mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η Κομισιόν πληρώνει για το Euronews Greece, η ΕΡΤ θέλει να βγει από το δίκτυο!

Αν το καταφέρει κι αυτό η κυβέρνηση σίγουρα πάει για ρεκόρ. Έκαναν ειδική επιτροπή στη γενική γραμματεία ενημέρωσης (γράφουν οι Τυπολογίες) για να διερευνήσει τα οφέλη της συνεργασίας της ΕΡΤ με το Euronews. Μάλιστα. Δηλαδή οι διοικητικοί υπάλληλοι της γενικής γραμματείας θα αποφασίσουν την προάσπιση των οικονομικών της ΕΡΤ.
Η υπόθεση του Euronews Greece εξελίσσεται σε αγκάθι για όσους δεν θέλουν με τίποτε να εκπέμψει στην ελληνική γλώσσα. (Προφανώς δεν θέλει μεγάλη φαντασία ποιοι είναι αυτοί).
Η ΕΡΤ όμως παρόλο που δήλωσε με την τωρινή 3κομματική κυβέρνηση, την αντίθεση της στη λειτουργία και εκπομπή του Euronews  στην ελληνική γλώσσα, δεν έχει τρόπο να το σταματήσει. Γιατί είναι υποχρεωμένη εκ του καταστατικού συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του δημόσιου δορυφορικού καναλιού να εκπέμπει ελεύθερα σε συχνότητα της το σήμα του. Το ειδησεογραφικό δίκτυο θα εκπέμψει στα ελληνικά (όπως και στα ουγγρικά στο τέλος του έτους) με λεφτά της Κομισιόν. Με ευρωπαϊκή επιδότηση δηλαδή. Κάτι σαν προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δυο χώρες που στενάζουν κάτω από τα μέτρα της τρόϊκας και δεν έχουν λεφτά για ειδήσεις made in Europa στη γλώσσα τους.
Έρχεται λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση που φροντίζει να διατηρείται το τηλεοπτικό σύστημα λειτουργίας "κλειστό" προς χάριν των Ελλήνων ιδιοκτητών τηλεόρασης, να σταματήσει την εκπομπή του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού δικτύου στην ελληνική γλώσσα! 
Παράνοια, έτσι; Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος για την ΕΡΤ, όπως φαίνεται μια λύση υπάρχει. Να φύγει από το μετοχικό κεφάλαιο του Euronews! Τότε δεν θα είναι υποχρεωμένη να το μεταδίδει σε δική της συχνότητα. Θα μεταδίδεται μόνο συνδρομητικά, ανάμεσα σε όλες τις γλώσσες και στα ελληνικά. Όχι όμως με ελεύθερο σήμα. 
Για αυτό λοιπόν έφτιαξαν αυτή την επιτροπή των διοικητικών στελεχών; 
Και ένα ακόμη ερώτημα. 
Μήπως αυτή η αυτονομία της ΕΡΤ ως ΔΕΚΟ παράγινε κουρέλι; 

Γράφουν οι typologies:

Η γενική γραμματεία ενημέρωσης αποφασίζει για το Euronews!

Με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης, Ιωάννη Παναγιωτακόπουλου συστήνεται επιτροπή με υπαλλήλους της γενικής γραμματείας για να κρίνουν την εκπομπή του Euronews στην ελληνική γλώσσα.Το θέμα κρατείται ανοικτό ενώ το Euronews δηλώνει αποφασισμένο να βγάλει τον Δεκέμβριο την ελληνική γλώσσα στο διεθνές δίκτυο. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση θα βάλει βέτο στην ελεύθερη μετάδοση του σήματος του Euronews όπως υποχρεούται ρητά από τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του ευρωπαϊκού δημόσιου δικτύου. Η επιτροπή σύμφωνα με την απόφαση θα έχει ως έργο να αξιολογήσει τη συνεργασία της ΕΡΤ με την εταιρεία Euronews SA Ελλάς, «με γνώμονα την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΡΤ ΑΕ και, κατ’ επέκταση, του Ελληνικού Δημοσίου». (Η συνέχεια στις "Τυπολογίες")

Δεν υπάρχουν σχόλια: