mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Λαβύρινθος με ρίσκα η ψηφιακή μετάβαση

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Digital TV info-στήλη Transmitter

Ο γόρδιος δεσμός της ψηφιακής μετάβασης μπήκε σε λαβύρινθο. Μετά το λουκέτο στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της ΕΡΤ και τις σοβαρές καταγγελίες για το ρόλο της Digea που συνέπεσαν με τις σοβαρές ενστάσεις επί της διαβούλευσης για την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων σε έναν μόνο πάροχο δικτύου με ονοματεπώνυμο, η διαδικασία χορήγησης πάγωσε.
Η πολιτική ηγεσία για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ανακόλουθη με τις δεσμεύσεις της. Η αναγγελία ότι στις 30 Ιουνίου θα δινόταν η προκήρυξη του ψηφιακού φάσματος σκόνταψε και σε άλλα εμπόδια. Στην απόσχιση του υπουργείου Μεταφορών και δικτύων από το υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Λογική ενέργεια για κάποιους, πως ο νέος υπουργός πρέπει να ενημερωθεί και να χαράξει αυτός την ψηφιακή στρατηγική.
Και ενώ βγήκαν οι αποφάσεις για τη μεταφορά της γενικής γραμματείας Υποδομών στο νέο υπουργείο και αποδόθηκαν με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οι αρμοδιότητες σε υπουργό και υφυπουργό, για το θέμα της ψηφιακής μετάβασης-παρά τις συναντήσεις και επαφές- κυκλοφορούν μόνο σενάρια. Ανεπιβεβαίωτα.
Το ένα υποστηρίζει πως η προκήρυξη χορήγησης ψηφιακού φάσματος δεν μπορεί να προχωρήσει πριν λυθεί το ζήτημα εκπομπής του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Δηλαδή της ΝΕΡΙΤ, του νέου φορέα που συστάθηκε με το νέο νόμο και ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή. Στο νέο φορέα περνάει όλη η περιουσία και οι δραστηριότητες της πρώην ΕΡΤ, είναι εκ του νόμου πάροχος δικτύου και έχει τη δυνατότητα εκπομπής και λειτουργίας ιντερνετικών, ψηφιακών προγραμμάτων και HD TV εκπομπών.
Το δεύτερο σενάριο, κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ό,τι το κυβερνητικό επιτελείο βιάζεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι της Κομισιόν και για αυτό θα γίνει η προκήρυξη φάσματος από την ΕΕΤΤ, μόλις λυθεί ο γόρδιος δεσμός του «μεταβατικού σταδίου» στην εκπομπή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Θα συμβεί αυτό χωρίς τη συμμετοχή της ΕΡΤ; Το ερώτημα αυτό κανείς δεν μπορεί ή δεν θέλει να απαντήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: