mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η μείωση των επιστροφών και οι δωρεάν συχνότητες*

** media news,
η έκδοση της εβδομάδος

** Επιμένουν στις μειώσεις μισθών οι ιδιοκτήτες καναλιών που είχαν συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ για την κλαδική σύμβαση εργασίας. Προτείνουν την κατάργηση των διετών κλιμακίων και την αντικατάστασή τους με τετραετή, ποσοστιαία μείωση αποδοχών με κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και μείωση της αμοιβής για εργασία της Κυριακής. Η ΕΙΤΗΣΕΕ μίλησε για τις επικείμενες συγχωνεύσεις που θα φέρουν νέο κύμα απολύσεων στα κανάλια.
**Η πρόταση των τηλεοπτικών καναλιών για την αλλαγή στο καθεστώς επιστροφών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κατατεθεί στον Τ. Χυτήρη. Και προβλέπει τη μείωση του ποσοστού των year bonus (και όχι την κατάργησή τους, όπως ζητούσαν οι διαφημιστικές) στο 4,5% και την πληρωμή τους απευθείας στους διαφημιζόμενους, όπως επίσης και τη σύσταση αρχής επιτήρησης
** Περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ προβλέπει ως έσοδα το υπουργείο Οικονομικών από την αξιοποίηση του φάσματος των συχνοτήτων, ποσό που αναφέρεται και επίσημα πλέον στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012 -2015. Και ενώ από το υπουργείο Οικονομικών το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται ως μετριοπαθής στόχος, τόσο τα τηλεοπτικά κανάλια όσο και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δηλώνουν πως είναι «εξωπραγματικό». Μόλις πρόσφατα στελέχη των ιδιωτικών καναλιών ανέφεραν το παράδειγμα της Σουηδίας όπου τα έσοδα από τη διάθεση των συχνοτήτων ήταν περίπου 400 εκατ. ευρώ. Και στη Σουηδία δεν υπάρχει η κρίση που εκδηλώνεται στην αγορά της τηλεόρασης στη χώρα μας. Ειδικότερα πάντως για τη ελεύθερη τηλεόραση, οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένεται να βγουν επιθετικά όταν έρθει η ώρα, θυμίζοντας πως σε πολλές χώρες της Ε.Ε οι συχνότητες παρέχονται δωρεάν στα τηλεοπτικά κανάλια με επιχείρημα ότι διαθέτουν δωρεάν υπηρεσίες τηλεόρασης στους πολίτες.
** Την περασμένη Πέμπτη στα ξαφνικά έπεσε όλο το ηλεκτρονικό σύστημα στην οικονομική διεύθυνση της ΕΡΤ. Για κάποιες μέρες και ενώ στο ραδιομέγαρο βρίσκονται ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, οι φήμες έδιναν και έπαιρναν ότι δεν υπάρχει buck up με τα στοιχεία της προηγούμενης 10ετίας! Η διοίκηση ζήτησε εξηγήσεις και τελικά όπως επίσημα δηλώνεται, με υπεράνθρωπες προσπάθειες τα στοιχεία επανήλθαν. Και το ερώτημα τώρα είναι: υπάρχουν όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ ή κάποια χάθηκαν με το «κρασάρισμα» των σκληρών δίσκων; Και το δεύτερο ερώτημα. Έχει άραγε σχέση ότι εδώ και έξι μήνες ζητούνται χρήματα για προμήθεια συστήματος buck up;



** Ενδιαφέρουσα η ημερίδα για το «Παρόν και το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ» αν και το Υπουργείο εσωτερικών δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η «σωτηρία» τους με ένα ιδιότυπο καθεστώς. Θα λειτουργούν ως ΑΕ αλλά με δικαίωμα επιδότησης από τους Δήμους.
** Το ποσό των από 4,5 εκατομμύριων ευρώ ξεπερνά η κρατική διαφήμιση εγκεκριμένων προγραμμάτων για το πρώτο 3μηνο του 2011. Το μεγαλύτερο ποσό έως τώρα για διαφημιστικά προγράμματα έλαβε το ΥΠΕΚΑ τον μηνα Μάρτιο για την καμπάνια του προγράμματος επιχορηγήσεων «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη».
**Το θέμα των επιστροφών έφθασε και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τ. Αντωνακόπουλου. Ρωτώντας τον υπουργό Πολιτισμού για τα κονδύλια του ΟΠΑΠ στις περιφερειακές εφημερίδες, θέτει ζήτημα παρέμβασης των media shops. Θυμίζουμε ότι και οι εκδότες του ΣΗΠΕ ζητάνε να καταργηθεί η διαμεσολάβηση για την κατανομή των κρατικών κονδυλίων.
** Δυσκολίες στην καταβολή των μισθών εκτός από τα κομματικά μέσα του ΚΚΕ αντιμετωπίζουν και εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην «Αυγή» παραμένουν απλήρωτοι, ενώ ένταση εκδηλώθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» όπου δόθηκε μάχη για να πληρωθεί το δώρο του Πάσχα.
**Τα 20 χρόνια έκδοσης έκλεισε το ένθετο περιοδικό της «Ε» Έψιλον που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1991, ανοίγοντας τότε μια νέα εποχή στον κυριακάτικο Τύπο.
** Κατηγορούμενος και πάλι στο εδώλιο του ΕΣΡ ο Λάκης Λαζόπουλος για βίντεο που «δανείστηκε» από άλλη τηλεοπτική εκπομπή. Αυτή τη φορά κατήγορός του ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που εθίγη από τη σατιρική εκπομπή και ζήτησε επανόρθωση.
** Μετά το Πάσχα άφησαν οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη δημοσιοποίηση των οξύτατων προβλημάτων του πρακτορείου. Η παραίτηση στο μεταξύ του Νικόλα Βουλέλη έγινε αποδεκτή από το ΔΣ της ΑΠΕ
**Ημερίδα για την τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον ρόλο της ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες αλλά οι δημοσιογράφοι από περιφερειακά Μέσα που μετείχαν αντί να ρωτήσουν για τα «εργαλεία» που προσφέρονται, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν σήμερα.
** Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός της ΕΡΤ για την ασφάλεια των περιουσιακών της στοιχείων στο ποσό των 320 χιλιάδων ευρώ. Η αξία της περιουσίας που θέλει να ασφαλίσει ανέρχεται σε 174,8 εκατ ευρώ
** Για τις μετρήσεις ακροαματικότητας εκφράζεται πάλι αναβρασμός. Αυτή τη φορά από τη πλευρά του ΔΟΛ και όπως λένε οι πληροφορίες αναμένεται επίσημη καταγγελία. Ο διαγωνισμός των μετρήσεων ακρόασης αλήθεια σε ποιό σημείο βρίσκεται;
** Το παιχνίδι “Go To The Answer» αναδείχθηκε νικητής στο διαγωνισμό "Interactive & Cross-Media Digital Entertainment Μορφές" που χρηματοδοτείται από την Fremantle Media και το RTL Group. Συνολικά έλαβαν μέρος 87 εκπομπές-παιχνίδια από 26 χώρες.
**Μεγάλη ανησυχία στο χώρο των τυπογραφείων μετά την απόφαση σε επίπεδο ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή νέων φόρων και δασμών στο χαρτί που εισάγεται από την Κίνα. Εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή θα φέρει νέες αυξήσεις στη χονδρική τιμή του χαρτιού.
** Ζημιές ύψους 10,2 εκατ. ευρώ και για την εκτυπωτική εταιρεία Ίρις των ΔΟΛ και Πήγασου. To τυπογραφείο, στο οποίο τυπώνονται οι περισσότερες εφημερίδες, είχε προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού την περασμένη χρονιά.
*** Μεγάλη διάκριση για το Mega το πρώτο βραβείο καλύτερου σχεδιασμού On-Air Εταιρικής Εικόνας (Best On-Air Branding Design) για την επικοινωνία «Mega Mou» που ανέπτυξε η εταιρεία Velvet και το Τμήμα Μάρκετινγκ του καναλιού. Η καμπάνια ήταν υποψήφια μαζί με άλλες onair μεγάλων δικτύων όπως του MΤV, του HBO, του ισπανικού Canal+ και άλλων
** Τη δημιουργία portal ηλεκτρονικής πληροφόρησης και υπηρεσιών ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαθέτοντας το ποσό των 932.000 ευρώ.
*** Διαγωνισμό για την εκπόνηση μελετών-ερευνών σχετικά με την ανάπτυξη πολιτικών και μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανηλίκων προκηρύσσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με προϋπολογισμό 411.000 ευρώ.
**Από την πλατφόρμα της Vodafone TV θα μεταδίδονται σειρές όπως οι «Grey’s Anatomy», «Desperate Housewives», «Lost», «Criminal Minds» κ.λπ., μετά τη συμφωνία της με την Walt Disney Company της Γερμανίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: