mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Το hot doc* στα media και ο "σπάνιος πόρος" των συχνοτήτων


*media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

Φωτιά στο τηλεοπτικό σκηνικό βάζει η υπουργική απόφαση του υπουργού πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου με την οποία κατεδαφίζεται το εργασιακό καθεστώς των τεχνικών στα τηλεοπτικά κανάλια. Με την εν λόγω απόφαση καταργείται η υποχρέωση πτυχίου για την άσκηση ειδικοτήτων, επιτρέπεται η μεταπήδηση από ειδικότητα σε ειδικότητα ή η άσκηση περισσοτέρων επαγγελμάτων από έναν τεχνικό. Επίσης καταργείται στα τηλεοπτικά συνεργεία εξωτερικών γυρισμάτων η υποχρέωση δυο τεχνικών, καμεραμάν και ηχολήπτη. Το τελευταίο αποτελούσε απαίτηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που έχασαν δικαστικές μάχες εξαιτίας του νόμου. Ήδη η ΕΤΙΤΑ έκανε δυο απεργίες ενώ προειδοποιεί με συνεχόμενες και κλιμακωτές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στην εταιρεία «Τηλεοπτικά δικαιώματα» στην οποία μετέχουν ισόποσα τα κανάκια πανελλαδικής εμβέλειας τη θέση του προέδρου ανέλαβε ο Νίκος Αγγελόπουλος εκ μέρους του ΑΝΤ1. Από τη θέση του προέδρου είχε αποχωρήσει ο Κώστας Κιμπουρόπουλος. Μετά την αποχώρηση του Κρίστοφερ Μάϊνους το καλοκαίρι από τον Alpha αναμένεται να καλυφθεί η θέση του με άλλο στέλεχος του καναλιού της Κάντζας.

Ανάμεσα στα άλλα σημαντικά που αλλάζουν στο τηλεοπτικό τοπίο με το νέο νόμο των «ηλεκτρονικών επικοινωνιών» συγκαταλέγεται και η αλλαγή χαρακτηρισμού για τις συχνότητες. Από την έννοια της «δημόσιας περιουσίας» κατά το Σύνταγμα, ορίζεται πως το «φάσμα ραδιοσυχνοτήτων αποτελεί σπάνιο πόρο, η διαχείριση του οποίου συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα του Κράτους» και «δημόσιο αγαθό με σημαντική κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική αξία». Η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία καθώς ο «σπάνιος πόρος» θα διατεθεί σε μελλοντικές δημοπρατήσεις προς διαχείριση και ενοικίαση σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών για ευρυζωνικά δίκτυα και παρόχους δικτύου για υπηρεσίες ραδιοτηλεόρασης.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται πως η ΕΡΤ εκτός από τα δικά της προγράμματα θα μπορεί να εκπέμπει μέσω του δικτύου της, ψηφιακά προγράμματα άλλων φορέων του δημοσίου οι οποίοι θα αναλαμβάνουν το κόστος παραγωγής. Υποχρεούται ωστόσο να μεταδίδει το πρόγραμμα της Βουλής TV και έχει δικαίωμα να εκπέμπει διεθνή δίκτυα χωρίς αμοιβή ή ενοίκιο. Με αυτό τον τρόπο καλύπτεται νομικά και η πρόσφατη μετάδοση των διεθνών καναλιών της Deutsche Welle και του BBC World στη θέση του «Πρίσμα+» και του «Σινεσπόρ».

Ενώ ο κλάδος των ΜΜΕ φλέγεται από απολύσεις, περικοπές και λουκέτα εφημερίδων, η ένωση εκδοτών δεν κατέθεσε πρόταση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με την ΕΣΗΕΑ. Η συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας απέβη άκαρπη αφού οι δυο εκδότες Στ.Ψυχάρης και Φ.Μπόμπολας δεν ζήτησαν καν μειώσεις αποδοχών. Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε γραπτώς τις προτάσεις των εκδοτών και νέα συνάντηση αναμένεται μετά το Πάσχα.

Με 3ετή θητεία ως τις 3 Σεπτεμβρίου 2014 διορίστηκε με απόφαση του υπουργού Επικρατείας το νέο ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γενικός διευθυντής είναι ο Ηλίας Μάτσικας και μέλη του οι: Δημήτρης Ρίζος, Δημήτρης Κουμπιάς, Μιχάλης Ψύλος, Αντώνης Σκαμνάκης, Μαρίνα Ζακυνθανάκη και Τραϊανός Χατζηδημητρίου.

Με προσφυγές στη δικαιοσύνη προειδοποιούν τον διεθνή διαφημιστικό όμιλο της Publicis Groupe οι τρεις φορείς που εμπλέκονται στη διαφημιστική πααργωγή. Η Ένωση Παραγωγών Επικοινωνίας (PACT), ο Σύνδεσμος Ερμηνευτών Διαφημιστικών Κειμένων (ΣΕΔΙΚ) και ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπευσης Μοντέλων (ΣΑΜΕ), καταγγέλλουν έμμεσα την κεντρική ευρωπαϊκή διοίκηση της Publicis πως αδιαφόρησε για τα χρέη ύψους 650.000 ευρώ σε περίπου 150 δικαιούχους μέλη τους από το «κανόνι» της θυγατρικής της εταιρείας Leo Burnett. Οι τρεις φορείς είχαν αποστείλει επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του γκρούπ Maurice Levy ζητώντας την παρέμβαση του, χωρίς μέχρι σήμερα να λάβουν κάποια απάντηση.

Στα περίπτερα αναμένεται ο «Κόσμος του Επενδυτή» μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του τίτλου στους εκδότες του «Ελεύθερου Τύπου» Δ.Μπενέκο και Αλ. Σκαναβή. Ήδη στο κτίριο του «Ε.Τ» εγκαταστάθηκαν οι δημοσιογράφοι της εβδομαδιαίας εφημερίδας ενώ στις νέες αφίξεις αναφέρονται ο Γ. Γιουκάκης και η Κύρα Αδάμ.

Η πρώην, πλέον, διευθύντρια της «Ελευθεροτυπίας» επέλεξε να γνωστοποιήσει την αποχώρηση της από την εφημερίδα με επιστολή στην οποία «αποκάλυψε» πως η Μάνια Τεγοπούλου συζητούσε την επανέκδοση της εφημερίδας με ομάδα δημοσιογράφων. Η ίδια, όπως σημειώνει, εξέφρασε την αντίθεση της, ζητώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων και τη χορήγηση των αποζημιώσεων σε όσους δηλώσουν αποχώρηση.

Με ζημιές έκλεισε το 2011 για δυο ακόμη εκδοτικές επιχειρήσεις. Η «Καθημερινή» παρουσιάζει ζημιές ύψους 6.499.248 ευρώ για το περασμένο έτος ενώ σε επίπεδο ομίλου οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 7.034.153 ευρώ. Στη «Ναυτεμπορική» οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν για το 2011 σε 2.848.409 ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων ύψους 1.347.573 ευρώ

Στα χέρια του ΔΟΛ παραμένει ο τίτλος της αθλητικής «Εξέδρας» στην οποία έβαλε πρόσφατα λουκέτο ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα της νομικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ τη στιγμή που πληθαίνουν οι φήμες πως ο εκδότης προετοιμάζει τη έκδοση κυριακάτικου φύλλου…

Η πρώτη λειτουργία του «Πρίσμα+» που έβαλε λουκέτο ως αυτόνομο ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ, μπαίνει σε εφαρμογή το Πάσχα με την προβολή των ελληνικών ταινιών στην ΕΤ-1 με υπότιτλους. Για τους τηλεθεατές ΑμεΑ η ΕΤ-1 θα μεταδώσει από το Μεγάλο Σάββατο ως και τη Δευτέρα του Πάσχα γνωστές ταινίες της «Φίνος Φιλμ» με υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι: «Μανταλένα», «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη», «Γοργόνες και μάγκες».

Στις ζημιές απέδωσε το συγκρότημα Μπόμπολα την αναστολή αθλητικού προγράμματος του Sentra FM ενώ συνολικές αποφάσεις για τη συνέχιση η μη του σταθμού, όπως και των εφημερίδων θα ληφθούν μετεκλογικά. Σύμφωνα πάντως με τα οικονομικά στοιχεία της «Πήγασος», οι ζημιές του ομίλου για το 2011 ανέρχονται 3.481.703 ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων ύψους  4.834.176 ευρώ το 2010. Ο εκδοτικός κλάδος που αποσχίστηκε το 2011 από τον όμιλο, δηλαδή η εφημερίδα «Έθνος» καταγράφει ζημιές 42.211.579 ευρώ το 2011.

Στις πρώτες συσκέψεις για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha συμμετείχε ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης που συμφώνησε με τον Δ.Κοντομηνά να έχει θέση συμβούλου στον ειδησεογραφικό τομέα. Τον ίδιο ρόλο θα έχει και ο Βασίλης Θωμόπουλος ο οποίος ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα τη γενική διεύθυνση του Ράδιο Εννέα.

Οι αναμενόμενες μειώσεις αποδοχών ανακοινώθηκαν στο Mega σε ποσοστά από 5% ως 20% κλιμακωτά. Είναι ωστόσο η πρώτη φάση στις νέες περικοπές. Ήδη στο κανάλι άνοιξε η κουβέντα για το μαχαίρι που θα μπει στις εσωτερικές παραγωγές, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές. Το ποιες εκπομπές δεν θα λάβουν το εισιτήριο της επόμενης τηλεοπτικής σεζόν αποτελεί αντικείμενο ευρέων συζητήσεων.

 ** Νέο ανεξάρτητο περιοδικό κυκλοφορεί στις 20 Απριλίου από τον Κώστα Βαξεβάνη και τίτλο «Hot Doc»*. Το διαφημιστικό παίζει ήδη στο you tube.
** Το διεθνές κανάλι Euronews εκπέμπει πλέον και στη Μογγολία μετά τη συμφωνία με το κρατικό κανάλι.
** Μειώσεις αποδοχών έως και 30% ζητά η διοίκηση του συγκροτήματος TV 100 στη Θεσσαλονίκη
** Την αποστολή εγκυκλίου στις εφορίες για την εξομοίωση των ανέργων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ με το καθεστώς αυτών του ΟΑΕΔ ζητά από τον υπουργό οικονομικών Φ. Σαχινίδη η ΕΣΗΕΑ.
**  Απλήρωτοι έμειναν οι εργαζόμενοι του κυπριακού ΡΙΚ εξαιτίας της μη έγκρισης χρηματοδότησης του καναλιού από τη Βουλή. Συμπαραστάτης η διοίκηση του ΡΙΚ που ξεκίνησε επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα.
** Διευρύνθηκε η διαφορά ακροαματικότητας ανάμεσα στον  Real FM και στον ΣΚΑΙ με ποσοστό 12,8% έναντι 11,4% για το πρώτο 3μηνο του 2012.
** Όπως αναμενόταν ο Πέτρος Κωστόπουλος ανέλαβε επιτελική θέση στη «Δάφνη Επικοινωνίες» του ομίλου ΑΝΤ1 και προετοιμάζει το νέο site στα πρότυπα του jupi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: