mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Και ένας και δυο και τρεις νόμους για τα ΜΜΕ. Προεκλογικά.

Πυρετός για προεκλογικές θεσμικές παρεμβάσεις στα media

Της Μ.Παπαχριστούδη

Κανένας νόμος ίσον δέκα νόμοι. Το αξιοπερίεργο καθε­στώς λειτουργίας των ΜΜΕ, στη χώρα μας, συνεχίζεται με την απόπειρα επανακαθορι­σμού των όρων λειτουργίας της αγοράς των ΜΜΕ μέσω δεκάδων ρυθμίσεων και δι­ατάξεων, διάσπαρτων στους επίσης δεκάδες νόμους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βουλή.
Υπό κατάθεση, υπό συ­ζήτηση, υπό ψήφιση, σε όλα τα σχέδια των ξεχωριστών υπουργείων εντοπίζονται δι­ατάξεις με μικρή ή μεγαλύτερη παρέμβαση στο χώρο των media. Ρυθμίσεις οι οποίες θα αποτελέσουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Μέσων την επόμενη κρίσιμη περίοδο της εκκαθάρισης στα media. Το αποτέλεσμα είναι η συνέχιση της ακροβασίας ανάμεσα στη νομιμότητα και την ομηρία από την πολιτική εξουσία.
Ξεκινώντας από το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργεί­ου Ανάπτυξης, στο οποίο εκτός από τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στα όσα ισχύουν για την πτωχευτική δια­δικασία, θεσμοθετείται η μνημονιακή απαίτηση κατάργησης των ισολογισμών στον Τύπο. Οι επαφές και συναντήσεις της Α. Διαμαντοπούλου με τους ενδιαφερόμενους φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα.
Οι ισολογισμοί «σώζονται» για τον χειμα­ζόμενο έντυπο Τύπο για ολόκληρο το 2012! Αιτία, όπως η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, «οι πραγματικότητες» που δημιουργεί η κατάργηση της δημοσίευσης. Πραγματικότητες, όπως οι συνεχιζόμενες σκληρές αντιδράσεις των εκδοτών τόσο σε κεντρικό επίπε­δο όσο και σε περιφερειακό που δεν είναι δυνατόν να αντι­μετωπιστούν σε διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Αλλά και η αδυναμία ολοκληρωμένης λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου, του Γ.Ε.Μ.Η., παρά την υποχρέωση εκ του νόμου να είναι έτοιμο για τις δημοσιεύσεις των στοιχείων εταιρειών την 1η Ιουλίου. Έτσι με τροπολογία στον υπό ψήφιση νόμο της υπουργού Ανάπτυξης θα καταργείται μεν η δημοσίευση των ισολογισμών στον Τύπο, θα δίνεται ωστόσο μεταβατικό διάστημα για την ομαλή μετάβαση στο νέο ηλεκτρονικό κα­θεστώς ως το τέλος του 2012.
Τη σημαντικότερη ωστόσο παρέμβαση στα media επιφέρει το επίσης σκούπα-πολυ­νομοσχέδιο του υπουργεί­ου Μεταφορών, στο οποίο πιστοποιείται η εγκατάλειψη της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών. Με αιτιολογία τη με­τάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και το «ανεφάρ­μοστο δυσκίνητο» θεσμικό πλαίσιο, καθορίζεται ο δια­χωρισμός «πάροχου δικτύου» και «πάροχου περιεχομένου». Τα δίκτυα θα διεκδικήσουν σε δημοπράτηση εντός του 2013 τις δυο από τις τρεις άδειες που προβλέπονται. Οι τηλεο­πτικοί σταθμοί ως «πάροχοι περιεχομένου» θα έχουν την προβλεπόμενη άδεια ψηφιακού προγράμματος από το ΕΣΡ και δεν θα μπορούν να εμφανί­ζονται ως πάροχοι δικτύου με το ίδιο νομικό πρόσωπο!
Στον ίδιο νόμο ενδυναμώνεται ο ρόλος και η παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, η οποία αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο στο ραδιοτηλεο­πτικό φάσμα για όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Η θεσμική παρέμβαση συμπλη­ρώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Στο δικό του νομοσχέδιο μπαίνει ταφόπλακα στη λειτουργία των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Η ρύθμιση για την απώλεια της δρα­στηριότητας ραδιοφωνικού σταθμού, όταν οι δημοτικές ιδιοκτήτριες εταιρείες βρίσκονται σε λύση και εκκαθάριση, αλλάζει άρδην το σκηνικό. Οι επιπτώσεις είναι εμφα­νείς κυρίως στην περιφέρεια, όπου τα δημοτικά ραδιόφωνα βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Και στην Ατ­τική, εάν περάσει χωρίς αλλαγές το άρθρο 11, δύο ραδιόφωνα δήμων θα κλείσουν οριστικά. Ο «Ξένιος» του δήμου Φυλής που η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε λύση και εκκα­θάριση και το Ράδιο Επικοινωνία του δήμου νέου Ηρακλείου, που ανέμενε τη λύση μεταφοράς της ραδιοτηλεοπτικής άδειας σε άλλη δημοτική εταιρεία.

(αναδημοσίευση από την Ισοτιμία της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: