mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Alpha, ο "λαγός" των επιχειρησιακών συμβάσεων


Παραμονή της εργατικής Πρωτομαγιάς επέλεξε ο Alpha να στείλει την εργοδοτική πρόταση με την οποία ζητά από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμα της απεργίας και να στήσουν εργοδοτικό σωματείο. Αν μη τι άλλο, αυτοί και τα τσιράκια τους ξέρουν να επιλέγουν συμβολισμούς...
Η επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου Λ.Αλβέρτη εστάλη σήμερα για να πεισθούν οι αντιδρούντες να συμπληρώσουν τα αναγκαία 3/5 που ζητά ο νέος νόμος. Το λόγο τώρα έχει η ΕΣΗΕΑ. 
Το πάρτι στα ΜΜΕ μόλις ξεκίνησε. Πολύ πριν την 14η του Μάη. 

(Κάντε κλικ στη φωτο για να δείτε τους όρους της επιχειρησιακής σύμβασης) 

Η επιστολή Αλβέρτη

Παιανία, 30.4.2012
Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,
όπως ήδη γνωρίζετε, στη συνάντηση που είχαμε στο αμφιθέατρό μας πριν από λίγες ημέρες, είχα εκφράσει τη βούληση του Alpha να συζητήσει τις ενέργειες που η παρούσα κατάσταση και οι διαφαινόμενες εξελίξεις στα ΜΜΕ και την ελληνική πραγματικότητα εν γένει καθιστούν αναγκαίες, με τα μόνα πρόσωπα με τα οποία θεωρεί ότι οφείλει να το κάνει: Tους εργαζόμενους. 
Σε αυτό το πλαίσιο, σας είχα αναφέρει την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει στη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης μαζί σας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και με γνώμονα μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής και θα προασπίζει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί  επιτυχώς και αποτελεσματικά για όλους αυτή η δύσκολη συγκυρία.
Οι παραπάνω  προθέσεις και δηλώσεις μου αντιμετωπίστηκαν από αρκετούς με σκεπτικισμό και καχυποψία.  Κατά μία έννοια, θεωρώ δικαιολογημένη αυτή τη δυσπιστία, αφού δεν είναι όντως συνηθισμένο, ειδικά στις παρούσες συνθήκες, μια εταιρεία όπως ο Alpha, να προβαίνει σε μία τέτοια πρωτοβουλία αντί να καταφεύγει χωρίς άλλη συζήτηση στην κατάρτιση αναθεωρημένων ατομικών συμβάσεων, όπως ο νόμος του επιτρέπει.
Θεωρώ ότι το email μου αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στις όποιες επιφυλάξεις σχετικά με τις προθέσεις της εταιρείας, καθώς σε αυτό επισυνάπτονται τα βασικά σημεία της επιχειρησιακής σύμβασης, που ο σταθμός σας προτείνει να καταρτίσουμε.
Όπως θα δείτε, και όπως ήδη έχετε συζητήσει και με τους διευθυντές των τμημάτων σας, προτείνουμε όντως μείωση μισθών, ωστόσο σε ποσοστό που μεσοσταθμικά, είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι έχει μέχρι στιγμής ακουστεί ή εφαρμοστεί στην αγορά, ενώ, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι η σύμβαση αυτή πρέπει να διαφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αυτοπεριορίζουμε το εργοδοτικό μας δικαίωμα για απολύσεις σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος.

Μία επιχειρησιακή σύμβαση, όπως αυτή που προτείνουμε μπορεί να καταρτιστεί μόνο εάν γίνει αποδεκτή από τα 3/5 των εργαζομένων της επιχείρησης. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό αντιστοιχεί στους 250 από τους 416 συνολικά εργαζόμενους του Alpha, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Για την κατάρτισή της, απαιτείται η σύσταση μίας ένωσης προσώπων ή ενός επιχειρησιακού σωματείου. Η διαδικασία δημιουργίας είτε της μίας είτε του άλλου είναι αρκετά απλή. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία είναι πρόθυμη, εάν και εφόσον το επιθυμείτε, να σας παρέχει οποιαδήποτε νομική βοήθεια σε αυτή τη διαδικασία.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι προκειμένου να μελετηθεί, και ακόμα περισσότερο να υπογραφεί, η προτεινόμενη επιχειρησιακή σύμβαση, απαιτείται συντονισμός από μέρους των εργαζομένων. Από πλευράς του Alpha είμαστε διατεθειμένοι να σας παράσχουμε τις υποδομές του σταθμού (όπως π.χ. το αμφιθέατρο) προκειμένου να διευκολύνουμε τις απαραίτητες συζητήσεις και διεργασίες, ενώ, θα μπορούσε να εξεταστεί από πλευράς σας ο συντονισμός ενεργειών ανα τμήμα/διεύθυνση, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή επεξεργασία της πρότασής μας και να διασφαλιστεί ότι εισακούγεται η φωνή όλων σας.
Δεδομένων των συνθηκών, οι οποίες υπαγορεύουν άμεσες αποφάσεις, ο Alpha θέτει την παραπάνω πρόταση στην κρίση σας για διάστημα τριάντα (30) ημερών από σήμερα. Σε περίπτωση που έως το τέλος Μαΐου δεν υπάρξει αποδοχή της από την πλειοψηφία των 3/5 που ορίζει ο νόμος ή σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχει καταστεί δυνατή η συγκρότηση της ένωσης προσώπων που απαιτείται για λόγους που οφείλονται σε έλλειψη ενδιαφέροντος κ.λπ., είναι λογικό ότι η πρότασή μας θα αποσυρθεί.
Έχω την πεποίθηση ότι τα όσα προτείνονται είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών και εύχομαι να καταφέρουμε να βρούμε από κοινού μία βιώσιμη λύση η οποία θα επιτρέψει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού μας σε βάθος χρόνου.

Με εκτίμηση,
Λαυρέντης Αλβέρτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: