mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Γιατί δεν χρειάζονται το ΑΠΕ;

Σε δίνη εξελίξεων βρίσκεται το ΑΠΕ που το τελευταίο διάστημα μονοπωλεί τη μιντιακή επικαιρότητα. Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ (παρακάτω) μιλά με σκληρές εκφράσεις για την πολιτική έναντι του Πρακτορείου ενώ η παραίτηση Βουλέλη αποτυπώνει το οξυμένο κλίμα.
"Και αυτό γιατί την ίδια ώρα καταγράφεται η μετακίνηση του κέντρου βάρους, στην επικοινωνιακή πολιτική του κρατικού μηχανισμού συνολικά, από φορείς όπως το ΑΠΕ, η ΕΡΤ ή η γενική γραμματεία σε εξωδημοσιογραφικούς φορείς, όπως εταιρείες συμβούλων ή γραφεία δημοσίων σχέσεων". Αυτή είναι μια εκτίμηση για τους λόγους που το Πρακτορείο μετά τόσο χρόνια βρέθηκε να είναι υποκείμενο του ρεπορτάζ. Το ρεπορτάζ της "Ισοτιμίας" πριν τις τελευταίες εξελίξεις. Να σημειώσουμε μόνο πως η επιπλέον επιδότηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Βλέπουν συρρίκνωση και στο ΑΠΕ

Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ κρίση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συνεχίζεται. Και η κυβέρνηση παρακολουθεί μέχρι αυτή τη στιγμή αμέτοχη και αδιάφορη τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς στον μεγαλύτερο οργανισμό παραγωγής ειδησεογραφικού περιεχομένου, ο οποίος τροφοδοτεί με πρωτογενές υλικό δεκάδες άλλα ΜΜΕ. Πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από τη νέα καθυστέρηση στην καταβολή μισθών, τίθεται συνολικό ζήτημα για την επιδότηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ το επόμενο διάστημα.



Ήδη έμεινε χωρίς απάντηση το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας για έγκριση επιπλέον των 9,8 εκατ. ευρώ, ποσού 1,8 εκατ. το οποίο προβλεπόταν για τη μισθοδοσία Μαρτίου - Απριλίου. Εσωτερικά στο ΑΠΕ κορυφώνεται η κόντρα ανάμεσα στον γενικό διευθυντή και την ομάδα δημοσιογραφικών στελεχών με επίκεντρο τη διαχείριση της κρίσης αλλά και την προστασία της αξιοπιστίας του ΑΠΕ και των δημοσιογράφων του.
Η αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση στις εξελίξεις στο Πρακτορείο, οδηγεί στην εκτίμηση πως έτσι με ταχείς ρυθμούς θα συρρικνωθεί η δραστηριότητά του. Σύμφωνα με ένα σενάριο σχεδιάζεται η μετάταξη ικανού αριθμού δημοσιογράφων σε άλλους οργανισμούς του δημόσιου τομέα, σε θέσεις γραφείων Τύπου. Το επιχείρημα είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους το οποίο ωστόσο δεν πείθει για τις πραγματικές προθέσεις. Και αυτό γιατί την ίδια ώρα καταγράφεται η μετακίνηση του κέντρου βάρους, στην επικοινωνιακή πολιτική του κρατικού μηχανισμού συνολικά, από φορείς όπως το ΑΠΕ, η ΕΡΤ ή η γενική γραμματεία σε εξωδημοσιογραφικούς φορείς, όπως εταιρείες συμβούλων ή γραφεία δημοσίων σχέσεων.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=95223

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Όχι στην απαξίωση του ΑΠΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απόπειρα απαξίωσης του ρόλου και της λειτουργίας του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπως εκφράστηκε και με τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Υπογραμμίζει με έμφαση ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρέπει να αφεθεί απερίσπαστο στον ενημερωτικό ρόλο του, ρόλο που πρέπει να αναβαθμιστεί και όχι να υπονομευτεί γιατί είναι κρίσιμος για τη συνολική λειτουργία της ενημέρωσης. Προειδοποιεί ότι η όποια πολιτική επιδίωξη για τον έλεγχο του ρόλου αυτού, δεν μπορεί να εμπλέκει τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ και να δημιουργεί κλίμα απειλών για την εργασία και για τους μισθούς, καλλιεργώντας την ανασφάλεια και τάσεις υποταγής.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει, ως τμήμα της ανεξήγητης απόπειρας υποβάθμισης του ΑΠΕ, τις «διαρροές» -ανακριβών στοιχείων και με επιλεκτικό τρόπο- σχετικά με τη μισθοδοσία στο ΑΠΕ. Καλεί κάθε υπεύθυνο -αν πράγματι επιδιώκει εξορθολογισμό των δαπανών- να προσέλθει σε συζήτηση με τα Σωματεία επί των συνολικών και πραγματικών μεγεθών. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρόκειται για συκοφαντία, με στόχο τη συρρίκνωση του ΑΠΕ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί από την Διοίκηση του ΑΠΕ να μην αποδεχθεί την παραίτηση του επί πολλά χρόνια -και επί πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων- Διευθυντή Σύνταξης του ΑΠΕ, συναδέλφου Νικόλα Βουλέλη. Καλεί επίσης το σύνολο των εργαζομένων στο ΑΠΕ να παραμείνουν ψύχραιμοι, ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, ώστε να αποκρουστεί και η όποια επιβουλή κατά του δημόσιου Πρακτορείου Ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: