mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ο κυβερνητικός έλεγχος έγινε δικομματικός για την ΕΡΤ

Σε δικομματικό debate ο έλεγχος της ΕΡΤ!

Της Μ. Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία της Κυριακής)


Μια συνάντηση, μια διαβούλευση και μια παραίτηση οριοθετούν τις πολιτικές σχέσεις των δυο πολιτικών κομμάτων της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για τον έλεγχο και την εποπτεία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Η αιτία είναι εμφανής. Η προεκλογική περίοδος άνοιξε ήδη παρά το γεγονός ότι οι εκλογές δεν ανακοινώθηκαν ακόμη και η ΕΡΤ βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής διαμάχης ως πρωταγωνιστικό μέσο για την τηλεοπτική προβολή των κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η ηγεσία της κρατικής τηλεόρασης βρίσκεται ήδη σε επαφές με τους πολιτικούς προϊστάμενους των δυο μεγάλων κομμάτων για το πώς θα κινηθεί η ενημέρωση της ΝΕΤ το επόμενο διάστημα. Σε συνάντηση των διευθυντών του ενημερωτικού τομέα με τον υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της προεκλογικής κάλυψης ενώ έγινε και η πρώτη συζήτηση για το ρόλο της κρατικής τηλεόρασης στη διοργάνωση και κάλυψη των πολιτικών debate.
Και ενώ ήδη ακούγεται έντονα πως μετά από πίεση της Νέας Δημοκρατίας αναζητείται πρόσωπο κοινής αποδοχής το οποίο θα αντικαταστήσει τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, η παραίτηση της γενικής διευθύντριας προγράμματος Λένας Χοϊδά δεν δημιούργησε καμία έκπληξη. Το κόμμα της ΝΔ ανοίξει με καταγγελίες στη Βουλή το θέμα της διαχείρισης και λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και παρακολουθεί στενά όλα όσα γίνονται και αποφασίζονται στο ραδιομέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης το πρόσωπο που θα κληθεί να λάβει τη θέση της έγινε ήδη αντικείμενο δικομματικών συζητήσεων ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Η πρώτη επιλογή-πρόταση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κατά πληροφορίες μας, απορρίφθηκε από τη Συγγρού.
Η παραιτηθείσα γενική διευθύντρια πάντως στην επιστολή παραίτησης της ανοίγει ολόκληρη τη βεντάλια των «κακοδαιμονιών» της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Κακοδαιμονίες που όπως αποδεικνύεται θα οδηγήσουν να μην έχει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κρατική τηλεόραση ψυχαγωγικό πρόγραμμα. «Με το πρόσχημα του οικονομικού εξορθολογισμού και της οργανωτικής ανασυγκρότησης της εταιρείας», γράφει η Λ. Χοϊδά, «επιχειρείται η συρρίκνωση του επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος». Μιλά για επιλεκτική εφαρμογή αποφάσεων και διατάξεων που οδηγούν σε ασφυξία και απαξίωση της εικόνας της ΕΡΤ.
Σημειώνει τα φαινόμενα και τις διαδικασίες που παραβιάζουν «θεσμοθετημένους κανόνες» και οδηγούν σε «συνολική απορρύθμιση της εταιρείας».
Το συμπέρασμα της πρώην πλέον γενικής διευθύντριας είναι πως στην ΕΡΤ με στόχο και προγραμματισμό αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της καθώς αποτελεί «σαφή στρατηγική επιλογή η παραγωγή και μετάδοση αποκλειστικά ενημερωτικού και αθλητικού προγράμματος».
Τα όσα καταλογίζει στη διοίκηση της ΕΡΤ η Λένα Χοϊδά είναι φανερό πως αποτελούν μομφή και για όσους ελέγχουν πολιτικά την κρατική ραδιοτηλεόραση το τελευταίο διάστημα. Από την πλευρά της διοίκησης ως αιτία της παραίτησης της γενικής διευθύντριας διοχετεύεται η αδυναμία έγκρισης και διαχείρισης των προτάσεων για το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην κάλυψη των βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να καλύψει το δυσμενές κλίμα που επικρατεί ήδη στο ραδιομέγαρο. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη για το κόστος των εσωτερικών παραγωγών, η διοίκηση ανέθεσε στη νομική υπηρεσία της τον περαιτέρω έλεγχο του καθεστώτος των μεικτών παραγωγών σε ΝΕΤ και ΕΤ-1. 
Κι όλα αυτά τη στιγμή που εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, ο ειδησεογραφικός μηχανισμός της κρατικής τηλεόρασης δεν επαρκεί για την κάλυψη της προεκλογικής δραστηριότητας των πολιτικών κομμάτων. Θέμα που θεωρείται βέβαιο πως θα ανοίξει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: