mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Αντίδραση από Δημοσιογράφους χωρίς σύνορα, έπεται και η ΠΟΕΣΥ

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εκφράζoυν τη βαθύτατη ανησυχία τους για το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2012 από τις ελληνικές αρχές κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη του εβδομαδιαίου περιοδικού Hot doc και παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ (Κουτί της Πανδώρας) στην εθνική τηλεόραση.
Στην τελευταία έκδοση του Hot doc, ο δημοσιογράφος δημοσίευσε ένα μέρος του καταλόγου που ονομάζεται «λίστα Lagarde» ένα έγγραφο που περιλαμβάνει περίπου 2.000 ονόματα ανθρώπων που θα πρέπει να ερευνηθούν για διαφθορά και φοροδιαφυγή. Η λίστα Lagarde περιέχει πολλές αντιφατικές δηλώσεις από τις αρχές, καθώς επίσης και από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία οι αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης. Ο Κώστας Βαξεβάνης δεν είναι ένας επικίνδυνος εγκληματίας και θα μπορούσε απλά να λέγεται διοικητικά. Η πίεση που δημιουργεί η σύλληψη του δημοσιογράφου είναι σαφώς δυσανάλογη. Η διαδικασία αυτή ενθαρρύνει την υπερβολική συσκότιση και οι αρχές φαίνεται να επιβάλουν τη θεραπεία του ευαίσθητου αυτού θέματος, αλλά σίγουρα είναι συναρπαστικό για το δημόσιο συμφέρον».

«Εάν οι αρχές θα πρέπει να συλλάβουν τον Κώστα Βαξεβάνη, χρειαζόμαστε να έχουμε από τις πρώτες στιγμές παρουσία δικηγόρου καθώς επίσης και ότι γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε επίσης να θυμηθούμε ότι ο δημοσιογράφος έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει την ανάγκη να προστατεύσει τις πηγές του».

Διαβάστε την αναφορά των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: