mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η τύχη του 902 TV και οι άλλοι...*

media news*
Η έκδοση της εβδομάδας (με καθυστέρηση)

**Λουκέτο βάζει σύμφωνα με πληροφορίες μας ο τηλεοπτικός σταθμός του ΚΚΕ, «902 TV», πέφτοντας θύμα της οικονομικής κρίσης. Το τελευταίο διάστημα στο κανάλι έγιναν 17 απολύσεις τεχνικών. Το ίδιο κακή είναι η κατάσταση στο τυπογραφείο της «Τυποεκδοτικής».
**Επιβεβαίωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης ότι η ΕΡΤ θα αναλάβει τη λειτουργία της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μάνου Χατζηδάκι χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν επίκειται ≪συγχώνευσή≫ της με τα μουσικά σύνολα της κρατικής τηλεόρασης.
** Είναι αξιοσημείωτο: η αρχή ελέγχου διαφάνειας, το ΕΣΡ ζητά με τις προτάσεις αλλαγής της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ την κατάργηση των νόμων ελέγχου διαφάνειας, ακόμη και τον έλεγχο του πόθεν έσχες για τους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.
** Περίπου 25 εκατομμύρια προϋπολογίζει ως πλεόνασμα για το 2011 η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης. Ο Λάμπης Ταγματάρχης παραδέχτηκε πως η ΕΡΤ δεν απέστειλε στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών επειδή δεν διαθέτει μηχανισμό συγκέντρωσης των οικονομικών στοιχείων που ζητούνται. Ωστόσο επανέλαβε ότι η κρατική τηλεόραση δεν χρηματοδοτείται από το κράτος με επιχορηγήσεις.



**Πλήρη αλλαγή της δομής στην ΕΡΤ προβλέπει το νέο οργανόγραμμα που ετοιμάζει η διοίκηση στα πρότυπα ξένων τηλεοπτικών δικτύων. Ενοποιούνται σε νέα γενική διεύθυνση τα τεχνικά Μέσα ενώ διαχωρίζονται οι υπηρεσίες διοίκησης από αυτές των οικονομικών. Το επιχειρησιακό σχέδιο της επόμενης πενταετίας θα παραδοθεί στην κυβέρνηση μετά την έγκριση νέου οργανογράμματος.
**Σε νέες απολύσεις δημοσιογράφων αορίστου χρόνου προχώρησε η επιχείρηση του «Αθήνα 9,84» και την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναπροσέλαβε για μια εκπομπή το Σαββατοκύριακο τον δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή. Στο σταθμό γίνονται και περικοπές δελτίων ειδήσεων.
** Η «Εμπόλεμη ζώνη» και ο Σωτήρης Δανέζης φόρεσαν κράνος και παρακολούθησαν την εξέγερση στη Λιβύη. Μοναδικές εικόνες από το μέτωπο των συγκρούσεων παρουσιάζει η εκπομπή του δημοσιογράφου στο Mega την ερχόμενη Πέμπτη 14 Απριλίου. Ο Σωτήρης Δανέζης μαζί με τον εικονολήπτη Άρη Βιτάλη ήταν το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο που έφτασε στη Βεγγάζη στις 25 Φεβρουαρίου. Ενάμιση μήνα μετά οι εικόνες από τα μέτωπα στην Ατζεντάμπια, τη Μπρέγκα και τη Ρας Λανούφ σοκάρουν.
** Κέρδη ανακοίνωσε για το 2010 ο HellasSat, θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 21,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη με αύξηση κατά 36% έκλεισαν σε 8,49 εκατ. ευρώ.
**Μετά τη Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, η εταιρεία V+O Communication επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στην Αλβανία.
**Στα 9,8 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της εκδοτικής εταιρείας του «Ελεύθερου Τύπου», Ελεύθερος Τύπος Εκδοτική, γεγονός που δείχνει πως οι δυο εκδότες έχουν σχέδια να παραμείνουν στο χώρο.
**Η επόμενη ακρόαση του ΕΣΡ στην Επιτροπή Διαφάνειας, εντός του Απριλίου, θα έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις προτάσεις της για τις αλλαγές του νόμου για τα ΜΜΕ.
** Βαρύ είναι το κλίμα στο ΣΚΑΪ μετά τις πρόσφατες απολύσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι έπεται συνέχεια και βάζουν στοίχημα πως η επόμενη εκπομπή που θα τεθεί εκτός τηλεοπτικού αέρα με δικαιολογία το υψηλό κόστος της θα είναι η «Ελληνοφρένεια» του Θύμιου Καλαμούκη.
** Το νέο site της ΕΡΤ αναμένεται στον διαδικτυακό αέρα το επόμενο 10ήμερο. Στα θετικά του σημεία η δυνατότητα μετάδοσης στη web tv του συνόλου του προγράμματος των καναλιών καθώς και το radio demand εκπομπών της ραδιοφωνίας. Το νέο site στήθηκε εξ’ ολοκλήρου εσωτερικά από τη διεύθυνση Πολυμέσων ενώ για το άμεσο μέλλον «υπόσχεται» και το άνοιγμα προσωπικών blogs σε δημοσιογράφους και υπαλλήλους της κρατικής τηλεόρασης. Στο σχεδιασμό είναι επίσης η live μετάδοση αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων .
** Το κεντρικό δελτίο του Mega με 1.215.000 τηλεθεατές κατά μέσο όρο καθημερινά ωφελήθηκε από την απουσία του κεντρικού δελτίου στο Alter το προηγούμενο διάστημα. Η θεαματικότητα του κεντρικού δελτίου με την Όλγα Τρέμη για τον Μάρτιο έφθασε το 310,1% ενώ στις αξιοσημείωτες αλλαγές είναι και η άνοδος του δελτίου Alpha με τον Αντώνη Σρόϊτερ στην τρίτη θέση θεαματικότητας.
** «Οι δυνατές φιλίες κρατάνε χρόνια». Με αυτή τη φράση το Mega ανακοίνωσε τελικά την ανανέωση συμβολαίου του Γρηγόρη Αρναούτογλου για έναν ακόμη χρόνο. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο παρουσιαστής θα αναλάβει ένα νέο τηλεπαιχνίδι για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν.
** Απλήρωτοι παραμένουν στο Ράδιο «Επικοινωνία» του Νέου Ηρακλείου για 6ο μήνα οι εργαζόμενοι και η νέα διοίκηση δηλώνει πως δεν έχει ακόμη σχέδιο για το σταθμό.
** Συνεχίζονται οι ανακρίσεις για υποθέσεις και σκάνδαλα στην ΕΡΤ επί προηγούμενης διοίκησης. Ήδη έχουν κληθεί σε ανάκριση περίπου 20 άτομα.
** Την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η τελική δικαστική μάχη για την «Απογευματινή». Στις 13 Απριλίου εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης του Κώστα Σαραντόπουλου που έβαλε λουκέτο στην ιστορική εφημερίδα και αρνείται επίμονα να πληρώσει τους εργαζόμενους του. Την ίδια μέρα εκδικάζεται και η αίτηση πτώχευσης του ιδιοκτήτη από την πλευρά των εργαζομένων που κατάφεραν να αποδείξουν πως ο Κ.Σαραντόπουλος ακόμη και μετά το λουκέτο πλήρωνε τους πάντες, έκτος από τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.
** Το συνέδριο «Επικοινωνία η επόμενη μέρα» δεν έκλεισε το διάλογο στην αγορά των ΜΜΕ, αντιθέτως τον άνοιξε με την επισήμανση πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων. Συμφωνία δεν υπήρξε ανάμεσα στους φορείς της αγοράς. Τα συμπεράσματα ωστόσο του Συνεδρίου αναμένεται να τεθούν σε διαβούλευση προκειμένου να ακολουθήσει νέος γύρος προβληματισμού και συναντήσεων. Πάντα με στόχο την ανεύρεση διεξόδου για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας.
** Και ξαφνικά έπεσαν όλες οι γραμμές κινητών τηλεφώνων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ 3. Έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι έμαθαν πως η Vodaphone έκοψε όλα τα τηλέφωνα επειδή η ΕΡΤ 3 έχει απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 30 χιλιάδων ευρώ. Το περίεργο στην όλη υπόθεση που έχει φθάσει ήδη και στην Αθήνα είναι πως το κόστος των συνδέσεων παρακρατείται απευθείας από τους μισθούς των δημοσιογράφων ενώ η εταιρεία έπρεπε να είχε αντικαταστήσει τις συσκευές, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη. Οπότε το ερώτημα τέθηκε εύλογα. Που πήγαν τα λεφτά;
** Η μείωση των εσόδων στον ασφαλιστικό οργανισμό των ΜΜΕ από το αγγελιόσημο αλλά και τις εισφορές εργαζομένων λόγω των πολλών απολύσεων, καταγράφηκε στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΤΑΠ ΜΜΕ για το 2011. Ο τομέας του ΤΣΠΕΑΘ εμφανίζει έλλειμμα ύψους 18,2 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό του Ταμείου εντάχθηκε η υποχρεωτική απόδοση του 10% του αγγελιόσημου στο κράτος και έτσι τα έσοδα του υπολογίζονται σε 138,5 εκατ. και τα έξοδα σε 156,8 εκατ. ευρώ. Ο οργανισμός ήδη άρχισε να κάνει χρήση των αποθεματικών του.
** Τη νέα εταιρική ταυτότητα του για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική , την Ασία και την ζώνη του Ειρηνικού παρουσίασε το αθλητικό δορυφορικό κανάλι του Eurosport.
** Μεγάλη δυναμική καταγράφει η ψηφιακή διαφήμιση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΙΑΒ Ελλάς σε σεμινάριο στην ΕΔΕΕ η ψηφιακή διαφήμιση στην Ελλάδα έφθασε το 2010 τα 62 εκατομ ευρώ. Πρώτος σε διαφημιστική δαπάνη εμφανίζεται ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών με επενδύσεις 12,7 εκατομμυρίων ευρώ και ακολουθεί ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών με επενδύσεις 10,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: