mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Διευκρινίσεις από την EBU για το "εθνικό θέμα" της ΕΡΤ


EBU: Το κοινό της Ελλάδας θα κρίνει ένα θέμα που είναι πλέον καθαρά εθνικό
Την ίδια στιγμή οι υπογραφές στην ψηφοφορία  http://www.avaaz.org/en/petition/ERT_is_the_Greek_Public_Radio_Television_The_interim_DT_is_a_legal_ghost/?ajBAdbb
για να συνεχιστεί η μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ αυξάνονται, ως αυτή την ώρα ξεπέρασαν τις 6.600... 


Τους λόγους για τους οποίους, προχώρησε στην απόφασή της να διακόψει την τεχνική στήριξη στην ΕΡΤ που πρόσφερε από τις 12 Ιουνίου, εξηγεί σε νεότερη ανακοίνωσή της η EBU με τίτλο «Η EBU κοιτάει μπροστά και όχι πίσω». Η EBU δεσμεύθηκε για την παροχή δορυφορικού σήματος και για την αναπαραγωγή του σήματος της πρώην ΕΡΤ μέχρι να υπάρξει επίγειο σήμα από την πλευρά της δημόσιας τηλεόρασης που επρόκειτο να συσταθεί. Αυτή η συμφωνία τηρήθηκε τονίζεται στην ανακοίνωση συμπληρώνοντας ότι «ένας ενδιάμεσος φορέας έχει συσταθεί και το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νέο νόμο για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα οδηγήσει στη δημιουργία ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης». Για το ζήτημα πάντως, όπως διευκρινίζει, «είναι το κοινό της Ελλάδας που θα κρίνει ένα θέμα πλέον καθαρά εθνικό». 

Η ανακοίνωση στα ελληνικά

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) θεωρεί ότι ένας ανεξάρτητος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας είναι απαραίτητος για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, την κοινωνία. Γι’ αυτό, στις 11 Ιουνίου, όταν η Ελληνική κυβέρνηση αυθαίρετα έκλεισε την ΕΡΤ, η ΕΒU θεώρησε πως μοναδική της επιλογή ήταν να αναλάβει άμεσα δράση και να συμβάλλει ώστε να μην κυριαρχήσει το μαύρο στις οθόνες της Ελλάδας, μεταφέροντας δορυφορικά το παραγόμενο από το προσωπικό της πρώην ΕΡΤ σήμα και μεταδίδοντάς το μέσω της ιστοσελίδας της. Η EBU δεσμεύθηκε για την παροχή δορυφορικού σήματος και για την αναπαραγωγή του σήματος της πρώην ΕΡΤ μέχρι να υπάρξει επίγειο σήμα από την πλευρά της δημόσιας τηλεόρασης που επρόκειτο να συσταθεί. Αυτή η συμφωνία τηρήθηκε.

Τις τελευταίες δέκα εβδομάδες, η EBU διένειμε 8,5 εκατομμύρια livestreams, και συνολικά 4,4 εκατομμύρια ώρες συνεχούς προγράμματος σε 2.5 εκατομμύρια μοναδικούς θεατές. Σήμερα, υπάρχουν ελπιδοφόρα δείγματα ότι ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα λειτουργήσει σύντομα στην Ελλάδα.

Ένας ενδιάμεσος φορέας έχει συσταθεί και το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νέο νόμο για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα οδηγήσει στη δημιουργία ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση περίπου 600 άτομα θα προσληφθούν στον ενδιάμεσο φορέα και άλλα 1400 θα ακολουθήσουν όταν θα δημιουργηθεί ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Η παραγωγή προγράμματος συνεχώς αυξάνεται και το ειδησεογραφικό τμήμα θα αρχίσει να λειτουργεί σύντομα.

Έχει έρθει η ώρα να εστιάσουμε στο μέλλον. Η ανάγκη μεταδόσεων μέσω EBU παύει να υφίσταται από τις 09.00π.μ την Τετάρτη 21 Αυγούστου οπότε και η υπηρεσία δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη.

Σε τελική ανάλυση, είναι το κοινό της Ελλάδας που θα κρίνει ένα θέμα που είναι πλέον καθαρά εθνικό.

Η EBU δεν ήταν μόνη της σε αυτή την εκστρατεία για την αποκατάσταση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Ελλάδα. Καλοσωρίζουμε και επικροτούμε την αδιάκοπη συμβολή του προσωπικού της πρωην ΕΡΤ για την διατήρηση της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών όλο αυτό το διάστημα.

Η EBU δεσμεύεται να παρέχει την υποστήριξη και την τεχνογνωσία της προκειμένου να βοηθήσει το νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ελλάδας να εκπληρώσει την αποστολή του για ανεξαρτησία και σταθερή διακυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: