κύκλο της σειράς 48 ώρες μετά την προβολή των επεισοδίων στην Αμερική, έσπευσε να κλείσει τα δικαιώματα για τους επόμενους δυο κύκλους, 3ο και 4ο, που γυρίζονται αυτό το διάστημα.

Αύξησε κατά πληροφορίες μας τον αριθμό των συνδρομητών της η πλατφόρμα του ΟΤΕ με την ένταξη των ελεύθερης μετάδοσης, ιδιωτικών καναλιών. Στόχος είναι να φθάσει τις 100.000 συνδρομητές. Το επόμενο διάστημα εκκρεμεί και η ένταξη του ΑΝΤ1 στην πλατφόρμα του ΟΤΕ TV.

Αυτές τις μέρες έγινε στις Κάννες, όπως κάθε χρόνο, το Τηλεοπτικό φεστιβάλ και φυσικά είχαν παρουσία τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια αλλά και η ΕΡΤ. Στόχος των ιδιωτικών καναλιών να μειώσουν κατά πολύ το κόστος των δικαιωμάτων για το ξένο πρόγραμμα από τα μεγάλα στούντιο.

Το αίτημα της ΕΡΤ να αναβληθεί το σβήσιμο της αναλογικής τηλεόρασης από τον Υμηττό που είναι προγραμματισμένο στις 6 Ιουλίου λόγω των αθλητικών γεγονότων μείζονος σημασίας, παραμένει αναπάντητο. Τα στοιχεία πάντως είναι στη διάθεση των ιθυνόντων. Το καλοκαιρινό switch off στην Αττική, το μεγαλύτερο ως σήμερα, απαιτεί την άμεση αγορά από εκατομμύρια νοικοκυριά αποκωδικοποιητών ή νέων τηλεοπτικών συσκευών. Κατά εκτίμηση των ειδικών 150.000 νοικοκυριά, ήτοι περίπου 400000 άτομα βλέπουν τηλεόραση αποκλειστικά από τον Υμηττό. Αν δεν γίνει αναβολή του switch off εκτιμούν παράγοντες της ΕΡΤ, τότε θα πρέπει να δοθεί 2μηνη περίοδος αναλογικής εκπομπής μόνο για την κρατική τηλεόραση από το κέντρο του Υμηττού.

Λουκέτο στα ραδιόφωνα των δήμων. Ο νόμος ψηφίστηκε χωρίς καμία αλλαγή και έτσι όσες εταιρείες βρίσκονται σε λύση και εκκαθάριση χάνουν οριστικά την άδεια λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Αβέβαιο παραμένει αν το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εργαζόμενοι θα πάρουν πίσω τα χρωστούμενα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η αιφνιδιαστική κινητικότητα αγορών μετοχών του ΔΟΛ την περασμένη εβδομάδα αναζωπύρωσε τα σενάρια για την επόμενη μέρα του δημοσιογραφικού οργανισμού. Η γενική συνέλευση με κύριο θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου και πληροφορίες αναφέρουν πως ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης ενδέχεται και πάλι να απουσιάσει. Αν αυτό συμβεί προμηνύονται μεγάλες αλλαγές στο συγκρότημα.

Μια νέα δημοσκόπηση για την ακροαματικότητα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στις μετρήσεις. Κατά πληροφορίες αυτό το διάστημα «τρέχει» η μέτρηση ραδιοφωνικών σταθμών από την «Ελληνική Δημοσκοπική εταιρεία» σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το δείγμα της μέτρησης είναι 1804 άτομα και η μέθοδος όπως και της Focus είναι με τηλεφωνικές κλήσεις. Στα αποτελέσματα που δίνει μέχρι τώρα η νέα αυτή μέτρηση ο Real FM εμφανίζεται με υψηλότερα ποσοστά έναντι της μέτρησης της Focus ενώ οι ενημερωτικοί σταθμοί φαίνεται να έχουν επίσης μεγαλύτερα ποσοστά. Για παράδειγμα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου η μέτρηση δίνει στον Real 12,8% και στον ΣΚΑΙ 6,8%! Το Ράδιο 9 καταγράφει ποσοστό 3,9% και ο Βήμα FM 3%. 

Στους χαοτικούς όρους λειτουργίας της ραδιοτηλεοπτικούς αγοράς αναφέρεται η ετήσια έρευνα της βάσης δεδομένων MAVISE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδική μνεία γίνεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες έχουν εκπέσει αποφάσεις του ΕΣΡ και κυρίως σε αυτήν που χαρακτηρίζει τις συνέχεις ανανεώσεις του προσωρινού καθεστώτος νομιμότητας ως «παράνομες» και αντισυνταγματικές. 

Με χτύπημα εκ των έσω δοκιμάζεται η αξιοπιστία και ανεξαρτησία του Mega. Η δήλωση του υποψηφίου με τον ΠΑΣΟΚ Αντώνη Λιάρου ότι ήταν θερμός υποστηρικτής του Ευάγγελου Βενιζέλου, επιβεβαίωσε όσους καταλόγιζαν στενές σχέσεις υποστήριξης στον νυν αρχηγό του κόμματος.

Η ΕΣΗΕΑ δήλωσε πως δεν αποδέχεται τις μειώσεις κατά 10% και 15% που ανακοίνωσε η «Καθημερινή», γεγονός ωστόσο είναι πως αυτές έχουν ήδη επιβληθεί. Οι εργαζόμενοι έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» για την αντίδραση τους να μην γίνουν απολύσεις.

Την επανέκδοση του «Αγγελιοφόρου» αποφάσισαν οι τρεις ιδιοκτήτες της εφημερίδας Αλέξανδρος Μπακατσέλος, Φώτης Μπόμπολας και Σταύρος Ψυχάρης. Η εφημερίδα αναμένεται στα περίπτερα στις 25 Απριλίου και ο εκδότης ζητά μειώσεις αποδοχών κατά 30% ενώ δεσμεύεται για αναστολή των 11 απολύσεων και διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρόνο.

Το είπε και το έκανε ο ΑΝΤ1. Κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά της Leo Burnett και του γαλλικού ομίλου της Publicis group διεκδικώντας τα χρέη της θυγατρικής εταιρείας της Leo Burnett. Η μήνυση για απάτη υπεβλήθη κατά του Πέτρου Βενέτη και του Mathias Emmerich, με αιτία να αποτελεί η πτώχευση της Leo Burnett, που σύμφωνα με τον ANTENNA, του προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων σε επίπεδο διαφημιστικών εσόδων. Αυτό δηλώνει το κανάλι στην εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται να καταθέσει κι άλλες μηνύσεις και αγωγές.

Το διαδίκτυο μπαίνει δυναμικά στη μάχη της προεκλογικής Κάλυψης. Αφενός υπάρχει η Κάλυψη της google σε συνεργασία με το protagon του Σταύρου Θεοδωράκη. Δική της εφαρμογή για κάλυψη όλης της προεκλογικής δραστηριότητας ανακοίνωσε το msn της Microsoft. Ρόλο στην προβολή θέλουν να έχει το enikos.gr του Ν. Χατζηνικολάου ενώ ειδική εφαρμογή για την ημέρα των εκλογών θα έχουν το «Ποντίκι» σε συνεργασία με το thepressproject.gr.

Η απαίτηση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών να πάρουν περισσότερες συχνότητες στα πολύτιμα UHF εκτός από το «ψηφιακό μέρισμα», έχει ήδη τεθεί και βρήκε σφοδρή αντίδραση από την EBU, την ένωση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αλλά και την ACT, την ένωση ιδιωτικών καναλιών. Ο κίνδυνος να χάσουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης χώρο από το UHF εντείνεται καθώς πρόσφατα η Ofcom, ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Αγγλίας δημοσιοποίησε τη μελέτη της για την ανάπτυξη επιλογών στη διαχείριση του ραδιοφάσματος. Και όπως σημειώνεται θα πρέπει το φάσμα των 700 MHz, δηλαδή οι συχνότητες 60-66 στα UHF – να διατεθούν και για επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αλλά και για υπηρεσίες μέσω κινητών τηλεφώνων.

Στη διανομή μουσικής μέσω του Internet θέλει να επεκταθεί ο ΑΝΤ1.

Τη Δευτέρα κυκλοφορεί η νέα αθλητική εφημερίδα «Live Sports» από τον Γ. Λάβδα.

Την πληρωμή των χρεών από διαφημίσεις της Leo Burnett διεκδικούν πλέον εκτός από τα τηλεοπτικά κανάλια και εκδοτικές εταιρίες.

Το ρόλο της γενικής γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα θα υποδυθεί η Ντέπυ Γκολεμά στη σειρά του Ρήγα «Το αμάρτημα της μητρός μου».

Στη βαθιά κρίση που βρίσκονται τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρθηκε η on line έκδοση της Zeit. Όπως καταγράφεται η χρηματιστηριακή αξία όλων των ομίλων ΜΜΕ ήταν πριν μερικά χρόνια στα 2,8 δις ευρώ ενώ σήμερα ανέρχεται σε μόλις 117 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: