mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Οι ασφαλισμένοι ΕΔΟΕΑΠ έρμαια του πελατειακού συστήματος των υποστηρικτών μνημονιακής πολιτικής!

Αναρτούμε την επεξηγηματική ανακοίνωση των Γιάννη Αγγέλη, Πόπης Χριστοδουλίδου, εκλεγμένους στο ΔΣ του ΕΔΟΑΠ με την υποστήριξη της "Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή" και ψηφισμένους από εκατοντάδες δημοσιογράφους που νοιάζονται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο αυτοδιοικούμενο ταμείο των ΜΜΕ για δημοσιογράφους-υπαλλήλους. Εφιστούμε και εμείς με τη σειρά μας την προσοχή σε ενέργειες και κινήσεις μελών του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτές-και μακάρι να κάνουμε λάθος ή να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις στους ψηφοφόρους τους για αυτές- είναι πως ενόψει των εκλογών του Μάιου για το νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ πράττουν όπως πιστεύουν. Όμως η τακτική τους στρέφεται κατά του ΕΔΟΕΑΠ και των μελών, ασφαλισμένων του συνολικά. 

Η ανακοίνωση της προέδρου του ΤΥΠ Πόπης Χριστοδουλίδου και του μέλους ΤΥΠ και ΔΣ Γιάννη Αγγέλη 

Συνάδελφοι,
Τελευταία,  ακόμα πιο έντονα και  πιο οργανωμένα, γίνονται, κατά την γνώμη μας,  πράγματα, που μας βάζουν σε σκέψεις  «πονηρές». Και
μας  οδηγούν στο δυσάρεστο συμπέρασμα, πως, δυστυχώς για τον ΕΔΟΕΑΠ
ορισμένοι και ορισμένες, εντός και εκτός, στο πίσω μέρος του μυαλού τους,  κάτι άλλο, παρά το όφελος του Ταμείου, σκέφθονται.
Όπως είναι σε όλους σας γνωστό,  δεν προσελήφθη για τομεάρχης στο Τμήμα Εσόδων,  μέλος του προεδρείου της ΕΠΗΕΑ. Πρόσληψη, την οποία εισηγήθηκαν ως αρμόδια επιτροπή, ο ταμίας, ο γεν.γραμματέας και ο αναπληρωτής ταμίας. Και δεν προσελήφθη,  γιατί, αν και είχαν την πλειοψηφία,  αρνήθηκαν να το πράξουν,  οι 6, καταδικάζοντας , με πολύ έντονο τρόπο, την λευκή ψήφο του προέδρου.
Ο Γιάννης Αγγέλης και εγώ είχαμε ψηφίσει, έτσι κι αλλιώς, κατά της πρόσληψης νέου τομεάρχη,  αναλύοντας τα επιχειρήματά μας :
Πρώτον, είπαμε,   πως  είχε ο Οργανισμός  στην πλάτη του από την προηγούμενη διοίκηση έναν «χρυσοπληρωμένο» τομεάρχη, ο οποίος δεν εισέπραξε σχεδόν  τίποτα  από τα οφειλόμενα. Κι όμως,  με τροχοπέδη για το Ταμείο, μία προνομιακή για εκείνον, σύμβαση,  φεύγοντας, πήρε, πάρα πολλά χρήματα.
Δεύτερον,  πως, 4 μήνες πριν τις εκλογές, όποιον και να προσλάβεις
είναι αδύνατον να κάνει θαύματα.
Αν ήθελαν, ας έφερναν την πρόταση αυτή,  πριν ένα χρόνο…
Τρίτον, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο, ο οποίος καθυστέρησε πολύ και ουδέποτε,  παρά τις δικές μας συνεχείς εκκλήσεις, εντός ΔΣ,  δεν όρισε συνεδρίαση έκτακτη  για το  Τμήμα Εσόδων για την λήψη μέτρων, επισημάναμε
ότι, πολλά χρόνια τώρα, σε κλειστά γραφεία και σε μυστικές συσκέψεις,
κάποιοι φρόντιζαν να μην αποδίδει τα αναμενόμενα για την είσπραξη αγγελιοσήμου,   το  Τμήμα Εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ. «Καθαρίζοντας» έτσι φίλους
τους εκδότες  και καναλάρχες από χρέη. Και καταδικάζοντας το Ταμείο σε συρρίκνωση αποθεματικών , με απώτερο σκοπό , γιατί όχι, το λουκέτο και  την παράδοση του στις άθλιες κυβερνήσεις.( Λέτε να το προορίζουν κάποιοι για επαγγελματικό Ταμείο-μοντέλο;)
Και
Τέταρτον,  γιατί , ο Οργανισμός θα πρέπει πριν απευθυνθεί στους εξωτερικούς ειδήμονες, να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των δικών του υπηρεσιών, που, ήδη, στο μεσοδιάστημα, από την απομάκρυνση του «χρυσοπληρωμένου», μέχρι σήμερα, έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
Όταν η Επιτροπή πρότεινε στο ΔΣ την πρόσληψη του ταμία της ΕΠΗΕΑ,
καταψηφίσαμε και πάλι, τονίζοντας, αυτή τη φορά, ότι για μας είναι δεοντολογικά ανεπίτρεπτο να προσληφθεί σε αυτή τη θέση : μέλος του προεδρείου  μιας από τις 4 Ενώσεις, που απαρτίζουν τον ΕΔΟΕΑΠ…
Και στο παραπλανητικό ερώτημα, που τέθηκε,  «γιατί είμαστε κατά της εργασίας συνδικαλιστών», απαντήσαμε, ότι ο κύριος αυτός,  καταρχήν έχει  εργασία. Και κατά δεύτερο, αν ήθελε να κάνει αίτηση,  θα έπρεπε, για λόγους δεοντολογίας,  να παραιτείτο πρώτα  από το προεδρείο της ΕΠΗΕΑ.
Δεν έχουμε αυταπάτες και κάνουμε και καλό ρεπορτάζ.  Άλλωστε, το γεγονός ότι εξαιτίας της μη πρόσληψης του συγκεκριμένου   μέλους του προεδρείου της ΕΠΗΕΑ, ο γ.γ, ο ταμίας και  η εκλεγμένη  από την ΕΠΗΕΑ , παραιτήθηκαν,  με επιστολές τους από όλες τις επιτροπές
του ΕΔΟΕΑΠ, ( πρόκειται ακόμα και για επιτροπές, που έχουν να κάνουν με προμήθειες αναγκαίου ιατροφαρμακευτικού υλικού) ήταν αποκαλυπτικό των προθέσεων των μελών του ΔΣ , που επιμένουν στο θέμα αυτό.
Την Τρίτη, 25 του μήνα, στην συνεδρίαση του ΔΣ, η κατάσταση προχώρησε
σε αποφάσεις, που θίγουν  την υγεία  των ασφαλισμένων .
Επειδή είχε αποχωρήσει για εργασία στο εξωτερικό, η δεύτερη οφθαλμίατρος, που είχε το Ταμείο, έγινε νέα προκήρυξη. Και με την συμμετοχή και δύο γιατρών του Οργανισμού, από την  επιτροπή επιλέχθηκε μία οφθαλμίατρος για πρόσληψη και άλλοι τρεις αναπληρωματικοί.
Λευκό ψήφισαν  ο ταμίας,  η εκπρόσωπος της ΕΠΗΕΑ και ο γεν.γραμματέας. ( με διάφορες αβάσιμες δικαιολογίες).
Η πρώην πρόεδρος ψήφισε κατά, γιατί, όπως είπε, «η γιατρός δεν έχει τα προσόντα»,( άλλη μία αστήριχτη δικαιολογία).Και  στην αρνητική ψήφο την ακολούθησε και ο κ.Καταιφτσής.
Θετικά ψήφισαν  ο πρόεδρος, ο κ. Νεστορίδης και η Χριστοδουλίδου. ( ο Γ.Αγγέλης απουσίαζε σε επαγγελματικό  ταξίδι στο εξωτερικό. Αν και παρών να ήταν, δεν θα άλλαζε κάτι από πλευράς αποτελεσμάτων ψηφοφορίας)…
Ο καθένας από μας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και για αυτά, που δεν ψηφίζει και για αυτά, που ψηφίζει.
Σήμερα, η οφθαλμίατρος, που εργάζεται,  6 ώρες, την ημέρα, εξετάζει  18-23 ασφαλισμένους, ( τακτικά και έκτακτα ραντεβού) και το επόμενο τακτικό ραντεβού της  είναι για τις 23 Δεκεμβρίου.
Ο ασφαλισμένος,  αν πάει σε οφθαλμίατρο ιδιώτη, εκτός ΕΔΟΕΑΠ, θα αποζημιωθεί με 20 ευρώ. Αλλά, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, θα πληρώσει,  40-50 ευρώ…
Επομένως, αυτή η στάση της λευκής ή της αρνητικής ψήφου  ποιον επιβαρύνει; Φυσικά, όλα τα μέλη-μετόχους του ΕΔΟΕΑΠ.
Το θέμα νομίζουμε,  πως είναι ξεκάθαρο και ζητάμε συγνώμη για το μακροσκελές της ανακοίνωσης. Αλλά,  εμείς θεωρούμε αδιανόητο να καταψηφίζεται, με όποιον τρόπο, η πρόσληψη γιατρού,  που είναι αναγκαίος για τους ασφαλισμένους του Ταμείου μας.
Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ σε τόσο σοβαρά ζητήματα και δεν πρόκειται
να καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα.
Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους,  γιατί,  για μας ο ΕΔΟΕΑΠ δεν προσφέρεται για «γινάτι, εκδικητικές αποφάσεις και μικροκομματικές επιδιώξεις» κανενός.
Μία ακόμα ένδειξη του «πώς, οι μικροπολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες» μπαίνουν πάνω από τα συμφέροντα του Οργανισμού, ήταν οι έντονες αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν, στο ΔΣ,   στην πρώτη σημαντική συζήτηση για την προώθηση συμβάσεων με μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Και αυτό,  παρά την προφανή και μεγάλη ανάγκη όλων των μελών-μετόχων για υπογραφή  νέων συμβάσεων.
Αλλά και γιατί υπάρχουν  ουσιαστικοί  λόγοι και  εξοικονόμησης χρημάτων. Καθώς,  τα τελευταία χρόνια, με συμβάσεις μόνο σε τρία ιδιωτικά νοσοκομεία, λόγω των πολύ υψηλών τιμολογήσεων τους, ο ΕΔΟΕΑΠ…αιμορραγεί σημαντικά.
Υποχρεωθήκαμε να κοινοποιήσουμε τις εξελίξεις αυτές στα μέλη του Οργανισμού,  με αφορμή την υπόθεση της μη πρόσληψης οφθαλμίατρου ή την περίπτωση του Τομέα Εσόδων.
Γιατί,  όσο πλησιάζει η περίοδος των επόμενων εκλογών στον ΕΔΟΕΑΠ και την ΕΣΗΕΑ,  διευρύνονται οι αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο. Όχι βέβαια προς όφελος του Ταμείου. Αλλά για «άλλους»λόγους.
Ακόμα και αυτό όμως,  ίσως δεν θα ήταν άξιο λόγου για να ασχοληθεί κανείς μαζί του,  μέσα στον εφιάλτη της καθημερινής επιβίωσης, που ζει η πλειονότητα των συναδέλφων,  αν :
·         οι συμπεριφορές αυτές δεν αποτύπωναν, με ένα διαρκή και συνεχή τρόπο μια προσπάθεια να διολισθήσει ο Οργανισμός σε μία  κακή θέση στο άμεσο μέλλον,  που να μη μπορεί να αποφύγει την παγίδα της μετάλλαξής του σε ένα «επαγγελματικό ταμείο», κατά τις εντολές των μνημονιακών δεσμεύσεων
·         η «διολίσθηση» αυτή δεν επιχειρείτο να επιτευχθεί, αφ’ ενός, μέσω της διάχυσης της παραπληροφόρησης για το τι συμβαίνει στον Οργανισμό και τις υπηρεσίες του. Και αφ’ εταίρου,  με τον αποπροσανατολισμό των μελών και την αποσιώπηση των διεργασιών,  που βρίσκονται σε εξέλιξη για μεταβολές στο μέγεθος και την κατανομή του «αγγελιόσημου».
Μεταβολές τέτοιες, που να παγιδεύουν τον Οργανισμό στο αδιέξοδο του «επαγγελματικού ταμείου» των ολίγων εκλεκτών του κλάδου.
Συνάδελφοι,  με αυτή την μακροσκελή ανακοίνωση,  θέλουμε, πρώτα απ’ όλα να σας ενημερώσουμε,  όσο γίνεται καλύτερα για τα τεκταινόμενα, στον Οργανισμό.
Αλλά,  το κυριότερο   να  «χτυπήσουμε» το καμπανάκι του κινδύνου σε κάθε συνάδελφο «ότι πρέπει να κινητοποιηθεί για την επιβίωση του Ταμείου και  για να αποτραπούν οι σχεδιασμοί  μετάλλαξής του σε ένα Ταμείο των ολίγων, μέσα στο 2015…   

Δεν υπάρχουν σχόλια: