mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Από τη διαπλοκή του '90 ως το 2013 ένα άρθρο δρόμος

Νόμος πλέον η χαριστική διάταξη, το άρθρο 18 του υπουργείου υγείας με το οποίο σβήστηκε η 23χρονη τηλεοπτική διαπλοκή και άνοιξε ο δρόμος για την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας. (παρακάτω αναδημοσιεύουμε ένα κομμάτι από το HOT DOC της περασμένης εβδομάδας επί της συζήτησης του άρθρου στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας).
Η ουσία παραμένει μία. Το 1989 με το νόμο 1866 για τη σύσταση του ΕΣΡ, η λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης (που δεν υπήρχε ακόμη) παραδόθηκε στα εκδοτικά συμφέροντα με ένα άρθρο πέντε γραμμών.
Το 2013 η λειτουργία της ψηφιακής ιδιωτικής τηλεόρασης παραδίδεται στα ίδια εκδοτικά συμφέροντα με ένα άρθρο επτά γραμμών. Αυτά τα εκδοτικά συμφέροντα είναι μέτοχοι των ιδιωτικών καναλιών που είναι μέτοχοι του παρόχου δικτύου, της Digea. Η οποία και προβάλλεται ως "φαβορί" για να πάρει τις ψηφιακές συχνότητες. 

Μέσα στην καλή χαρά οι υπουργοί για τη ψηφιακή διαπλοκή

Ειρωνικός είναι βέβαια ο τίτλος μιας και ο κλαυσίγελος της πολιτικής που ακολουθείται στο χώρο των media ξεπερνά πλέον τα όρια της αν(τ)οχής. Διαβάσαμε με μεγάλη απορία την παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών και δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας για το πως-επιτέλους- θα μπει τάξη στον τηλεοπτικό χώρο επειδή θα γίνει ο διαγωνισμός παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων. Μέσα στην καλή χαρά ο υπουργός που η χώρα μας έχει την ευκαιρία να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο και να βγάλει λεφτά το δημόσιο, 300 εκατ. ευρώ ανέφερε, από το «ψηφιακό μέρισμα». Το κομμάτι δηλαδή των τηλεοπτικών συχνοτήτων στα UHF που θα δοθεί στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τον Νοέμβριο του 2014.
 Μέσα στην καλή χαρά και οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου του με τα χαρτιά των τεχνικών λεπτομερειών για την ανάγκη και δέσμευση συνάμα της χώρας να κάνει επιτέλους την ψηφιακή τηλεόραση. Το έσοδο που θα έχει το δημόσιο από τις συχνότητες για τηλεόραση δεν θα ξεπερνά τα 16, 5 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια.

Μείναμε άφωνοι με το θράσος των πολιτικών εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που επί ώρες συζητούσαν και καβγάδιζαν γλυκά για το «χαμένο χρόνο» των προηγουμένων ετών. Τα ολόκληρα χρόνια που τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν σε καθεστώς προσωρινής νομιμότητας με ένα πλέγμα δεκάδων νόμων και διατάξεων, όντας παράνομα. Τα χρόνια κατά τα οποία δεν πλήρωναν για τηλεοπτικές συχνότητες επειδή αντάλλαζαν αυτή την υποχρέωση τους με τη δωρεάν διαφήμιση των προεκλογικών διαφημίσεων των κομμάτων. Τα χρόνια από το 1998 και μετά που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ δεσμεύονταν για την πάταξη της διαπλοκής και τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών για να το ξεχάσουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Τώρα, ένα μόλις χρόνο πριν τη δεσμευτική ημερομηνία στο σβήσιμο της αναλογικού τηλεοπτικού σήματος, την 1η Οκτωβρίου 2014, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ επικαλούνται την τρόϊκα για να εγκρίνουν άλλο ένα «προσωρινό καθεστώς» ψηφιακής τηλεοπτικής ανομίας, σβήνοντας την υποχρέωση χορήγησης τηλεοπτικών αδειών. Η κοροϊδία της περίφημης πολιτείας ξετυλίγεται σε 75 σελίδες εκτυπωμένες σελίδες της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας. Στο ρεπορτάζ μας αυτό το ονομάζουμε «καβγά» για τη διατήρηση της πολιτικο-τηλεοπτικής διαπλοκής στο ψηφιακό τηλεοπτικό μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: