mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Διορθώσεις και εξειδικεύσεις στο ...μέλλον για τα ΜΜΕ

Σε ενιαίο «πολιτικό κέντρο» ο θεσμικός έλεγχος
των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Της Μ.Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ κενό που προκύπτει στην εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μετά τον ανασχηματισμό και την απομάκρυνση του Τηλ. Χυτήρη, θα παραμείνει στον αέρα για αρκετό ακόμη διάστημα, προκαλώντας νευρικές κρίσεις στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι» το ακριβές μοντέλο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των media όπως και ο υπουργός ή οι υπουργοί που θα αναλάβουν τον έλεγχό του, θα οριστεί τις επόμενες μέρες, ίσως και εντός του Σαββατοκύριακου με απόφαση του πρωθυπουργού.
«Αυτή τη φορά θέλουμε να είναι οριστική η διευθέτηση του χαρτοφυλακίου των ΜΜΕ», δηλώνει στην «Ι» ο Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας έτσι και στο ερώτημά μας πώς οι προηγούμενες αλλαγές-μετακινήσεις αρμοδιοτήτων στα media διήρκεσαν οκτώ ολόκληρους μήνες. Σύμφωνα με το νέο υπουργό Επικρατείας στόχος είναι να επιλεγεί το καλύτερο δυνατό μοντέλο «ώστε να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες του προηγούμενου διαστήματος».

Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι ότι τόσο το «έτοιμο σε μεγάλο μέρος» σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ στο οποίο περιλαμβάνονται οι κρίσιμες αλλαγές για την τηλεοπτική αδειοδότηση στην ψηφιακή εποχή και τη δυνατότητα συγχωνεύσεων μεταξύ τηλεοπτικών - εκδοτικών εταιρειών, όσο και το «έτοιμο» business plan της κρατικής ραδιοτηλεόρασης που είχε διαμορφώσει ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ξαναμπαίνουν στο μικροσκόπιο για διορθώσεις και... εξειδικεύσεις. Ο Ηλ. Μόσιαλος από τη δική του πλευρά σημειώνει πως δεν είναι της λογικής ότι πρέπει να αλλάξουν όλα ή να φτιαχτεί εκ νέου ένα άλλο, διαφορετικό πλαίσιο.



Το ερώτημα αν θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος την εποπτεία των Μέσων, στο σύνολό τους, μεταξύ αυτών και την πολιτική ευθύνη της ΕΡΤ ΑΕ, θα απαντηθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να οριστεί αναπληρωτής υπουργός Επικρατείας, σε περίπτωση που οι υπηρεσίες που αφορούν τα ΜΜΕ, μετακομίσουν από το Υπουργείο Πολιτισμού στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Όποιο μοντέλο κι αν επιλεγεί τελικά, το βέβαιο είναι ότι ο προγραμματισμός για επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, των ενταγμένων εσόδων από τη δημοπράτηση του ψηφιακού φάσματος όπως και οι θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία των media -μεταξύ αυτών και του Ίντερνετ- βρίσκονται πάλι σε μεταβατικό κενό εξουσίας. Πολύ περισσότερο που, όπως ακούγεται, ενδιαφέρεται κι άλλος κορυφαίος υπουργός της ανασχηματισμένης κυβέρνησης να αναλάβει τον κομβικό ρόλο εποπτείας των ΜΜΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ΕΡΤ με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Ο οικονομικός της έλεγχος παραμένει σταθερά στο Υπουργείο Οικονομικών υπό την εποπτεία πλέον του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο οποίος τυγχάνει να είναι και παλιός γνώριμος της κρατικής τηλεόρασης.

Πηγή: http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=97610

Δεν υπάρχουν σχόλια: