mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ο 902 TV έκλεισε, οι εργαζόμενοι γιατί δεν παίρνουν αποζημιώσεις;

Περίεργη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο κανάλι του ΚΚΕ, τον 902 TV. Τόσο περίεργη που δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τη στάση του κόμματος και τις πραγματικές προθέσεις. Η τακτική του εξάλλου σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις έχει δεχθεί έντονη κριτική. 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το Νοέμβριο του 2010 η διοίκηση του 902 TV ανακοίνωσε αναγκαστικές απολύσεις στους εργαζόμενους λόγω περικοπής της κρατικής επιχορήγησης. Δεσμεύθηκε όμως τη συνέχεια της επιχείρησης, απολύοντας όσους δεν ήταν απόλυτα αναγκαίοι, όπως ειπώθηκε. Επίσης δεσμεύθηκε ότι τα κριτήρια θα ήταν και κοινωνικά (άτομα που έχουν ανάγκη π.χ. προστάτες οικογένειας). Οι απολύσεις που έγιναν έδειξαν τελικά πως το μόνο κριτήριο ήταν ποιος αντέδρασε σε αυτή την κατάσταση. Εξ' ου και η πρώτη στα χρονικά συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Περισσού. Συνολικά απολύθηκαν 26 άτομα (έξι κάθε μήνα, σύμφωνα με το νεόκοπο τότε νόμο). Κανείς δημοσιογράφος δεν απολύθηκε, όλοι οι απολυμένοι προέρχονταν από το τεχνικό τμήμα. Σε όσους απέμειναν διπλασιάστηκε ο φόρτος εργασίας. Και τότε άρχισαν οι καθυστερήσεις πληρωμών.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2012 η διοίκηση ανακοινώνει στους εργαζόμενους την παύση λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού. Λέει ότι σταδιακά θα απολυθούν όλοι αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα παρουσιάζονται κανονικά στην εργασία τους κι ας μην έχουν αντικείμενο. Φυσικά ο μισθός θα τρέχει κανονικά. Δηλαδή θα πηγαίνουν στον 902, δεν θα δουλεύουν και θα πληρώνονται (οι καθυστερήσεις εν τω μεταξύ στη μισθοδοσία σε κάποιους έχουν ήδη φτάσει τους 9 μήνες). 
Τέτοια «μεγαλοχεριά» προκαλεί ερωτηματικά. Δεν είναι και λίγο να πληρώνεσαι χωρίς να δουλεύεις. Βέβαια κανένας δεν έχει πάρει φράγκο και επιπλέον δεν έχει τη δυνατότητα να γραφτεί στους καταλόγους του ΟΑΕΔ ως άνεργος, αφού δεν έχει γίνει καμία άλλη απόλυση.
Αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για το ΚΚΕ που δεν δίνει απαντήσεις στους όμηρους πλέον εργαζόμενους της τηλεόρασης στην οποία έβαλε λουκέτο.
Και τα ερωτήματα αρχίζουν πια να εκφράζονται δυνατά.
Γιατί αφού όπως αποδεικνύεται ήταν προειλημμένη η απόφαση για το κλείσιμο του σταθμού το καθυστέρησαν τόσο, με αποτέλεσμα να αφήσουν έκθετους τους εργαζόμενους τους;
Γιατί αφού ο σταθμός έπαψε να εκπέμπει κρατάνε τους εργαζόμενους σε ομηρία;
Πότε θα εξοφλήσουν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων;
Μήπως περιμένουν να γίνει νόμος η ντιρεκτίβα της Τρόικα για απολύσεις με μισή ή καθόλου αποζημίωση; (Άλλωστε το ΚΚΕ πάντα αρέσκονταν να είναι σύννομο).
Είναι τελικά εύκολο να καταγγέλλονται οι βάρβαροι καπιταλιστές και το ίδιο εύκολο να αντιγράφονται οι πρακτικές τους από το κόμμα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: