mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Δημοσιογραφία στην υπηρεσία του κάθε Μαξίμου

 Την περασμένη Κυριακή αποκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό ο ρόλος που διαδραματίζει η Ένωση Συντακτών διαχρονικά ως βοηθητικό εργαλείο στη διαχείριση της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων. Το γεγονός ήταν ο εορτασμός των 100 χρόνων από τη δημιουργία της ΕΣΗΕΑ. Μια σημαντική αφορμή για να βγει στην επιφάνεια η θέση, η πίστη πως το δημοσιογραφικό επάγγελμα και όσοι το εκπροσωπούν, πασχίζουν μέσα από μύριες όσες δυσκολίες να διατηρήσουν τη βασική του αρχή. Την «ουδετερότητα» από τους πολιτικά ισχυρούς.

Δεν μιλάω για ανεξαρτησία γιατί δεν πιστεύω σε αυτήν. Δεν υπάρχει ανεξαρτησία στη δημοσιογραφία, υπάρχει αποστασιοποίηση, ουδετερότητα, αποκαθήλωση όλων των στημένων αξιών και κατασκευών του συστήματος.
Αντί για αυτό, συγκεκριμένες παρατάξεις στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αλλά και οι ψηφοφόροι τους οποίους εκπροσωπούν, επέλεξαν να δείξουν δημόσια ένα διαφορετικό πρόσωπο. 
Αυτό του υποτακτικού, του ενσωματωμένου στην πολιτική εξουσία. Μια επιλογή που έγινε σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις των πολιτικών εξελίξεων αλλά και των διεργασιών στην ελληνική κοινωνία. Την περίοδο που τα κυρίαρχα ΜΜΕ και οι εκδότες- ιδιοκτήτες τους βρίσκονται στο ναδίρ της αξιοπιστίας. 
Δεν θα μιλήσω εδώ για την διαμαρτυρία των δημοσιογράφων έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ, ούτε για την παρέμβαση των ΜΑΤ επειδή θα ερχόταν ο πρωθυπουργός να εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφίας. Οι συγκεντρωμένοι εξάλλου ήταν ελάχιστοι, κυρίως οι απολυμένοι της ΕΡΤ και άνεργοι δημοσιογράφοι.
Θα μιλήσω για το οξύμωρο που όπως φαίνεται ουδεμία αίσθηση (ντροπής) δεν έκανε στους παραβρισκόμενους εντός κτιρίου. Να φωτογραφίζεται ο Αντώνης Σαμαράς που ανακοίνωσε το λουκέτο στην ΕΡΤ μπροστά στη γιγαντο-φωτογραφία του αγώνα ενάντια στο λουκέτο της ΕΡΤ στους διαδρόμους της ΕΣΗΕΑ. 

Οι συνδικαλιστές λοιπόν της Ένωσης Συντακτών και του Μορφωτικού Ιδρύματος επέλεξαν να φέρουν μέσα στην ΕΣΗΕΑ ως επίτιμους καλεσμένους αυτούς που υποτίθεται πως ελέγχουν στα Μέσα τους. Τους πολιτικούς. Είχαν προσκληθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα. Και φυσικά κατέφθασαν στην οδό Ακαδημίας κυρίως οι κυβερνητικοί πολιτικοί, της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, απόλυτα βέβαιοι πως είναι ασφαλείς και σε οικείο για αυτούς περιβάλλον. Τα φώτα της δημοσιότητας μονοπώλησαν οι Αντώνης Σαμαράς, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη και Χρήστος Πρωτόπαπας, επειδή αυτοί γιουχαρίστηκαν έντονα από τους διαδηλωτές. Δεν ήταν όμως οι μόνοι επίτιμοι καλεσμένοι. 
Ήταν εκεί οι προηγούμενοι γενικοί διευθυντές της Ν.Δ και απερχόμενων προέδρων της Ν.Δ, ήταν εκεί η υφυπουργός Τύπου, η Σοφία Βούλτεψη. Η οποία προφανώς και παραμένει μέλος της ΕΣΗΕΑ αφού σε αυτόν τον κλάδο κανείς ποτέ δεν φρόντισε να παραδίδουν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες οι συντάκτες που ενσωματώνονταν σε κρατικά συστήματα πληροφοριών.

Η έκθεση για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ θα παραμείνει ανοιχτή ως τα μέσα Ιανουαρίου με στόχο να μαθευτεί η ιστορία της μέσα από στιγμιότυπα αγώνα και διώξεων σε ασυμβίβαστους δημοσιογράφους. 
100 χρόνια μετά, οι συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ που συμμετείχαν στη φιέστα της περασμένης Κυριακής φρόντισαν να επιβεβαιώσουν πως το αγωνιστικό παρελθόν της έχει οριστικά ενταφιαστεί. 
Φωτογραφιζόμενοι αγκαλιά με τον Αντώνη Σαμαρά και τα κυβερνητικά στελέχη πιστοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο πως η ΕΣΗΕΑ ανήκει πλέον στην εκάστοτε κυβέρνηση και στο εκάστοτε μέγαρο Μαξίμου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: