mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Πηγαίνετε στα δικαστήρια, αν θέλετε....

Επιθετικά κινείται και η απάντηση της κρατικής τηλεόρασης στην ανακοίνωση των ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών καταλογίζοντας στην ΕΙΤΗΣΕΕ "υβριστικούς χαρακτηρισμούς". Η διαμάχη, όπως είναι φανερό, θα έχει και συνέχεια.
Η απάντηση βέβαια της ΕΡΤ απευθύνεται κυρίως σε "ειδικούς" που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ψηφιακή τηλεόραση. Ενδιαφέρον για όλους μας είναι το γεγονός ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ που προφανώς και γνωρίζει τις λεπτομέρειες των ετοιμασιών ΕΡΤ για την ψηφιακή τεχνολογία, βρίσκεται σήμερα σε ιδιωτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας καθώς επίσης και το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κανάλια και λόγω κρίσης αδυνατούν να προχωρήσουν σε εκπομπή τηλε΄ροασης υψηλής ευκρίνειας.
Για τους πολλούς τηλεθεατές αυτό που αξίζει περισσότερο είναι ότι παρά τα μεγάλα λόγια, τις ετοιμασίες, τον συντονισμό, τη συνεργασία ή τις διαμάχες,
δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο της πολιτείας για την ψηφιακή τηλεόραση. Και όπως φαίνεται το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να βγάλει λεφτά από τις συχνότητες, όταν με το καλό αποφασίσει το πως και που θα τις δώσει.

Η απάντηση της ΕΡΤ στην ΕΙΤΗΣΕΕ

H ΕΡΤ ΑΕ απαντώντας στο από 26ης Απριλίου 2011 Δελτίο Τύπου της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Σ.Ε) σημειώνει τα πιο κάτω:

1. Η ΕΡΤ, όπως επανειλημμένα έχει καταστήσει γνωστό, δεν καταστρατηγεί κανένα νομικό πλαίσιο της Πολιτείας για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς. Τουναντίον, είναι απολύτως σύννομη και εφαρμόζει κατά γράμμα την κείμενη νομοθεσία. Τα αρμόδια δικαστήρια θα μπορούσαν να κρίνουν τη νομιμότητα και τη βασιμότητα όσων υποστηρίζει η Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Σ.Ε., αν βεβαίως προσέφευγε σε αυτά και δεν επέλεγε να καταφύγει σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς.



2. Η Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε. παραποιεί, ως μη όφειλε, τις ανακοινώσεις της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ αναφέρθηκε μόνο στην εκπομπή συγκεκριμένων πιλοτικών προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας, τα οποία μάλιστα προσδιόρισε.

3. Ας σημειωθεί ότι η πιλοτική αυτή μετάδοση γεγονότων μείζονος ενδιαφέροντος, γίνεται χωρίς το παραμικρό κόστος για την ΕΡΤ, πράγμα που τεχνηέντως αποκρύπτεται από την πολυσέλιδη ανακοίνωση της Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Σ.Ε.

4. Από την κείμενη νομοθεσία δεν προκύπτει πως η ΕΡΤ επιβάλλεται να διακόψει την αναλογική μετάδοση στα σημεία που αρχίζει η ψηφιακή εκπομπή, πέραν αυτών που ρητά ορίζει ο νόμος. Στα υπόλοιπα σημεία, εναπόκειται στην ΕΡΤ να αποφασίσει, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το χρόνο διακοπής της αναλογικής μετάδοσης.

5. Έκπληξη προκαλεί εξάλλου, σε ειδικούς και μη, η αναφορά σε προδιαγραφές υψηλής ευκρίνειας για ελεύθερη λήψη, που αν δεν προσδιοριστούν, θα κινδυνεύσουν δήθεν οι τηλεθεατές «να μην είναι σε θέση να δουν τις συγκεκριμένες εκπομπές και να δημιουργηθεί χάος».

6. Αυτονόητο είναι πως η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ εργάζεται για το καλό και μόνον της Δημόσιας Τηλεόρασης και θα προστατεύει πάντα τα νόμιμα δικαιώματά της. Δεν παρέχει δωρεάν διαφήμιση σε οιονδήποτε, πολλώ μάλλον στην ιδιωτική δορυφορική πλατφόρμα, όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση της Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Σ.Ε., που, ας σημειωθεί, ότι με τις εκπομπές της ΕΡΤ σε HD:
I. ακυρώνεται το συγκριτικό διαφημιστικό της πλεονέκτημα πως «μόνο αυτή εκπέμπει ΗD στην χώρα» και
II. δεν χρησιμοποιείται ο ίδιος δέκτης, δεδομένου πως για τη λήψη δορυφορικού συνδρομητικού σήματος απαιτείται δορυφορικός δέκτης με δυνατότητα αποκρυπτογράφησης, ενώ στην περίπτωση της μετάδοσης που επιχειρεί η ΕΡΤ απαιτείται μόνο ένας απλός δέκτης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: