mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

«Παγώνει» η ψηφιακή μετάβαση στον Υμηττό

Της Μ.Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία Κυριακής)

Η απόφαση να κλείσει το αναλογικό σήμα της τηλεόρασης στον Υμηττό στις 3.00 τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου 2012 για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δημοσιεύθηκε πρώτα στην Εφημερίδα της κυβέρνησης και μετά ενημερώθηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για αυτό. Για το τηλεοπτικό κοινό και τις επιπτώσεις στη λήψη της τηλεοπτικής εικόνας δεν συζητάμε. Θα το μάθαιναν σταδιακά και ξαφνικά, όπως συνήθως γίνεται στα σημαντικά ζητήματα της τηλεοπτικής λειτουργίας στη χώρα μας.
Και ενώ το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στην πρώτη συνάντηση των εμπλεκομένων στο υπουργείο Μεταφορών στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση στο switchover του Υμηττού και η ψηφιακή έναρξη στην Αττική να παγώσει για το Καλοκαίρι. Αιτία; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες της στήλης η αιφνιδιαστική υπουργική απόφαση, χωρίς καν να ρωτηθούν οι φορείς της τηλεοπτικής αγοράς, προκάλεσε αντιδράσεις. Αν όχι στα ιδιωτικά κανάλια που ζητούσαν εδώ και αρκετό διάστημα μια συγκεκριμένη ημερομηνία για να σβήσει το αναλογικό σήμα στην Αττική, σίγουρα στην κρατική τηλεόραση. Η ΕΡΤ έχει αναλάβει, πέραν των άλλων εκλογικών υποχρεώσεων της έναντι των πολιτικών κομμάτων, να καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το τίμημα στην EBU για τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχει εγκριθεί και πληρωθεί. Η κάλυψη και προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει από τα σοβαρότερα τηλεοπτικά εγχειρήματα, ακόμη και για την καταρρέουσα χώρα μας. Και ξαφνικά ενέκυψε κίνδυνος να μείνει μεγάλο μέρος της Αττικής χωρίς τηλεοπτικό σήμα.

Το σβήσιμο των πομπών στον Υμηττό και η έναρξη ψηφιακής εκπομπής από το κέντρο εκπομπής απαιτεί τη χρήση αποκωδικοποιητή για το σύνολο του πληθυσμού της Αττικής. Ή νέας ψηφιακής τηλεοπτικής συσκευής. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, η ΕΡΤ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτό το υπουργείο Μεταφορών κάνοντας επίκληση στην ισχύουσα οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. «Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν το τηλεοπτικό σήμα σε διάρκεια Ολυμπιακών αγώνων για να αναγκαστούν να αγοράσουν αποκωδικοποιητές όλοι οι κάτοικοι» φέρεται να ήταν το καταλυτικό επιχείρημα με το οποίο πείσθηκε η πολιτική ηγεσία και συζητά την πιθανότητα παράτασης στο σβήσιμο του αναλογικού σήματος για την Αττική.

Για τα υπόλοιπα βήματα της ψηφιακής μετάβασης, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει κώλυμα και εμπόδιο. Την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος στα κανάλια της Digea και της ΕΡΤ την έκανε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας. Σύμφωνα με αυτό ως τον Ιούνιο του 2012 ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την τροποποίηση των σχεδίων συχνοτήτων και αναμετάδοσης, το 3ο τρίμηνο του έτους «νουθετείται η δευτερεύουσα νομοθεσία για την εκχώρηση των αδειών», το 4ο 3μηνο αρχίζει η διαβούλευση για την εκχώρηση του ψηφιακού μερίσματος και το 2ο τρίμηνο του 2013 πραγματοποιείται ο διαγωνισμός για την εκχώρηση συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος.

Από το χρονοδιάγραμμα προκύπτει πως η κυβέρνηση βιάζεται να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση διανομής των τηλεοπτικών συχνοτήτων σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η μελέτη αξιοποίησης ραδιοτηλεοπτικού φάσματος πάντως προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά σε ότι αφορά το πόσες συχνότητες θα δοθούν ως «ψηφιακό μέρισμα» για ευρυζωνικές χρήσεις. Και αυτό γιατί καταγράφεται η εκτίμηση πως αν δοθεί μέρος των συχνοτήτων στα UHF που σήμερα χρησιμοποιεί ο στρατός για τις επικοινωνίες( 700 MHz) σε τηλεοπτική χρήση θα υπάρξει απώλεια 1,6 δις. ευρώ, ενώ η απώλεια θα είναι μικρότερη, της τάξης των 326 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που τελικά το φάσμα αυτό διατεθεί επίσης στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

1 σχόλιο:

michael είπε...

Γεια σας θα ήθελα να σας πω ότι αυτός ο νόμος της Ευρώπης δεν έπρεπε να φτιαχτεί γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν μεγάλη φτώχεια και περνάνε δύσκολες μέρες άμα φτιάξουν αυτό τον νόμο οι άνθρωποι θα πετάξουν τις τηλεοράσεις τους στα σκουπίδια για πάντα και δεν θα ξαναδούν τηλεόραση.Για να μην γίνει αυτό να τους πείτε να μην ισχύσει αυτός ο νόμος ποτέ γιατί η Αθήνα δεν έχει κανένα πρόβλημα λήψης πιάνει χωρίς κανένα χιόνι και να τον φτιάξουν αυτό τον νόμο στις επαρχίες να βγάλουν εκεί τους διαύλους που δεν έχει καλό σήμα και εγώ λέω αν γίνει αυτός ο νόμος δεν θα πάρει κανένας αποκωδικοποιητή και δεν θα ξαναδεί τηλεόραση ο κόσμος έχει δικά του προβλήματα μην του δημιουργείται και άλλα αφήστε τον να δει και λίγη τηλεόραση .