mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Το τούνελ της "Ελευθεροτυπίας", η αναβολή των τηλεοπτικών αδειών**

Σέργης Σεργίου
** media news
(H έκδοση της εβδομάδας)


Σχεδόν επίσημα πλέον επιχειρησιακοί παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων παραδέχονται δημόσια πως η το εγχείρημα της ψηφιακής τηλεοπτικής αδειοδότησης είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί-όπως δηλώνεται στο μνημόνιο 2- το πρώτο 6μηνο του 2013. Οπότε τέθηκε ο στόχος να δημοπρατηθεί το ψηφιακό μέρισμα, οι συχνότητες 66-69 στα UHF για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ένας από τους λόγους για το ανέφικτο της ψηφιακής μετάβασης αναφέρεται η οικονομική αδυναμία των ιδιωτικών καναλιών να προετοιμαστούν για το μεγάλο εγχείρημα του switch over. Οπότε η αδειοδότηση παραπέμπεται αόριστα για το 2014.

Δεν υπάρχει ησυχία στο Αθηναϊκό πρακτορείο. Πριν κλείσει μήνας από την υπουργική διάψευση για τα σενάρια λουκέτου στο ΑΠΕ, οι δημοσιογράφοι διάβασαν την εισήγηση της εταιρείας συμβούλου καταργήσεων-συγχωνεύσεων δημόσιων φορέων, της Planet-Deloitte πως «δεν απαιτείται σήμερα η διατήρηση ενός φορέα ειδησεογραφικής ενημέρωσης». Σε συνδυασμό με την «αδυναμία» εξεύρεσης κονδυλίων για τη συνέχιση λειτουργίας του, το έτερο σενάριο της απορρόφησης του από την ΕΡΤ επανέρχεται στα παρασκήνια. Η ΠΟΕΣΥ βεβαίως κατήγγειλε τις προθέσεις και οι συντάκτες τέθηκαν σε συναγερμό. Γνωρίζουν ότι μετά τις εκλογές αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις. Το αν θα είναι ανάμεσα στους 100 δημόσιους φορείς και το ΑΠΕ, παραμένει ανοιχτό θέμα.

Δεν πρόλαβε τελικά η ΕΡΤ 3 να προσλάβει τους 12 από τους 24 δημοσιογράφους συμβασιούχους. Και λόγω των επίμονων, αποκαλυπτικών καταγγελιών για τα κριτήρια επιλογής τους, εξαναγκάστηκε να αποσύρει τον κατάλογο των 12 δημοσιογράφων δηλώνοντας πως θα εξετάσει και τις ενστάσεις.

Προετοιμάζεται η κρατική τηλεόραση χωρίς ενστάσεις προς το παρόν για την ψηφιακή μετάβαση. Οι ανάγκες της παύσης αναλογικού σήματος τον Ιούλιο στην Αττική και τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, επιταχύνουν τις διαδικασίες και τις προμήθειες. Ο νέος διαγωνισμός για την αγορά 12 πομπών επίγειας ψηφιακής TV εγκρίθηκε από τη διοίκηση με κόστος 1.151.280 ευρώ.

Δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ της «Ελευθεροτυπίας». Η απόφαση για ένταξη της εφημερίδας στο άρθρο 99 δεν βγήκε και όπως εκτιμάται δεν πρόκειται να εκδοθεί παρά μόνο μετά τις εκλογές. Περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη σε επίσχεση εργασίας και πολλοί φοβούνται ότι ο τίτλος της ιστορικής εφημερίδας θα οδηγηθεί σε πλειστηριασμό...

Στην έναρξη του Euro 2012 αποδίδεται η πρόωρη αυλαία τηλεοπτικών προγραμμάτων και στα ιδιωτικά κανάλια. Η ίδια η ΕΡΤ μείωσε το κόστος για τα δικαιώματα του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της Ευρώπης στα 472.000 ευρώ έναντι 1,1 εκατ. που είχε στοιχίσει η διοργάνωση το 2008. Και παράλληλα συζητά πρόταση της Nova να δώσει ορισμένους από τους αγώνες του θεσμού. 

Ουδέν επίσημο για τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ τεχνικών και ιδιοκτητών τηλεόρασης μετά τις απεργίες στα τηλεοπτικά κανάλια. Η πρόταση της ΕΙΤΗΣΣΕ όπως μεταφέρθηκε στην ΕΤΙΤΑ στη πρόσφατη συνάντηση τους μιλά για μειώσεις 10% -12% και κατάργηση των link δυο ατόμων (καμεραμέν και ηχολήπτης).

Τους δημοσιογράφους σε περιφερειακά κανάλια εγκαλεί η ένωση τεχνικών Βορείου Ελλάδας γιατί πιέζουν τους καμεραμέν να καλύπτουν και να στέλνουν οπτικό υλικό των ρεπορτάζ τους σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Αθήνα! Η ΕΤΙΤΒΕ καλεί τα μέλη της να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και δηλώνει πως έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την εργασία για άλλο εργοδότη.

Η εταιρεία Universal που επέλεξε τους εκπροσώπους της Ελλάδας στον 57ο διαγωνισμό της Eurovision στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν έχει αναλάβει και το συνολικό κόστος για το φετινό διαγωνισμό. Η εταιρεία αναλαμβάνει τόσο τη promotion των τραγουδιστών όσο και το ταξίδι της ελληνικής αποστολής. Η ΕΡΤ από τη δική της πλευρά θα πληρώσει 122.000 ευρώ (146.550 ελβετικά φράγκα) στην EBU για τη συμμετοχή της χώρας μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Στη συμφωνία του με τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς (Mega, Alpha, ΣΚΑΙ) παραπέμπει εμμέσως το Publicis group για να απαντήσει στη μήνυση που κατέθεσε ο όμιλος ΑΝΤ1 κατά του διευθύνοντος συμβούλου Ματίας Έμεριχ και του πρώην προέδρου της Leo Burnett που έκλεισε αφήνοντας χρέη 18 εκατ. ευρώ στην αγορά, Πέτρου Βενέτη. Και ενώ η Publicis χαρακτηρίζει αβάσιμη τη μήνυση του ΑΝΤ1, το κανάλι επιμένει στις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων για το λουκέτο της εταιρείας.

Η δημοπρασία που έγινε κεκλεισμένων των θυρών από τη Eurobank για την πώληση του τίτλου του Nitro Radio της ΙΜΑΚΟ, δείχνει την τύχη που θα έχουν και άλλοι τίτλοι ΜΜΕ το επόμενο διάστημα. Η εν λόγω δημοπρασία κατέστη άγονος αφού το ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ κρίθηκε υπερβολικό. Παραμένει ερώτημα πως αποδέχθηκε το ΕΣΡ τη διενέργεια δημοπρασίας για μια συχνότητα που παραχωρήθηκε υπό ορισμένους όρους. Στην ουρά της μεταβίβασης τίτλων πάντως παραμένει το περιοδικό Down Town για το οποίο παραμένει το ενδιαφέρον του ΑΝΤ1.

Θετικά αποτελέσματα προέκυψαν από τη συνάντηση της ΠΟΕΣΥ με τους ιδιοκτήτες περιφερειακών εφημερίδων σε ΕΙΗΕΕ και ΣΗΠΕ. Η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας στα ΜΜΕ θα είναι γεγονός πριν τις 14 Μάϊου καθώς οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την υπογραφή της με αναδρομική ισχύ. Οι εκδότες ζητάνε τη στήριξη των δημοσιογράφων στα δικά τους αιτήματα έναντι της επόμενης κυβέρνησης προκειμένου να έχει ελπίδα βιωσιμότητας ο περιφερειακός Τύπος.

Αποχωρούν οι Αττικές εκδόσεις από την Ουγγαρία. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως πούλησε τη συμμετοχή της, ποσοστό 50%, στην Map Magazine Publishing έναντι 130.000 ευρώ. Θα παραμείνει ωστόσο στις αγορές περιοδικού Τύπου στη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Αργά κατάλαβε η ιδιοκτησία του Flash το μεγάλο λάθος της να βάλει λουκέτο στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού για ένα πείσμα (ποιων άραγε;) στελεχών που ήθελαν να εκβιάσουν δημοσιογράφους και τεχνικούς και να τους φοβίσουν. Σε αναμονή του πορίσματος του ΣΕΠΕ για τα έκτροπα που έγιναν την περασμένη Δεύτερα το σταθμό, η διοίκηση προσπαθεί με διαφημιστικές καταχωρήσεις να επανέλθει στο ραδιοφωνικό κοινό. Εστιάζοντας στην προεκλογική κάλυψη με «καταιγιστική ενημέρωση χωρίς υπερβολές».

Πόλεμο με την ΕΣΗΕΑ προκάλεσε η έκτακτη δραματική ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με την οποία ανακοινώθηκαν σοκαριστικές περικοπές στις παροχές του ταμείου των δημοσιογράφων. Μείωση επικουρικών συντάξεων από 9% ως 45%, κατάργηση συμβάσεων με ιδιωτικά θεραπευτήρια, κόψιμο επιδομάτων και κατάργηση βασικών παροχών υγείας, ξεσήκωσαν την ένωση συντακτών. Καταλογίζει στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ «πρωτοφανή σκληρότητα», άσκηση πολιτικών παιχνιδιών, αυθαιρεσία και ότι ανέλαβε το ρόλο προπομπού κατάργησης του κοινωνικού κράτους. Γεγονός παραμένει πως η δήμευση των αποθεματικών ύψους 201 εκατ. ευρώ, αφήνει στον ΕΔΟΕΑΠ μόλις 22 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα έχουν εξανεμιστεί. 

Επισημοποιήθηκε η έξοδος του Β. Ρέστη από τον ΔΟΛ με την αποχώρηση των δυο μελών από το ΔΣ του οργανισμού. Μένει να αποκαλυφθεί έναντι ποιων ανταλλαγμάτων έγινε η ήσυχη αποχώρηση κι αν στη διοίκηση του ΔΟΛ θα εμφανιστεί ο νέος υποστηρικτής του.

Διαθέτει 228 συναινετικές συμφωνίες για το σχέδιο σωτηρίας της, δηλώνει η εταιρεία Cinegram μετά τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της Χ.Παντουβά. Η εταιρεία έχει ενταχθεί στο άρθρο 99.

Σύμφωνα με το Digital TV info, το Sky Italia ανέθεσε τον διάσημο πορνοστάρ Ρόκο Σιφρέντι τη διαφημιστική προβολή του Hot Club των πορνό καναλιών του.

Ένα ακόμη, το τρίτο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό περιοδικό, κυκλοφόρησε στα περίπτερα. Το HOT DOC του Κώστα Βαξεβάνη θα βγαίνει δυο φορές το μήνα με έρευνες

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου ασκήθηκε από το εισαγγελέα για την βίαιη επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Μ.Κυπραίου τον Ιούνιο του 2011, εξαιτίας της οποίας έχασε την ακοή του.

Έκλεισαν την πόρτα του στούντιο των debate τα πολιτικά κόμματα. Η διεξαγωγή της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, 16 χρόνια μετά την εμφάνιση της, τινάχτηκε στον αέρα μετά το ναυάγιο της συζήτησης στη διακομματική επιτροπή. Αν και ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης μετέθεσε την όποια αλλαγή απόφασης στα πολιτικά κόμματα, μια εβδομάδα πριν την κάλπη είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί το debate των πολιτικών αρχηγών. Για την ιστορία η πρώτη τηλεμαχία έγινε το 1996 ανάμεσα στους Κώστα Σημίτη και Μιλτιάδη Έβερτ με τους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα, Γιάννη Παπουτσάνη και Θοδωρή Ρουζόπουλου ενώ το ρόλο του συντονιστή είχε ο Πέτρος Ευθυμίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: