mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Τι πραγματικά συμβαίνει με την ψηφιακή TV; Απαντά ο Νίκος Μιχαλίτσης

Ο Ν. Μιχαλίτσης για τη Digea και το Switch Off: «Ένα ακόμα έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος»

Του Γιάννη Ανδριώτη στο corfupress.com 

Ο πρώην Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ, σήμερα μεταξύ των αγωνιζόμενων απολυμένων της, ο οποίος είχε ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, μιλώντας στην Corfu Free Press έκανε λόγο για ένα ακόμα έγκλημα της κυβέρνησης, οικονομικό αλλά και ως προς την κάλυψη του πληθυσμού με το συνταγματικό του δικαίωμα να απολαμβάνει τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές από το δημόσιο φάσμα συχνοτήτων.
Ο κ. Μιχαλίτσης υπογραμμίζει ότι η Digea τα ήθελε όλα για να ελέγξει σε απόλυτο βαθμό το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Κατόρθωσε να το πετύχει, αφού σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση έστησαν μια υποτιθέμενη δημοπρασία, έναν "πλειοδοτικό" διαγωνισμό, στον οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει κανένας άλλος, λόγω των πολυάριθμων διατάξεων των προδιαγραφών που φωτογράφιζαν με ακρίβεια την Digea. Τονίζει ότι στην πανελλαδική κάλυψη υπάρχουν πολλές μαύρες τρύπες και πως η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να χρυσοπληρώσει την ιδιωτική εταιρία των μεγαλοκαναλαρχών αν θέλει να υπάρχει πλήρης κάλυψη στην γεωγραφική της περιοχή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΜΙΧΑΛΙΤΣΗ

"Σε πολλές περιοχές, ενώ υποτίθεται πως με ευνοϊκή μεταχείριση σε αυτόν που θα γινόταν πάροχος δικτύου, δηλαδή στην Digea, είχαν υπολογίσει ότι το 95% του πληθυσμού θα μπορεί να βλέπει τηλεόραση, έχουμε παραδείγματα όπως για παράδειγμα στο Βόρειο Αιγαίο όπου η κάλυψη φτάνει το 83% μόνο του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το 17% του πληθυσμού, ένα πολύ μεγάλο μέρος του, δεν βλέπει καθόλου τηλεόραση!"

Αυτό ακόμα και σήμερα, μετά από τόσους μήνες;

Ναι, και σήμερα μετά από τόσους μήνες. Κατ΄ αρχάς έχουν απαλλάξει την Digea από το κόστος πρόσθετων αναμεταδοτών που θα πρέπει να εγκαταστήσει για να μπορεί ο κόσμος να βλέπει τηλεόραση. Αυτός ο κόσμος το στερείται αυτή τη στιγμή. Η πρόταση της κυβέρνησης για να καλυφθούν αυτές οι «μαύρες τρύπες» εις βάρος του Έλληνα πολίτη, είναι ότι οι αναμεταδότες αυτοί που θα χρειαστεί να τοποθετηθούν για να μπορούν να βλέπουν και αυτές οι περιοχές –και δεν είναι λίγοι- θα πληρωθούν αποκλειστικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των περιοχών. Και δεν θα πληρωθεί μόνο η εγκατάστασή τους βάσει των τιμολογίων που θα υποδείξει η Digea, αλλά θα πληρωθεί ή θα διατεθεί από την Τ.Α. το οικόπεδο που θα εγκατασταθούν οι αναμεταδότες και τα κεραιοσυστήματά τους καθώς και η λειτουργία και η συντήρησή τους. Άρα, η Αυτοδιοίκηση δεν θα πληρώσει ένα εφάπαξ ποσό, αλλά θα πληρώνει κάθε χρόνο και για τη λειτουργία αυτών των αναμεταδοτών.



Ακόμα και τους τεχνικούς, κ. Μιχαλίτση; Η Αυτοδιοίκηση δηλαδή θα πληρώνει τη Digea για τους τεχνικούς που η ιδιωτική εταιρία ούτως ή άλλως έχει;

Ακριβώς. Και με τα τιμολόγια που η Digea θα υποδείξει. Αν νομίζει κανείς ότι είναι λίγοι αυτοί οι αναμεταδότες, θα εξηγήσουμε ότι είναι πάρα πολλοί. Η διαμόρφωση του εδάφους της Ελλάδας είναι τέτοια που μπορείς να καλύψεις το 90% του πληθυσμού με 150 πομπούς περίπου, αλλά για να στάσεις στο απαραίτητο της κάλυψης για να είναι καθολική η υπηρεσία της ραδιοτηλεόρασης όπως προβλέπει το Σύνταγμα, να ξεπεράσεις το 98%, χρειάζεται πολύ περισσότερους. Η διαμόρφωση του εδάφους είναι τέτοια που για να καλύψεις χωριά των 50 – 100 ατόμων, θα πρέπει να στήσεις αναμεταδότες σε μερικές περιπτώσεις.

Στην Κέρκυρα τί γίνεται που φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται μόνο δύο από τα πέντε μικρά κέντρα εκπομπής που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό χάρτη συχνοτήτων;

Ο χάρτης συχνοτήτων φτιάχτηκε με μια μεγάλη εύνοια στην Digea πριν ακόμα η εταιρία πάρει το διαγωνισμό. Ήταν σα να ήξερε ότι θα τον πάρει. Φτιάχτηκε σε συνεργασία με ορισμένα στελέχη της ΕΕΤΤ και της Digea αλλάζοντας τον αρχικό χάρτη συχνοτήτων που είχε συγκροτήσει μια κοινοπραξία του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είχαν φτιάξει ένα σωστό χάρτη με πολύ περισσότερα κέντρα εκπομπής από αυτά που προέβλεψε τελικά ο νέος χάρτης.

Κατά τους αρμόδιους, τι... άλλαξε γεωγραφικά από τον πρώτο μέχρι το δεύτερο χάρτη συχνοτήτων;

Δεν άλλαξε τίποτα. Η μόνη εξήγηση είναι ότι η Digea γνωρίζοντας από τότε –μιλάμε για το 2012- ότι θα έχει την υποστήριξη του κράτους για να πάρει αποκλειστικά, όπως και έγινε, αυτές τις συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης, διαμαρτυρήθηκε γιατί ο πρώτος χάρτης συχνοτήτων εμπεριείχε πολλά κέντρα εκπομπής, όπως έπρεπε να είναι, ώστε να καλύψει πάνω από το 98% του πληθυσμού της χώρας. Έτσι, η Digea θεώρησε ότι ήταν πολύ μεγάλο το κόστος. Κατάφερε και «έπεισε» την ΕΕΤΤ και το Υπουργείο να μετατρέψει αυτά τα κέντρα εκπομπής που ήταν κοντά στα 300, στα 156, τα μισά περίπου, ώστε να είναι μικρότερο το κόστος. Τα υπόλοιπα σημεία που θα απαιτηθούν κατάφερε να περάσει και στις προδιαγραφές του διαγωνισμού και στη σύμβαση που υπέγραψε να τα πληρώσει η Τ.Α., δηλαδή ο Έλληνας πολίτης.

Εάν η Τ.Α. δηλώσει οικονομική αδυναμία να τα πληρώσει, τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Οι πολίτες αυτών των περιοχών δεν θα βλέπουν τηλεόραση. Ο όρος ο οποίος ακόμα δεν έχει γίνει καν νομοθετική ρύθμιση, είναι σαφής.




Ο ρόλος του ψηφιακού φάσματος στο λουκέτο της ΕΡΤ


Η ΕΡΤ τι κάλυψη είχε μέχρι το κλείσιμό της από τη συγκυβέρνηση; Είχε τη δυνατότητα να καλύψει ψηφιακά τον ελληνικό χώρο, τουλάχιστον για τα δημόσια κανάλια;

Η ΕΡΤ είχε κάλυψη 99,8% για τα δύο της κανάλια, την ΝΕΤ και την ΕΤ1…

Σχεδόν καθολική!

Και περίπου στο 96% για την ΕΤ3. Είχε τεράστια κάλυψη, Τώρα, ως προς το ζήτημα των πομπών της ψηφιακής, η ΕΡΤ είχε προετοιμαστεί να προκηρύξει ένα διαγωνισμό για την αγορά αρκετών πομπών ικανών να προσφέρουν σήμα σε κομμάτι μεγαλύτερο από το 98& του ελληνικού πληθυσμού αρχικά. Όμως, ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ο οποίος μετά ορίστηκε ειδικός διαχειριστής, καθυστέρησε σκοπίμως να προχωρήσει αυτό το διαγωνισμό, γιατί προφανώς γνώριζε ότι θα κλείσει την ΕΡΤ. Αποτέλεσμα, το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ που εμφανίζεται ως «δημόσια τηλεόραση» να μην έχει αγοράσει πομπούς, να μην έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το δίκτυο και να έχει οδηγηθεί σε μία σύμβαση με τη Digea να για να βγάλει και τις δύο συχνότητες που υποτίθεται ότι ανήκουν στη δημόσια τηλεόραση.

Όσο περνά ο καιρός εδραιώνεται η πεποίθηση σε πολύ κόσμο ότι αν όχι ο βασικός, ένας από τους βασικούς λόγους του λουκέτου της ΕΡΤ ήταν για να περάσει το ψηφιακό φάσμα εκπομπής, όλη αυτή η ιστορία, στην κοινοπραξία των μεγαλοκαναλαρχών, τη Digea…

Σωστά τα λέτε και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από όσο τα φανταζόμασταν τον πρώτο καιρό όταν έκλεισε η ΕΡΤ. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα ξεπουλούσαν και το δίκτυο της ΕΡΤ, ένα τεράστιο δίκτυο που δεν είχε καμιά σχέση με αυτό των ιδιωτών. Η ΕΡΤ διατηρούσε 1100 σημεία εκπομπής σε ολόκληρη τη χώρα. Αντιστοίχως, οι ιδιωτικοί σταθμοί διατηρούσαν 150 διότι ενδιαφερόντουσαν μόνο για τα μεγάλα κομμάτια. Δεν είχαν καμία υποχρέωση να εξυπηρετούν μικρά χωριουδάκια. Είναι ένα ακόμα έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: