mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Τρέχουν για τη Δ.Τ για να δώσουν εξετάσεις στην Κομισιόν

Κωδικός: Κάλυψη προεδρίας στην Ε.Ε 

Εξετάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την EBU τρέχει να δώσει η κυβέρνηση βγάζοντας στον αέρα το «πειρατικό» ως και σήμερα, μόρφωμα της Δ.Τ. Ο λόγος είναι προφανής. Η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε από την 1η Ιανουαρίου 2014. Οι σχετικές ετοιμασίες για το εγχείρημα της τηλεοπτικής Κάλυψης όλων των εργασιών είχαν ξεκινήσει ένα μήνα πριν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ρίξει μαύρο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση με ειδική επιτροπή που λειτουργούσε στη γενική γραμματεία ενημέρωσης.
Εκεί στο κτήριο της Φράγκου παραμένει το «στρατηγείο» της προετοιμασίας το οποίο πλέον εργάζεται υπό διαφορετικές συνθήκες. Οι απαιτήσεις της EBU είναι σημαντικές για την τηλεοπτική κάλυψη, όπως ήδη έγραψε το «Π» απαιτείται τηλεοπτική εκπομπή και παραγωγή σε υψηλή ευκρίνεια και πολλές-πολλές συνδέσεις. Με ποιο ακριβώς προσωπικό θα καλύψει η Δ.Τ όλες αυτές τις ανάγκες; Εμμέσως ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής σε διάφορες συνεντεύξεις του, όπως αυτή στον «Αθήνα 9,84», ομολογεί πως θα γίνουν συμβάσεις έργου με εξωτερικούς συνεργάτες! Κι άλλο δηλαδή κόστος το οποίο θα αποκαλυφθεί σταδιακά. 
Στην ίδια τη γενική γραμματεία έχει ανατεθεί ο εκσυγχρονισμός της αίθουσας Τύπου ενώ το γενικό πρόσταγμα για την κάλυψη των εργασιών της Προεδρίας θα έχουν άμεσα τα κυβερνητικά στελέχη. Η ενημέρωση όπως γίνεται κατανοητό, πάει περίπατο αφού το μόνο μέλημα είναι να παράγεται η κρατική ειδησεογραφία που θα διανέμεται και στις άλλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης, μέσω του σήματος της EBU. Για την τηλεοπτική παραγωγή τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ομάδες παραγωγής της EBU στις οποίες όμως απαιτείται η συμμετοχή ικανού αριθμού προσωπικού, τεχνικοί, δημοσιογράφοι, παραγωγοί, από την εγχώρια δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Παρά τις δηλώσεις του Παντελή Καψή για τα «αδιέξοδα» των εργαζομένων της ΕΡΤ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και τον εκβιασμό πως 2η προκήρυξη για συν 1.400 προσλήψεις θα γίνει μόνο εάν εκκενωθεί το ραδιομέγαρο, γεγονός παραμένει πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εγχείρημα της λειτουργίας μεταβατικού φορέα. Η αποδοχή της θέσης του διευθυντή ειδήσεων από τον Βασίλη Θωμόπουλο για παράδειγμα προκάλεσε νέο γύρο αλληλοκαρφωμάτων στα άδυτα του Μάξιμου. Η πρόθεση πρόσληψης σε θέσεις κλειδιά όπως του συντονιστή προγράμματος και διευθυντή, στελεχών όπως ο Κώστας Σπυρόπουλος ή ο Γιώργος Μπράμος υποστηριζόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από το ίδιο το σύστημα Μάξιμου και χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για το λουκέτο στην ΕΡΤ, δημιούργησε αλληλοσπαραγμό στα κυβερνητικά στελέχη.

Βέβαια ο Παντελής Καψής και οι υπηρεσίες προπαγάνδας ανακοίνωναν καθημερινά την προηγούμενη εβδομάδα τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τις 589 θέσεις, μέθοδος πρωτοφανή για δημόσιο διαγωνισμό. Το κρίσιμο μέγεθος για τα κυβερνητικά σχέδια είναι ο αριθμός των εργαζομένων της ΕΡΤ που θα καταθέσει αίτηση για αυτές τις θέσεις. Η προθεσμία λήγει αύριο Παρασκευή, οπότε και αναμένεται νέος γύρος πολιτικών εκβιασμών στους εργαζόμενους της ΕΡΤ που παραμένουν στο ραδιομέγαρο.
Η εικόνα που δίνει ο αρμόδιος υπουργός ό,τι γίνεται αγώνας δρόμου για να βγει ένα «ικανοποιητικό πρόγραμμα» από τη Δ.Τ ως τις 15 ή το τέλος Αυγούστου, εξηγείται τόσο από την υποχρέωση του δημόσιου φορέα να μεταδώσει τους αγώνες του Champions League που αρχίζουν στις 21 Αυγούστου, όσο και από την υποχρέωση να βγει στον αέρα δελτίο ειδήσεων.

Με απλά λόγια η EBU και η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει το μεταβατικό στάδιο δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα εάν δεν υπάρξουν δελτία ειδήσεων. Μέχρι τότε η EBU συνεχίζει να μεταδίδει live stream και δορυφορικά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Πηγή: Το Ποντίκι της 1ης Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: