mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πως δηλαδή θα πληρώνονται οι διαφημίσεις στην TV?

Σε αναζήτηση νέας ισορροπίας στην αγορά επικοινωνίας βρίσκονται οι καναλάρχες

Η πρόσκληση της Ένωσης Ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών στην αγορά επικοινωνίας για την ανάγκη υιοθέτησης κανόνων αυτοδέσμευσης μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η ύφεση, έχει διπλή ανάγνωση. Η καταδίκη φαινομένων που παρουσιάστηκαν στην υπόθεση του Alter είναι η μια όψη του νομίσματος.  

Στην άλλη βρίσκονται οι ανησυχητικές εξελίξεις στο χώρο των media που αφορούν την απαιτούμενη αναπροσαρμογή στον τρόπο πληρωμής των διαφημίσεων στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ιδιωτικά κανάλια βρίσκονται σε επαφή με τις κορυφαίες εταιρείες επικοινωνίας αλλά και τους διαφημιζόμενους προκειμένου να συμφωνηθεί κοινός τρόπος καταβολής των αμοιβών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απόρροια της απόφασης των τραπεζών να μην δέχονται πλέον επιταγές των διαφημιστικών εταιρειών.


Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ήδη στην αγορά εξαιτίας των χαρακτηριζόμενων «τοξικών» επιταγών του Alter, έπαιξε καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μήνα πριν τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ συμφώνησαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση αλλαγή στο σύστημα αμοιβών των διαφημιστικών εταιρειών και μείωση του ποσοστού του year bonus.

Η επάνοδος του Alter στο τηλεοπτικό σκηνικό στο μεταξύ έχει τη δική της σημασία στο πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην αγορά το επόμενο διάστημα. Η εκδίκαση της προσφυγής του στις 15 Ιουνίου για ένταξη στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα θα γίνει με το κανάλι σε λειτουργία. Και αυτό όταν είναι ήδη αναγνωρισμένη η πίεση που ασκεί στον τηλεοπτικό ανταγωνισμό η επιρροή του κεντρικού δελτίου με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Οι δυο πρώτες μέρες του Alter στον αέρα έφεραν ανατροπή στα ποσοστά θεαματικότητας. Πώς και κυρίως πόσο αυτό θα επηρεάσει και τις συζητήσεις στα μετόπισθεν της τηλεοπτικής αγοράς, θα αποδειχτεί σε λίγες μέρες.

Η Ένωση Ιδιοκτητών πάντως με δημόσια παρέμβαση στηλιτεύει «καταδικαστέες επιχειρηματικές πρακτικές» και «ιδιόμορφες συναλλακτικές πρακτικές, χωρίς διαφανή επιχειρηματικά κριτήρια», φράσεις που εκτιμήθηκε ότι είναι το σχόλιο των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών όσον αφορά στην επαναλειτουργία του Alter.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει πως ήδη η τηλεοπτική αγορά εμφανίζει «μείωση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%», με αποτέλεσμα «πολλές επιχειρήσεις του κλάδου των Μέσων Ενημέρωσης να έχουν αντιμετωπίσει αδιέξοδα και να οδηγήθηκαν ή να οδηγούνται στο κλείσιμο».

Το μήνυμα βέβαια προς την ιδιοκτησία του Alter και τις εμπλεκόμενες εταιρείες του κλάδου της επικοινωνίας είναι σαφές: «Τη ζημία που θα προκύψει από αυτές τις πρακτικές θα πρέπει να την επωμισθούν αποκλειστικά οι επιχειρηματικοί φορείς που τις ακολούθησαν και όχι οι υγιείς εταιρείες του κλάδου των Μέσων Ενημέρωσης ή του ευρύτερου κλάδου της Επικοινωνίας, που ουδεμία σχέση είχαν με αυτές τις πρακτικές». Αυτό τονίζει με έμφαση η Ένωση Ιδιοκτητών.

αναδημοσίευση από Ισοτιμία
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=96933

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αν θελεις λύσε μας μια απορία που έχουμε: όπου κι αν κοιτάξουμε σε στήλη των ΜΜΕ βλέπουμε την υπογραφή σου, σε πόσες δουλειές εργάζεσαι;