mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Προβάλλουν παράνομα τηλε-παιχνίδια, δεν πληρώνουν πρόστιμα

"Τα τηλε-κουίζ ξεφεύγουν από τα «μπλόκα» του ΕΣΡ"

(αναδημοσίευση από το  "Εθνος-media")

Αν και εκδόθηκαν τουλάχιστον 35 καταδικαστικές αποφάσεις, οι ποινές ακυρώνονται στο ΣτΕ με διάφορες αιτιολογίες
Εκπληκτος και γεμάτος εύλογες απορίες παρακολουθεί ο Ελληνας τηλεθεατής έναν «τρελό» χορό τηλεπαιχνιδιών τύχης να στήνεται στα κανάλια με τα γνωστά «κρυπτόλεξα» και τις νεαρές παρουσιάστριες με τα «σπαστά» ελληνικά τους, την ίδια στιγμή που διαβάζει στον Τύπο για τα δυσβάστακτα πρόστιμα με τα οποία το ΕΣΡ τιμωρεί τα κανάλια για τη συνέχιση της προβολής των εν λόγω εκπομπών.
Τα παιχνίδια γυρίζονται σε πόλεις της Γερμανίας, ενώ οι μετανάστριες - παρουσιάστριες πληρώνονται με την ώρα.
«Βγάζουν τόσο πολλά κέρδη τα κανάλια, εθνικά και περιφερειακά, ώστε να ''χωράει'' η τσέπη τους τα δυσθεώρητα αυτά πρόστιμα των 220.000 ευρώ (στην περίπτωση του ΑΝΤ1) ή των 100.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει το θεσσαλικό TRT και των 50.000 ευρώ, ποινή που επιφύλαξε το ΕΣΡ στο Creta Channel;» θα αναρωτιέται εύλογα ο μέσος τηλεθεατής... Σε καμία περίπτωση.



Η λύση του γρίφου πρέπει να αναζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας που δεν προλαβαίνει να ακυρώνει το ένα μετά το άλλο τα άσφαιρα πρόστιμα του ΕΣΡ όταν προσφεύγουν στο δικαστήριο τα θιγόμενα κανάλια θεωρώντας ότι η ανεξάρτητη αρχή τους αδικεί, καθώς «τηρούν 100% τη νομοθεσία, ενώ ενημερώνουν στο έπακρο για τους κανόνες του τυχερού παιχνιδιού τον τηλεθεατή».

Κατά μια περίεργη σύμπτωση, μάλιστα, ακυρώνονται για διάφορους λόγους όσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε κανάλια που έχουν εντάξει στα συμβόλαιά τους ρήτρες ότι «δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ για τυχόν ποινές, τις οποίες ''αναλαμβάνει'' εξ ολοκλήρου η γερμανική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα παιχνίδια» και διαθέτει νομικούς που θεωρούνται «μανούλες» στην επιχειρηματολογία υπέρ των εκπομπών τζόγου. Πράγματι, τα συμφέροντα από την προβολή των τηλεπαιχνιδιών είναι πολλά. Οι εταιρείες εκμετάλλευσής τους αψηφούν τα πρόστιμα.

Τα κέρδη
Επενδύοντας ένα εξαιρετικά μικρό κεφάλαιο αυτές οι εταιρείες, πραγματοποιώντας τα γυρίσματα σε πόλεις της Γερμανίας και πληρώνοντας με την ώρα τις μετανάστριες (Ελληνίδες, Βουλγάρες, Ρουμάνες, Αλβανίδες κ.ά.), παρέχουν περιεχόμενο μέσω σύνδεσης στα κανάλια, τα οποία κερδίζουν είτε από την παραχώρηση της ζώνης τους, είτε από τα κέρδη των Γερμανών, είτε και από τα δύο (κυρίως τα μεγάλα κανάλια υψηλής τηλεθέασης).

Μια τάξη μεγέθους είναι τα 10.000 ευρώ την ημέρα για ένα μεγάλο κανάλι και μόλις 200 ευρώ για ένα περιφερειακό. Οχι και λίγα για τους χαλεπούς καιρούς της πτώσης της διαφημιστικής δαπάνης.

Ωστόσο, αν και το ΕΣΡ πολεμά ανελέητα αυτά τα τηλεπαιχνίδια έχοντας εκδώσει τουλάχιστον 35 καταδικαστικές αποφάσεις και επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα τον τελευταίο χρόνο, η νομική επιχειρηματολογία ακυρώνει τις ποινές στο ΣτΕ με διάφορες αιτιολογίες: «Μη νόμιμη σύνθεση του ΕΣΡ», «ελλιπής αιτιολόγηση της απόφασης», «αβάσιμη αιτιολόγηση». Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο (402/2011), για να προβληθεί τυχερό παιχνίδι από την τηλεόραση χρειάζεται ειδική άδεια από την αρμόδια Επιτροπή ελέγχου και εποπτείας παιγνίων, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Ομως η Επιτροπή δεν έχει συσταθεί ακόμη.

Αναφορικά με το επιχείρημα της μη νόμιμης σύνθεσης του ΕΣΡ λόγω της λήξης της θητείας ορισμένων μελών, εκκρεμεί η ετυμηγορία της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η απόφαση θα κρίνει το μέλλον αλλά και τα πρόστιμα του παρελθόντος, αφού υπάρχει το θέμα της νομιμότητας των αποφάσεων των τελευταίων 3 ετών του Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: