mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Στην ΕΡΤ αστυνομία, στο MEGA ασυλία

Της Αγγέλας Νταρζάνου στην "Αυγή της Κυριακής"

Οι χειροπέδες στην καγκελόπορτα της ΕΡΤ, όσο και η δωρεάν παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων στα ιδιωτικά κανάλια -δήθεν «προσωρινά», σύμφωνα με την κυβέρνηση-, δύο κινήσεις μέσα σε μία βδομάδα, και η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του σχεδιασμού της για τα ΜΜΕ: ενίσχυση των ιδιωτικών καναλιών από τη μία πλευρά και υποβάθμιση και περιθωριοποίηση για τη δημόσια τηλεόραση.

Στο περιθώριο η δημόσια τηλεόραση

Καθόλου πρωτότυπο, δεδομένου ότι ακριβώς την ίδια πολιτική, σκανδαλώδους ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και εγκληματικής εγκατάλειψης του δημόσιου, εφαρμόζει στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης, της Ενέργειας, των Μεταφορών. Όταν βρει ευκαιρία δε, ισοπεδώνει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μαζί. Η περίπτωση των ΜΜΕ είναι ίδια, όμως με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που έχουν πολιτική σημασία. Η κυβέρνηση εξαρτάται από τα ΜΜΕ, κάτι που δεν ισχύει για τον Κατσέλη ή τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Τα ΜΜΕ στηρίζουν και αναπαράγουν τις πολιτικές της και δημιουργούν τη συναίνεση για τις αποφάσεις της. Τον χειραγωγικό ρόλο των ΜΜΕ δεν μπορεί να παίξει ούτε η Sprider, ούτε τα καταστήματα Fokas. Συνεπώς, τα ΜΜΕ, οι τηλεοράσεις όπως είναι σήμερα, πρέπει να επιβιώσουν πάση θυσία.
Η κυβέρνηση έτσι ενισχύει τα media με κάθε δυνατό τρόπο, ανταποδίδοντας την «εξυπηρέτηση». Παρ' ότι είναι καταχρεωμένα, συνεχίζουν να λαμβάνουν δάνεια, την ώρα που έχουν κλείσει από έλλειψη ρευστότητας δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Παρ' ότι και ο τελευταίος άνεργος πληρώνει φόρο από το... επίδομα ανεργίας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν πληρώνουν τα τέλη που τους αναλογούν. Εάν στο παρελθόν οι τηλεοπτικοί σταθμοί διατηρούσαν ένα επίπεδο σχετικής αυτονομίας, σήμερα έχουν μεταβληθεί σε partners της κυβέρνησης.

Για τον δημόσιο τομέα η κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Τον περασμένο Ιούνιο διέλυσε τη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ εν μία νυκτί. Μαύρο μπαμ και κάτω. Τώρα, μετά τη διεθνή κατακραυγή, επιχειρεί να ξαναστήσει δημόσια τηλεόραση, ξεκινώντας από τη μεταβατική ΔΤ, η οποία δεν έχει κανένα έρεισμα, δεν έχει καμία διαφάνεια στην οργάνωση, τη λειτουργία και τη στελέχωσή της. Η ΔΤ εξαρτάται απολύτως από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον επιβαρύνει, ενώ λειτουργεί χειραγωγούμενη από την κυβέρνηση. Η διάδοχος ΝΕΡΙΤ προγραμματίζεται να γίνει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, χωρίς όμως επαρκή εχέγγυα ανεξαρτησίας. Με περιορισμένες λειτουργίες, με ένα μόνο κανάλι αρχικά, αν και προγραμματίζονται δύο, με άγνωστο αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών. Προγραμματίζεται μικρή και περιορισμένη.

Δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση τα «κανόνισε» μέσα σε μια βδομάδα

Α. Θωράκισε τα ιδιωτικά κανάλια με κάθε δυνατό μέσο, ως ανταπόδοση για τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και τις υφεσιακές μνημονιακές πολιτικές της. Η δυνατότητα των τηλεοπτικών σταθμών να συνεχίσουν να εκπέμπουν και στη νέα τεχνολογία της ψηφιακής τηλεόρασης χωρίς νόμιμες άδειες -δηλαδή χωρίς διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που καταλαμβάνουν, το οποίο αποτελεί δημόσια περιουσία- και χωρίς βεβαίως να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος (2592/2007) για τους ψηφιακούς σταθμούς:

* Καταβολή ελάχιστου εγγυημένου κεφαλαίου, ήτοι 12 εκατ. ευρώ για τα μεγάλα κανάλια και τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ για τα μικρότερα.

* Οικονομικό αντάλλαγμα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση των συχνοτήτων, που ορίζεται σε 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων ετησίως και πάντως όχι κάτω του 1 εκατ. ευρώ. Για τους μικρότερους και περιφερειακούς σταθμούς το αντάλλαγμα περιορίζεται σε 200.000 - 250.000 ευρώ.

* Υποχρεώσεις διαφάνειας του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, ασυμβίβαστα των μετόχων με τελεσίδικες αποφάσεις για εγκληματικές πράξεις, όπως μεταξύ άλλων απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εγγυήσεις οικονομικής βιωσιμότητας, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Πόσα είναι τα τηλεοπτικά κανάλια που πληρούν σωρευτικά τους παραπάνω όρους και είναι σε θέση να ανταποκριθούν; Πόσοι θα έπαιρναν νόμιμη άδεια βάσει των παραπάνω προϋποθέσεων; Η de facto νομιμοποίησή τους, «προσωρινά», όπως εδώ και 24 χρόνια, και στην ψηφιακή εκπομπή, τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εκπέμπουν στο ίδιο άναρχο καθεστώς, το οποίο επεκτείνεται στα επόμενα χρόνια και στην επόμενη τεχνολογία. Η απουσία διαγωνιστικής διαδικασίας προστατεύει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, καθώς κλείνει τον κύκλο των όποιων τυχόν υποψήφιων που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της τηλεόρασης, οδηγώντας αναγκαστικά τον όποιο νέο επενδυτή να αγοράσει τηλεοπτική επιχείρηση από τις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες στο παρελθόν δημιουργήθηκαν με κατάληψη συχνότητας. Κανονική πειρατεία, δηλαδή. Είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο ο Γ. Κουρής έχτισε την τηλεοπτική «αυτοκρατορία» του.

Όμως δεν αποκλείονται μόνο οι επενδυτές, αλλά και κοινωνικές συμμετοχικές προσπάθειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, επί παραδείγματι από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ή τους δήμους, ή ακόμη και συνεταιριστικές προσπάθειες από επαγγελματίες του χώρου.

Β. Με την εκκένωση της ΕΡΤ, μια πράξη επίδειξης πυγμής και αυταρχισμού, η κυβέρνηση «καθαρίζει» με μια «εκκρεμότητα» και επιχειρεί να βάλει μπροστά τη ΔΤ να δουλέψει για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Αφού διέλυσε την ΕΡΤ, αναζητά τώρα τρόπο τηλεοπτικής κάλυψης, στην οποία η ΔΤ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, μέσα ή έξω από το Ραδιομέγαρο. Όμως, κανένα πρόβλημα. Η ελληνική προεδρία θα καλυφθεί με τη βοήθεια ιδιωτικών συνεργείων και στούντιο, τα οποία αναμένεται να κοστίσουν ο κούκος αηδόνι, κονδύλια απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κανένα πρόβλημα. Θα απολυθούν επιπλέον καμιά 200ριά δημόσιοι υπάλληλοι και τα λεφτά θα βρεθούν...

* Η επόμενη μέρα για τη ΔΤ ξεκινάει σε δύο εβδομάδες, οπότε και θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση από την Κατεχάκη στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Παντελή Καψή, υφυπουργό αρμόδιο για τη δημόσια τηλεόραση, η ΔΤ θα είναι σε θέση να εκπέμπει τηλεοπτικό σήμα από το Ραδιομέγαρο στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες. Η εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο δεν επέτρεψε καμία διαδικασία παράδοσης - παραλαβής. Ενός είδους καταγραφή των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων έγινε με την ιδιότυπη μέθοδο της... βιντεοσκόπησης, από την οποία, λένε, δεν προέκυψαν σημάδια βανδαλισμού...

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ΝΕΡΙΤ θα αναλάβει σταδιακά να προχωρήσει τον προγραμματισμό του νέου φορέα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία δύο τηλεοπτικών καναλιών και άγνωστος ακόμη αριθμός ραδιοφωνικών σταθμών, με προσωπικό γύρω στα 1.200 άτομα. Προς το παρόν, η χώρα βολεύεται όπως - όπως με μισό τηλεοπτικό και μισό ραδιοφωνικό σταθμό.

* Η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, πέντε μήνες μετά το λουκέτο, συνεχίζεται με εκπομπή σήματος έξω από τα κάγκελα της ΕΡΤ, την οποία έχουν καταλάβει αστυνομικές δυνάμεις. Οι εκπομπές, από ένα αυτοσχέδιο στούντιο έξω από το Ραδιομέγαρο, σε κλίμα σε συγκινησιακά φορτισμένο και με φόντο τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ, κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι παραμένουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ κάθε μέρα και θα συνεχίσουν να εκπέμπουν. Στο επόμενο διάστημα θα ρίξουν το βάρος τους στη στήριξη της ΕΡΤ-3 και των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ, ενώ θα συνεχίσουν διαδικτυακά από την Αθήνα, από τον ιστότοπο του ertopen.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: