mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η "χρυσή" σιωπή των ΜΜΕ και ο "Εξάντας" της ΝΕΤ

Μαύρη Βίλβα-Ρουμανία
Πολύς χρυσός, λίγη δημοσιογραφία>> γράφει το thepressproject για την ταχύτατη εξάπλωση του ρεπορτάζ Bloomberg σχετικά με το χρυσό στην Ελλάδα, την ημέρα που επίσης στο Διαδίκτυο αποκαλυπτόταν η φρικιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κοπούν 4.000 στρέμματα αρχέγονου δάσους προς χάριν των μεταλλείων χρυσού Μπόμπολα.

Γράφει το ρεπορτάζ του project: 
<<Χρυσές δουλειές ονειρεύτηκαν ταυτόχρονα χθες όλα τα ΜΜΕ. Σε διάστημα λίγων ωρών γέμισαν το ελληνικό διαδίκτυο με ένα πολλά υποσχόμενο θέμα: Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη σε παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη μέχρι το 2016. Η πηγή του άρθρου ήταν σε όλα τα μέσα κοινή: ένα άρθρο του Bloomberg που δημοσιεύτηκε χθες το μεσημέρι. Για κάποιο λόγο η είδηση χτύπησε σαν κεραυνός εν αιθρία όλα τα newsroom των δημοσιογραφικών οργανισμών(παρόλο που δεν δόθηκε από το αγαπημένο τους ΑΠΕ) ή απλά προωθήθηκε από κάποιον που είχε συμφέροντα να το κάνει(...) Ας διαβάσουμε ξανά το άρθρο του Bloomberg. Η σθεναρή αντίδραση των κατοίκων που έχουν καταφέρει να προστατέψουν το δάσος της Χαλκιδικής εδώ και χρόνια- οπότε και ξεκίνησε η υπόθεση- προσπερνιέται από αρθογράφο με την αναφορά σε κάποιες γραφειοκρατικές δυστοκίες, οι οποίες μάλιστα μαθαίνουμε ότι θα ξεπεραστούν άμεσα εξαιτίας της θέλησης της πολιτείας.(...) >> Η συνέχεια στο site.

Η απάντηση για το χρυσό της Ελλάδας μάλλον θα δοθεί από τη ΝΕΤ. Μάλιστα από τη ΝΕΤ. Γιατί η πρώτη εκπομπή του καλού μας "Εξάντα" του Γιώργου Αυγερόπουλου έχει ένα πολύ καυτό κι επίκαιρο, όπως ήρθαν τα πράγματα, θέμα.

ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΜΕΡΟΣ Α', ΜΑΥΡΗ ΒΙΛΒΑ. Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ από τον Γιώργο Αυγερόπουλο που θα βγει στη ΝΕΤ στις 17 Οκτωβρίου στις 11.30 το βράδυ.  Μιλά για δύο περιοχές της Ευρώπης. Μία στην Ρουμανία, μια στην Ελλάδα. Τις χωρίζουν χιλιόμετρα, αλλά τις ενώνει κάτι κοινό. Χρυσός στα Χρόνια της Κρίσης.
Εν προκειμένω, στο πρώτο μέρος η Ρόσια Μοντάνα είναι ένα χωριό 4.000 κατοίκων, φωλιασμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα στα Καρπάθια όρη της Ρουμανίας, με ιστορία 2.000 ετών. 
Στο υπέδαφός της κρύβει ένα θησαυρό, το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού της Ευρώπης! Πρόκειται για 240 τόνους χρυσού συνολικά, που η καναδική εταιρεία Gabriel Resources σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, κατασκευάζοντας στην περιοχή το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο εξόρυξης χρυσού της γηραιάς ηπείρου.Οι ιστορικά υψηλές τιμές του πολύτιμου μετάλλου καθιστούν την επένδυση για την εταιρεία ιδιαίτερα θελκτική. Το ρουμανικό κράτος από την πλευρά του, στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που διανύουμε, προσδοκά ότι αυτό το έργο θα του αποφέρει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και άμεσα κέρδη 4 δις.
Κι όμως, κάποιοι αποφασισμένοι κάτοικοι αντιστέκονται επί χρόνια, θεωρώντας ότι το χρυσάφι δεν είναι ο πραγματικός θησαυρός της Ρόσια Μοντάνα. Αν η πραγματοποίηση του ορυχείου προϋποθέτει τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, και την καταστροφή της αρχαίας πολιτισμικής κληρονομιάς της Ρόσια Μοντάνα, ποιος θ’ αποφασίσει αν αξίζει η θυσία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: