mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Μόνο ψηφιακή TV στη Θεσσαλονίκη λόγω ...τρόϊκας

Δημοσιεύθηκε λοιπόν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση (Κεδίκογλου, Καλογιάννη) για τη οριστική ψηφιακή μετάβαση στο κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη. Μετά από τρεις τέσσερις αναβολές και αρκετές αντιρρήσεις ιδιωτικών (Digea) και ΕΡΤ (και με το δίκιο τους), στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν θα υπάρχει καθόλου αναλογική τηλεόραση. Κοινώς αν δεν έχουν οι πολίτες μετά τις 14 Δεκεμβρίου ψηφιακό αποκωδικοποιητή ή καινούργιο δέκτη δεν θα έχουν καθόλου τηλεοπτική εικόνα. Το Φιλιππείο είναι ήδη ψηφιακό από τον Ιανουάριο και θεωρητικά ο Χορτιάτης θα έμενε με αναλογικό σήμα μέχρι την πλήρη ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης. Δηλαδή ως το 2015, μέχρι να δοθούν οι ψηφιακές συχνότητες στους παρόχους δικτύου, κ.λ.π., κ.λ.π. Όπως θα γίνει και με την Πάρνηθα στην Αττική. Όπου και εδώ, στην Αττική, έγινε χωρίς κανένα θεσμικό έλεγχο και εποπτεία το σβήσιμο του Υμηττού, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα. Ως λόγος στην απόφαση αναφέρεται: "η ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας μετάβασης στην πλήρη ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή". 

Προς τι λοιπόν η βιάση να γίνει ψηφιακός και ο Χορτιάτης; 
Για το θέμα γράφει το περιοδικό Digital TV info Οκτωβρίου στη στήλη Transmitter "Κλειδώνει-ξεκλειδώνει ο Χορτιάτης" πως αιτία είναι η δέσμευση των κυβερνήσεων πως μέχρι το τέλος του 2012 θα εκπέμπουν τα κανάλια ψηφιακά στο 50% της χώρας. Για αυτό και τόση πρεμούρα, για αυτό και ετοιμάζουν το νέο ψηφιακό χάρτη.

Να τι γράφει το περιοδικό για το switch off στο Χορτιάτη

<<Σε μείζον πολιτικό ζήτημα τείνει να αναχθεί το switch off στο Χορτιάτη και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. 
Η ημερομηνία της 6ης Νοεμβρίου που δόθηκε αρχικά ως τελευταία παράταση για το οριστικό σβήσιμο του αναλογικού σήματος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, άλλαξε τουλάχιστον τρεις φορές! Η νεότερη ημερομηνία που αναμενόταν να τυπωθεί στην υπουργική απόφαση προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ήταν 30 Νοεμβρίου. Και πάλι όμως δεν ήταν βέβαιη. (Τελικά είναι η 14η Δεκεμβρίου)
Τόσο από την πλευρά της Digea όσο και από την ΕΡΤ υπήρχαν τα επιχειρήματα για το δύσκολο εγχείρημα του Χορτιάτη. Ο λόγος είναι προφανής. Στη Θεσσαλονίκη έγινε ήδη το switch off στο Φιλίππειο και τυπικά το επόμενο σβήσιμο θα μπορούσε να περιμένει. Άλλαι αι βουλαί όμως της κυβέρνησης, προηγούμενης και τωρινής, που έχει δεσμευτεί στην τρόικα γραπτώς πως μέχρι τέλος του 2012 θα υπάρχει ψηφιακή τηλεόραση σε ποσοστό 50% της χώρας. Η «λαθροχειρία» της κυβέρνησης έναντι της Ε.Ε είναι προφανής.
 Πρόκειται για το 50% του πληθυσμού και όχι της χώρας συνολικά με κάλυψη ψηφιακού σήματος σε Υμηττό και Χορτιάτη. Στις διαβουλεύσεις που γίνονται επισημαίνεται με (πολιτικό)άγχος πως πρέπει πασει θυσία να επιτευχθεί ο στόχος της οριστικής ψηφιακής μετάβασης στο Χορτιάτη. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιηθεί παρέμβαση της Κομισιόν με επίπτωση την τιμωρία της Ελλάδας με επιβολή προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: