mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ο ΔΟΛ θα επιζήσει με νέο δάνειο;

Oi Ν. Πεφάνης, Στ. Ψυχάρης, Τρ. Κουταλίδης και Στ. Νέζης
στη γενική συνέλευση ΔΟΛ, τον Μάϊο 2008
Αγώνας για την επιβίωση του ΔΟΛ
Από την Αγγέλα Νταρζάνου στην "Αυγή της Κυριακής"

* Βγαίνει από το Χρηματιστήριο * Διεκδικεί νέο ομολογιακό δάνειο * Σε επιφυλακή και η «Σ. Ψυχάρης Συμμετοχών Α.Ε.»

Μάχη για να παραμείνει στη ζωή δίνει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ("Νέα", "Βήμα", in.gr και συμμετοχές στο Mega, σε περιοδικά, εκτυπώσεις, τηλεοπτικές παραγωγές κ.λπ.), σε ένα μαραθώνιο που ξεκίνησε τρία χρόνια πριν με κατάργηση λειτουργιών, εκποίηση θυγατρικών και αθρόες απολύσεις προσωπικού, για να συνεχιστεί ως σήμερα, με την έξοδό του από το Χρηματιστήριο, τη σύναψη νέου (ομολογιακού) δανείου και την ίδρυση της «Σ. Ψυχάρης Συμμετοχών Α.Ε.».
Ο ΔΟΛ, κραταιός κάποτε δημοσιογραφικός οργανισμός -η μετοχή του οποίου είχε φτάσει να πωλείται 248 ευρώ το 1999 και έπεσε στα 0,64 ευρώ με τη δημόσια πρόταση προσφοράς του Στ. Ψυχάρη στους μετόχους της εταιρείας την περασμένη άνοιξη - προσπαθεί σήμερα να επιβιώσει, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ζημιές και τα εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη, δεκαπέντε χρόνια μετά την είσοδό του στο Χρηματιστήριο.

Ο ΔΟΛ φεύγει από το Χρηματιστήριο - αν και η μετοχή του βρισκόταν εκτός του ταμπλό διαπραγμάτευσης εδώ και χρόνια. Την απόφαση έλαβε ο Στ. Ψυχάρης ήδη εδώ και μήνες. Την περασμένη εβδομάδα, ως μέτοχος του 100% των 33,7 εκατ. μετοχών του ΔΟΛ, αποφάσισε να αποσυρθεί από τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο, με αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία «Σ. Ψυχάρης Συμμετοχών Α.Ε.» με ευρύ αντικείμενο δραστηριοτήτων και τη δραστηριοποίηση και συμμετοχή σε ΜΜΕ κάνει την εμφάνισή της, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτικό σενάριο. Η εταιρεία μπορεί να συμμετέχει "σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους παροχής μελετητικών, επιχειρηματικών συμβουλευτικών και μεσιτικών υπηρεσιών και στον κλάδο ακίνητης περιουσίας, στον χώρο ανάπτυξης, προώθησης και συντήρησης λογισμικού και συναφών υπηρεσιών καθώς και διαχείρισης και προώθησης ψηφιακού περιεχομένου, στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα μέσα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά ή και ψηφιακά μέσα) και στον τομέα της επεξεργασίας οπτικοακουστικού περιεχομένου κάθε μορφής».

Την ίδια ώρα, ο ΔΟΛ διεκδικεί να λάβει νέο ομολογιακό δάνειο της τάξεως των 25-30 εκατομμυρίων ευρώ. Το δάνειο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθεί κατά ένα μέρος (περίπου 20%) από τον βασικό μέτοχο, ενώ το υπόλοιπο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

Η χρήση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη μέσα στο 2013 αποτυπώνεται μέχρι στιγμής ζημιογόνος, με ζημίες μέχρι στιγμής 14 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. το 2012. Ο κύκλος εργασιών δεν ξεπερνάει τα 44,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα χρέη σε τράπεζες ξεπερνούν τα 135 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις αγγίζουν τα 211 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, αριθμός των εργαζομένων στον ΔΟΛ, από 1.600 άτομα προ κρίσης, το 2009 (και 3.500 τη χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου, το 2000), σήμερα έχει μειωθεί σε 600 άτομα περίπου, ενώ ο στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω, στους 500 εργαζόμενους συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: